Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Godski, jak dla mnie nie ma problemu - zapraszam na Wisłę jak zwoduję łódkę, sam sobie zobaczysz. W pionie jest OK, przy odchyłce sygnał mocno słabnie. Czułości nie da się za bardzo podkręcić, bo na Wiśle zaraz zrobi się sieczka.

Nie ma problemu Paweł.

Sprawdzałeś w podobnych warunkach GT-52?

Zapraszam nad Wigry latem :) . Czysto i głęboko. Niestety lub właśnie stety tylko latem można.

• 0

Na GT52 było podobnie. Bez różnicy jeżeli chodzi o łowienie w pionie. Przy pływaniu mam wrażenie, że GT40 pokazuje nieco więcej ryb na szerokim stożku, ale tym się akurat na Wiśle nie kieruję, bo często ryb nie widać a są, a tam gdzie widać nie biorą. Bardziej interesuje mnie ukształtowanie dna i to co leży na nim, a to lepiej obrazuje sv.

• 0

Na GT52 było podobnie. Bez różnicy jeżeli chodzi o łowienie w pionie. Przy pływaniu mam wrażenie, że GT40 pokazuje nieco więcej ryb na szerokim stożku, ale tym się akurat na Wiśle nie kieruję, bo często ryb nie widać a są, a tam gdzie widać nie biorą. Bardziej interesuje mnie ukształtowanie dna i to co leży na nim, a to lepiej obrazuje sv.

Musi pokazywać więcej. Szerszy kąt widzenia. To samo na Wigrach i głębinach 10-20 metrów jest.

SV na głębszej wodzie przy trollu słabo się sprawdza. DI owszem.

• 0

Musi pokazywać więcej. Szerszy kąt widzenia. To samo na Wigrach i głębinach 10-20 metrów jest.

SV na głębszej wodzie przy trollu słabo się sprawdza. DI owszem.

Pewnie tak, ale u mnie głębin 20m nie uświadczysz. Maks co było to 10m, ale to "punktowe dołki", z reguły rynny ~3-4m, przy główkach max 6m , zazwyczaj 4-5, przykosy do 3m.

• 0

Pisałem już że wiele teoretycznie jest niemożliwe a w praktyce jest osiągalne . Zwykłym echem piranha w stawie byłem w stanie określić w której części stawu jest stado ryb . Bez pływania z brzegu .Nie było to echo bezprzewodowe a zwykłe . Kwestia zanurzenia ręki z przetwornikiem pod odpowiednim kątem do lustra wody .Coś jakby latarką świecić w nocy . Teoretycznie to niemożliwe bo sygnał nie ma się od czego odbić a jednak odległość i ryby doskonale obrazowało . Jak pisał godski lepiej mieć wybór szeroki /wąski stożek niż dwa wąskie . Swoją drogą garmin też dziwnie opisuje swoje przetworniki jako 45/15 al już echa w sklepach z tymi przetwornikami opisane są jako 60/120 st /

Edytowane przez roberto77

• 0

Striker sv ma podane w specyfikacji 500 w .Nie wiem natomiast czy dotyczy to łącznej mocy czy urządzenie ją dzieli na klasyczny 2 d i dv oraz sv . Niby taki gt 52 wymaga łącznie 600 w ale to też inne częstotliwości przy różnych sposobach obrazowania . Niewiele też można wywnioskować z napisu na wejściu zasilania 3A I 10-20 V .

• 0

Mistrzu ty mój ,skoro nie możesz znaleźć Tu satysfakcjonujących Cię odpowiedzi na temat GARNINA, to zadzwoń do źródła.

Dociekasz i rozbijasz gówno na atomy doszukując się afery GARMIN GATE . Skoro nie pasuje Ci takie echo ,to kup sobie inne i po kłopocie ;)  :) .

Może płacą Tobie za TO z konkurencji    ???????????

• Like 5

• 0

Weż wypij szklankę wody .Dopiero nie dalej jak rok wstecz mało nie doszedłeś dopytując się o różne rzeczy a teraz filozof się zrobił zresztą kilku innych też  . Nie chcesz odpowiedzieć to siedż cicho tu nie chodzi tylko o odpowiedż dla mnie inni też jak będą chcieli poczytać to się dowiedzą , . Kotwtiz no ni cholery nie idzie wywnioskować z 3 A 10-20 V .Poza tym że zasilanie od 10 do 20 v i max prąd 3 A . Nawet można wyliczyć moc ale inna będzie przy 10 V a inna przy 20 v .

• 0

Napisze Ci tak... Sam miałem dużo wątpliwości co wybrać... Czy się sprawdzi itp... Ale zamiast robić podchody poprostu kupiłem aby sprawdzić... I rozwiać swoje wątpliwości bo Andrzej mówi że nie będzie a Józek że będzie... Kupiłem przekonałem się jestem zadowolony i juz używam a nie studiuje cyferki z opisu B) nie szukaj dziury w całym... Jak Ci nie odpowiada garmin kup inna... Jest kilka innych firm.... Szkoda czasu na czytanie lepiej szukać ryb B)

• Like 1

• 0

Weż wypij szklankę wody .Dopiero nie dalej jak rok wstecz mało nie doszedłeś dopytując się o różne rzeczy a teraz filozof się zrobił zresztą kilku innych też  . Nie chcesz odpowiedzieć to siedż cicho tu nie chodzi tylko o odpowiedż dla mnie inni też jak będą chcieli poczytać to się dowiedzą , . Kotwtiz no ni cholery nie idzie wywnioskować z 3 A 10-20 V .Poza tym że zasilanie od 10 do 20 v i max prąd 3 A . Nawet można wyliczyć moc ale inna będzie przy 10 V a inna przy 20 v .

Kolego moc jest stala , zmienia sie tylko prad , P=U*I a w tym przypadku moc jest stala, bez wzgeldu na to jakim napieciem zasilsz , prad wzrosnie badz spadnie... druga sprawa jest taka , ze to jest podane zapotrzebowanie na energie dla urzadzenia , a nie moc wyjsciowa na przetwornikach

Edytowane przez siarq

• 0

Że moc jest stała a zmienia się prąd w amperach to wiem chociaż by z doświadczenia z silnikami elektrycznymi . Jednak moc urządzenia wyrażona jest w watach i to akustycznych a nie normalnych .W sumie to chodzi tylko o to czy echo dysponując mocą 500 w dzieli tę moc na 2d ,dv ,i sv ? W modelu echomap 92 sv chirp podają że łącznie jest to 1500 W . W przypadku strikera nie wiem bo po coś sprzedają go z gt 52 który ma 250/350 w .Niby daje to łącznie 600w a echo teoretycznie ma 500 w . Napisałem do garmina może raczą odpowiedzieć bo w showroomie nie szło za bardzo się dowiedzieć .

• 0

wiec jesli echo ma na wyjsciu max 500W to wiecej chyba nie uzyska ? , poza tym sam gdzies juz pisales ,ze moc na wyjsciu nie jest az tak wazna. bodajze w rozwazaniach o hm i przetwroniku 1kw. Masz dosc sprecyzowane pytanie i olonie trudne, dla przecietnego uzytkownika echa. Sadze ze nie nie , byl by wstanie odpowiedzieci CI tylko inzynier, z stajni danego producenta, Przecietny dealer i infolnia jak znam zycie , nie dokonca ogarniaja instrukcje obslugi i specyfikacje ,a co dopiero trudne sprawy

Edytowane przez siarq

• 0

Debata jak o statku kosmicznym , spokojnie nie wybuchnie.:-)

2500 to nie majątek kup jak nie pasuje sprzedasz za 2000 co 500 w plecy to jak mandat boli , ale do przeżycia.:-) według mnie.

Wiem , że to nie mało ale można kupić na raty.

Edytowane przez brig

• 0

Cena nie jest problemem ,problemem jest kupienie czegoś o określonych parametrach a poprzez to wpływ  na użytkowanie dość specyficzne . Potrzebuję echa na płytką wodę które wstępnie zlokalizuje ryby bez nadmiernego kręcenia się po wodzie a następnie na maksymalnie  szerokim stożku  uwidoczni przynętę i rybę jeśli zachce zaatakować . HB mam i jest strasznie wąski nawet na tym szerokim stożku .Lowrance było by ok ale najbardziej sensowne modele mają mnóstwo nie przydatnych funkcji a tego co potrzeba nie ,czyli duży wyświetlacz i rzecz najważniejsza nie idzie kupić w usa z polskim językiem . Bandyckich praktyk nie będę wspierał Duży ekran w zasadzie jest potrzebny tylko do bocznego bo 2D I DV spokojnie na 7 a nawet 5 calach idzie ogarnąć .. Zostaje garmin striker 7 i tu kompromis cena /wyświetlacz albo echomap i znów kompromis cena /nieprzydatne funkcje . Poczekam na odp z garmina .Brakuje na rynku echa o specyfikacji 

1 . 9 cali wyświetlacz lub większy 

2. Brak gps

3. Menu max uproszczone jak w hb najprostszym za 500zł 

4 . Moc 500 w i chirp ale ten chirp niekoniecznie .

5 .Szeroki stożek w widoku 2 D .

Cena za takie coś ok 4 do 5 tyś .

Ps Mandatów nie płacę i jakoś udaje się ,pomimo że próby czynili  :)

• 0

Już różnie kombinowałem nawet rozważałem jakieś stare echa wielowiązkowe i do tego drugie SI  ale raz że to dwa echa i nieporęcznie a dwa że nie wiem jak to by współpracowało i czy w ogóle . Może trzeba będzie się przemęczyć bo wychodzą nowe echa jak 9 ti . HB 360 niestety się nie nada .Na pontonie zbyt ciasno ,silnik i to ustrojstwo .

• 0

No tak . Więc jak wychodzą powiększone więc konkurencja może też coś wypuści . Lowrance miał i ma najbardziej po.....e menu dlatego chociaż chyba najlepiej obrazują to nie chcę się irytować i godzinę na rybach walczyć z ustawieniami . 

Ja jestem innego zdania i wydaje mi się że Lowrance przy multidotyku ma bardzo szybki dostęp do funkcji i ustawień map oraz  przetworników,bez zbędnych zagłębień się w w coraz to głębsze ustawienia.

• 0

Ja akurat w kwestii czy kupię czy nie żadnych ciśnień ani frustracji nie mam przeciwnie do piany niektórych .Już pisałem nie każdy musi się udzielać ,czytać czy nawet wchodzić na temat . Dla mnie lowrance zawsze był nr 1 jeśli chodzi o obrazowanie sytuacji na łowisku ,po prostu najlepiej pokazując ryby . Za to menu to jakaś masakra w porównaniu do HB . Garmin też menu ma niezbyt poręczne ale może to wynika z tego że najdłużej miałem HB .