Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W wyniku sporu patentowego Garmin vs Navico przetworniki CV nie mają dedykowanego kryształu Downscan czy Downview, a obraz w tym widoku powstaje w wyniku nałożenia na siebie dwóch sygnałów Sideview. Navico mówi, że nie ma kryształu więc nie jest to prawdziwe DV. Może ktoś przetestuje 1:1 w identycznych warunkach na łodzi i podzieli się wnioskami. Na amerykańskich forach piszą, że obraz DV z przetworników CV jest gorszy.

Dokładnie tak samo było z HB, dopiero helixy mega mają dedykowany kryształ do Di- tak przynajmniej pisali.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

• 0

.. a jak odepniesz przetwornik to ...????

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Jak odepniesz CV i podepniesz GT to masz kryształ DV i lepszy obraz.

Dokładnie tak samo było z HB, dopiero helixy mega mają dedykowany kryształ do Di- tak przynajmniej pisali.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Navico to potwierdza, bo podają, że HB płaci im za patent na DV.

• 0

st.operator urządzenia garmin 7SV-  miramar@ - melduje co następuje:

7SV używałem 2 sezony na Wiśle ,Odrze i różnych zbiornikach. Pracowałem na 2 przetwornikach GT 40 i 52. W tym roku wymieniłem na 9 Plus.

Osobiście jestem zadowolony z tego echa. Wszystko co mi potrzeba mam. Proste w obsłudze, ładnie pokazuje dno i rybki , nie śmieci , nie miałem żadnych problemów technicznych.

badzo dziekuje za poradę ,duzo mi kolego pomogło i w koncu podjeta decyzja :) moze bede mogł sie odwdzięczyc ,albo na rybki zabrac w drodze rewanżu 

• Like 2

• 0

NIE !!! , to Ja go przeznaczyłem do tej metody w związku z tym , że mam ich na tyle. Bo sam CV52 oczywiście spokojnie można wykorzystać w pełni do wszystkiego  ;)  :) .

Dla mnie podstawowy jest GT-40 lub 52 w zależności czego szukam i gdzie. 

Edytowane przez miramar69

• 0

W wyniku sporu patentowego Garmin vs Navico przetworniki CV nie mają dedykowanego kryształu Downscan czy Downview, a obraz w tym widoku powstaje w wyniku nałożenia na siebie dwóch sygnałów Sideview. Navico mówi, że nie ma kryształu więc nie jest to prawdziwe DV. Może ktoś przetestuje 1:1 w identycznych warunkach na łodzi i podzieli się wnioskami. Na amerykańskich forach piszą, że obraz DV z przetworników CV jest gorszy.

Przetestować może ktoś kto posiada obydwa przetworniki a najlepiej wszystkie trzy tj. GT40, GT52 i CV52. Trzeba grzecznie poprosić Kolegę miramar69.

• 0

Chłopaki jak dla mnie to są niuanse ;)  :) pomiędzy 40 a 52 w pracy w trybie DV. Powiem , że różnic w DV w czasie praktycznego wykorzystania podczas wędkowania dla mnie NIE MA.  Trzeba by było tylko śledzić obraz i nic więcej. Ja w DV mało pracuje , no tak od czasu do czasu bardziej dla sprawdzenia namierzonego "celu" / upewnienia się co to takiego. Poza tym , nic mi nie daje takie oglądanie dna, drzewa czy innych ..... 

Bardziej potrzebny jest SV - boczny i tylko do szybkiego znalezienia różnic w głębokości dna , przykos , rowów oraz nap.czystego dna.

Najważniejsze dla mnie jest "NORMALNE" zobrazowanie , bo tam widzę wszystko co trzeba i tu różnica jest widoczna wyraźnie. Używając 40 jest znacznie więcej na ekranie i wyraźnie większy teren od razu można przeczesać (oczywiście w zależności od wybranego rodzaju i szerokości stożka)

Mogę stwierdzić , że jako użytkownik który wykorzystuje to urządzenie do "amatorskiego wędkowania", a nie do profesjonalnego szukania "dziur w całym" jestem zadowolony. Na tyle już je poznałem (echo), że spoko daję radę poruszać się na każdym z 2 przetworników bez problemu.

Podpowiem jeszcze , że 52 jest dużo dokładniejsza jeśli chodzi o szukanie pojedynczych ryb lub małych miejscówek na dnie.

40 daje większe możliwości w toni ale nie tylko.

Jeden i drugi pokazuje bardzo dobrze rybki, ukształtowanie, szczegóły na dnie: roślinność , kamienie itd.... 

W dużym uproszczeniu i prostym jerzykiem , bez zbędnego zagłębiania się w niepotrzebne i skomplikowane "cuda" na obu da się spokojnie znaleźć wszystko co trzeba  ;)  :)

• Like 6

• 0

Napisałeś że używając GT40 można przeczesać większy teren w zależności od wybranego rodzaju i szerokości stożka. Co miałeś na myśli odnośnie rodzaju i szerokości?

Chodzi o oferowany stożek w tych przetwornikach

Pozdrawiam, Tomasz eS

• 0

Dokładnie to co Tomek napisał.

Po prostu  GT 40 jest tak skonstruowany , że ma dwa stożki : szeroki i wąski ; GT 52 też ma dwa stożki tylko , że oba w stosunku do 40 są dużo węższe  ;) - co znowu odpowiada większemu lub mniejszemu pokryciu obszaru na dnie  :) .

• 0

Dokładnie to co Tomek napisał.

Po prostu  GT 40 jest tak skonstruowany , że ma dwa stożki : szeroki i wąski ; GT 52 też ma dwa stożki tylko , że oba w stosunku do 40 są dużo węższe  ;) - co znowu odpowiada większemu lub mniejszemu pokryciu obszaru na dnie  :) .

Małe sprostowanie - pokryciu toni, pokrycie dna w obu przypadkach jest takie samo. Na GT40 widać po prostu więcej z tego co wisi między dnem a przetwornikiem, ale obraz jest bardziej ciapki i plamki. Na 52 łuki są ładniejsze, ze względu na CHIRP.

• Like 2

• 0

Nie jestem specem od ćwierkania, niedawno kupiłem swjoje pierwsze echo w stanach- Garmin Striker 4 plus CV. W zestawie jest przetwornik cv20, a nie jak u nas gt20 i obrazowanie dv w nim to kicha. Oczywiście to tylko 4 cale i pewnie zlepszym przetwornikiem szału by nie było. Do tego mogę ustawić tylko 2 częstotliwości tradycyjnego obrazowania-77 i 200 kh z chirp lub bez (w opisie na polskiej stronie podają że obsługuje jeszcze 2 inne. Mogę jeszcze poregulować czestotliwości góra- dół, ale niewiele.

Tak poza tym echo jest ok, niczego więcej się nie spodziewałem za takie pieniądze. Mapki już porobiłem, rybki pokazuje (mam nadzieję że nie rysuje????).

Tak więc dla tych co się zastanawiają nad kupnem Strikera 4 plus, sugeruję kupić tańszą wersję bez dv (chyba że w polskich wersjach na dv coś widać lepiej).

Edytowane przez mmedenski
  • Like 1

• 0

Witajcie. Mam kilka pytań dotyczących striker plus 7 sv.

1-Czy tworząc batymetrię jest w tym modelu możliwość używania kolorów do głębokości?

2-Czy jeśli codziennie będę robił batymetrię jakiegoś jezioro to wszystkie moje zapisy będą jako jeden czy każdy zapis będzie widoczny oddzielnie i będę mógł w razie potrzeby skasować wybrane jeziora?

3-czy jeśli załóżmy w poniedziałek zrobię batymetrię części jeziora A , we wtorek jeziora B ,a w Środę wrócę na jezioro A i skończę dane jezioro to będą to dwa zapisy jeziora A czy echo sobie to połączy i będzie to jeden zapis i jedna skończona całość?

• 0

1. po zapisie możesz sam ustawić kolory

i zakresy głębokości

2 i 3. przy każdym mapowaniu echo nadpisuje dany obszar który już wcześniej napisałeś, echo pokazuje cały obszar który nagrałeś, nie ma osobnych plików

4. 7 ma wifi, ale nie sądzę by można było wysłać dane. Echo nie tworzy mapy tylko pokazuje zapisy głębokości obszaru na którym pływałeś i po 15 m na boki

Edytowane przez mmedenski

• 0
Gość szkutnik

Z tego co wyczytałem to można mapę wysłać do innego urządzenia: https://connect.garmin.com/pl-PL/start/quickdraw. Ciekawi mnie w jakim formacie są przesyłane dane i czy da się z nich wyciągnąć długość geograficzną , szerokość geograficzną  i rzędną bądź głębokość. Takich danych potrzebuję. :)

• 0

Dziękuję za odpowiedź. 

Również wielokrotnie otrzymałem informację , że dane jak mapy batymetryczne można zarówno wysłać do innego urządzenia np. Striker plus lub Echomap plus, lub udostępnić dla innych  lub pobrać ze strony garmina.

Skoro echo zapisuje wszystko w jednym pliku, to jeśli zapełni się miejsce w pamięci urządzenia czy echo nadpisuje pierwsze nagrania czy już nic nie zapiszę i muszę cos skasować. I tu zagwostka: czy wtedy mogę wybrać coś do skasowania, czy muszę skasować wszystko.