Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Wczoraj pływając z echo miałem pewien problem. Po załączeniu okazało się że na tradycyjnym widoku obraz był jakbym wpłynął w jakieś śmieci. Zmiana czułości nic nie dawała a nawet zawieszała zapis. Kombinowałem z kablami i ustawieniem przetwornika. Co, któreś załączenie sondy obraz i odczyt były ok. Ale problem wracał. Na sv i CV odczyty były raczej dobre. Sonda to Striker 7sv plus. Łódź bez silnika więc nic nie mogło zakłócać. Przetwornik też nie był uderzony ani nie jest porysowany. Wrzucę zdjęcie.

ec01a44b749b.jpg

Edytowane przez Tiur

• 0

Witam

Wczoraj pływając z echo miałem pewien problem. Po załączeniu okazało się że na tradycyjnym widoku obraz był jakbym wpłynął w jakieś śmieci. Zmiana czułości nic nie dawała a nawet zawieszała zapis. Kombinowałem z kablami i ustawieniem przetwornika. Co, któreś załączenie sondy obraz i odczyt były ok. Ale problem wracał. Na sv i CV odczyty były raczej dobre. Sonda to Striker 7sv plus. Łódź bez silnika więc nic nie mogło zakłócać. Przetwornik też nie był uderzony ani nie jest porysowany. Wrzucę zdjęcie.

ec01a44b749b.jpg

Sprawdź koniecznie czy w ustawieniach masz wybrany właściwy przetwornik

• 0

czyli ten cały GPS to taka trochę lipa

Kolega źle ci odpowiedział. Możesz wprowadzić punkt manualnie. możesz wrzucić mapy tylko z Quickdraw Community, przez apkę Active Captain. Mapy komercyjne (płatne) nie działają.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Kolega źle ci odpowiedział. Możesz wprowadzić punkt manualnie. możesz wrzucić mapy tylko z Quickdraw Community, przez apkę Active Captain. Mapy komercyjne (płatne) nie działają.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Sorki,faktycznie wprowadziłem w błąd. Sprzedałem niedawno 5 plus i nawet nie wiedziałem,że jest możliwość łączenia z siecią

• 0

Jeśli można, to z czego wynika duża różnica w cenie  striker 5cv plus, najniższa cena jaką znalazłem to 1199 zł

Czym więcej czytam o echu (różnych) tym większy mętlik w głowie.

Na płytką rzekę Wisła ta wydaje się "najlepsza", tylko spining za sandaczem i sumkiem, ale może i vertical bym spróbował.

• 0

a jaki jest wybór przetworników i który jest najlepszy na ww. łowisko ?

dobra już wiem, że dwa, 

Jeśli celujesz w 5 cali czyi 5cv to nie masz wyboru - GT20, wybór zaczyna się od 7 cali kiedy możesz mieć wersję cv (bez bocznego skanu) lub sv z bocznym skanem i wtedy masz GT52 (w zestawie) lub GT40 o szerszym stożku na płytszą wodę

• Like 1

• 0

Witam wszystkich:)

Pewnie się powtarzam ale mam kilka pytań:

pływam z Garmin Striker 9sv plus przetwornik GT52HW-TM

1. jaka ustawić prędkość przesuwu?

2. na jakiej częstotliwości ustawić sv? (455 khz czy 800khz)

3. czy ustawienie automatycznego odczytu dna jest gorsze od wyboru konkretnych metrów?

4. w poszukiwaniu sandaczy jak ustawić sonar cv (chirp czy 200 khz) 

5. echo nigdy nie wyrysowało mi ładnych łuków ryb... niektórzy twierdzą, że to zły kąt przetwornika, a niektórzy, że zła prędkość przesuwu ( ja sobie śmieszkuje, że to może wina wód PZW) ale od czego to może zależeć?

6. czy aktualizacja softu coś zmienia ?

7. ostatnio szukam sandaczy na płytkim zbiorniku (Słupca woj. wlkp) zbiornik 2 m- 2.3 m. pływam w miejscach gdzie stoją "stare wyjadacze sandaczowe" (kilka łódek w jednym miejscu) i mam tylko takie zapisy :

post-66017-0-16557800-1566560147_thumb.jpg

Proszę o rady!

Pozdrawiam

Edytowane przez Blady997
  • Like 1

• 0

1. Używam szybko lub ultra.

2. Sprawdź - jak nie zależy ci na zasięgu, to 800, jest lepsza detalizacja. Przy dużym zasięgu 455, bo detale i tak się zleją na dużym zasięgu.

3. Automat jest lepszy, bo nie musisz przestawiać.

4. Ustaw CHIRP.

5 i 7 . Spróbuj odchylić go nieco w górę lub w dół. Wydaje się, że twój strzela lekko do przodu, czyli złapać przetwornik i lekko podgiąć w górę. Ale mogę się mylić, trzeba sprawdzić doświadczalnie.

6. Zazwyczaj uaktualnia bugi w sofcie, ale rzadko dotyczą one sonaru, bo to oprogramowanie jest już dobrze wygrzane.

• Like 1

• 0

Dziękuję za odpowiedź pytałem ponieważ po roku użytkowania echosondy na ekranie pojawiły się takie mleczne plamy w dwóch miejscach,widać je tylko wtedy jak echo jest wyłączone w momencie jak je włączę tego nie widać,przynajmniej ja nie widzę.

Miał ktoś podobny problem ?

Potraficie powiedzieć co może być przyczyną ?

Będę musiał chyba reklamować co radzicie ?

Dodaję zdjęcia abyście mogli zobaczyć w czym jest problem.

post-67061-0-35908100-1566925890_thumb.jpg

post-67061-0-69303600-1566925910_thumb.jpg

post-67061-0-30767000-1566925932_thumb.jpg

post-67061-0-07889600-1566925958_thumb.jpg

• 0

Nie nic takiego nie miało miejsca,obchodzę się z tym jak z jajkiem  :) a poza tym zawsze jak jest nie używana i podczas transportu zakładam nakładkę ochronną na ekran.Dziwne to jakieś,a co gorsza wydaje mi się że jest to coraz większe na początku było tylko to w prawym górnym rogu a teraz zauważyłem to po lewej stronie.