Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Interferencja
Zdarza się, że na ekranie pojawiają się skośne lub prostopadłe linie, czasami całe kolorowe bloki, które zniekształcają obraz na wyświetlaczu. Takie zjawisko pojawia się najczęściej, kiedy w pobliżu przepływa inna łódka. Nie przejmujcie się, echosonda nie jest uszkodzona, tylko na tej drugiej łodzi znajduje się mocny sonar, którego sygnał powoduje interferencję. Po prostu nasze urządzenie nie rozróżnia sygnału pochodzącego z obcej echosondy i traktuje go jak własny. Stąd odczyty mogą wyglądać przedziwnie. Remedium na takie zakłócenia będzie przełączenie częstotliwości pracy czujnika na inną, np. 83 kHz, albo też zmiana częstości „pingania” (częstotliwość, z jaką echosonda wysyła sygnały).

651463__8517.jpg

Na tej grafice strzałka wskazuje, jak wyglądają zakłócenia interferencyjne od silnika elektrycznego. Podobne zakłócenia mogą wystąpić, gdy dwie echosondy pracujące na tej samej częstotliwości znajdą się blisko siebie.

651463__7641.jpg

Na tej grafice widzicie jakie wskazania powoduje niesprawny przetwornik. Czasami zdarza się że element ceramiczny będący sercem czujnika ma jakieś wady. To powoduje błędne odczyty echosondy.

• Like 2

• 0

Jak na jednym ustawisz 200 i na drugim 200 to będą się zakłócać. Jak na jednym 200 a na drugim 77 to nie powinny.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Tak robiłem.

Dalej były zakłócenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Wiele razy gdy podpływałem do kogoś lub ten ktoś podpływał do mnie i mieliśmy włączone echa ( nawet rożnych marek i pewnie w różnych ustawieniach częstotliwości i pingowania ) takie rzeczy rzeczy się działy.

Kiedyś też próbowałem na jednej łodzi sprawdzić 2 echa Garmina , jedno nowe a drugie starszej generacji - gdy pracowały w tym samym czasie dochodziło do zakłóceń pomimo rożnych ustawień.

Edytowane przez miramar69

• 0

Witam

Ja wczoraj na łodzi miałem 3 echa, elementa 9, strikera 7sv plus z gt40 oraz strikera 5dv. Element bez zakłóceń na garminach przy różnych częstotliwościach bez zakłóceń, jak przeszliśmy na 200 to na gt40 brak zakłóceń (czułość 60%) na gt20 zakłócenia były i musiałem zejść na 62 % aby je częściowo zredukować (były widoczne ale dało się łowić)

Edytowane przez lesny01

• 0

Hej, wiem ze pewnie gdzies ten watek juz byl ale pytanie jest proste :

7sv z gt 40 czy gt52 ?

Bede uzywal glownie na jeziorach , glebokosci 2-8m , glownie poszukiwanie okonia i szczupaka.

Jutro chce zamowic wiec czasu na decyzje malo ;)

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Edytowane przez BKZanderFan

• 0

Po ostatnim wypadzie, okazało się że mam rysy na przetworniku GT52. Rysy są od piasku.

Moje pytanie dotyczy tego, czy te rysy mogą mieć wpływ na obrazowanie podczas pracy echosondy (Striker 7sv)?

Może pokazywać porysowane łuki ryb

• Like 2

• 0

Na szczęście ten plastik da się łatwo wypolerować (obudowa przetwornika). Udało mi się ok 95% usunąć. To co zostało jest wygładzone, więc powinno być bez niespodzianek.

Ps. Pokłosie niskiego stanu wody na Turawie. Ponad 1,5 metra mniej w stosunku do czerwca i 30 cm wody nad garbem przy wypływaniu z przystani. Przez który trzeba było się przebić.

Edytowane przez jarbol