Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam dwa pytania odnośnie strikera plus 9sv 

1- jaką muszę mieć pojemności akumulatora aby dziewiątka działała przez trzy dniówki. Powiedzmy 3x po 12 h. ? Jakie używacie.

2- Quickdraw Contours  ,pływajac po wodzie tworzę mapę , na ile metrów w lewo i na ile metrów w prawo wspomnianą mapę zapamiętuje/rysuje echo ? 

Cześć, 9 ciągnie ok 1A prądu, mi 7 troszkę mniej. Na 20Ah li ion 4S starcza na 4 dni pływania tak mniej więcej po 8h. Czasami z mapowaniem i sv. Ale staram się co 2 dni ładować żeby nie zajechać za szybko ogniw.

Mi wychodzi że ok 30m, tj 15 lewa i 15 prawa.

• Like 1

• 0

Recenzje mówisz... :)  Wcześniej pływałem tylko z dragonfly 4 cale ,wiec każde większe echo pewnie zrobi wrażenie i do tego sv . Strikera vivid zamówiłem na stronie    Trigar.pl  Jak się "naumiem" poruszać i ogarniać forum (bo to mój pierwszy raz ) to wrzucę foty i może coś nagram z nad wody . 

• Like 1

• 0

Cześć. Wczoraj zamówiłem właśnie tego strikera .Przesiadam się z dragonfly 4pro . Mam nadzieje że się spisze .

kolego też miałem dragonflaya 4pro i mam teraz garmina i powiem ci że mój dragonflay dobrze ustawiony lepiej pokazywal jak ten garmin ale za to garmin ma boczny sonar co też dużo daje. 

• Like 1

• 0

Mam 9sv, początkowo nie byłem zadowolony, a to niewyraźnie, a to szumy. Jak wyeliminowałem szum z silnika, ustawiłem parametry i transducer, okazało się, że echo pokazuje super wyraźnie i nnie trzeba mi więcej do szczęścia.

Także jak ze wszystkim, nauka musi swoje zająć.

Edytowane przez Seki

• 0

Zastanawiam się mocno :) nad 9sv . Teraz pojawił się vivid i pytanie czy warto dopłacić te cztery setki do vivid-a ?. 

Też miałem dylemat, zadzwoniłem do dystrybutora i zapytałem czym się różnią. Powiedzieli że nowa paleta kolorów jest dodana i poprawiono czułość GPS . Jak jest faktycznie, bladego pojęcia nie mam. Przyjdzie ,będzie radocha  :D  Najgorsze że musze wyjechać na tydzień i wracam w sobotę, ale niedziela nad wodą będzie        na pewno. A przetwornik to chyba będę w rękach trzymał bo uchwyt poszedł z dragonfly w komplecie. Będę przez tel. ogarniał wszystko żeby w niedzielę jakoś wypłynąć bo przecie nie zdzierżę. :D

• 0

Odnośnie przetwornika. Tu na forum jest bardziej polecany gt 40 i tu kolejny dylemat czy warto dopłacić.

Co do palety barw w nowym vivid to jest na YT film. Tyle tylko ,ze jest to film reklamowy producenta. A wiadomo ,że w realu nad wodą może być całkiem coś innego.

Wcześniej znalazłem film z nad wody : striker vs striker plus. Może do przyszłego sezonu będzie porównanie plusa z vividem.  

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

• 0

Odnośnie przetwornika. Tu na forum jest bardziej polecany gt 40 i tu kolejny dylemat czy warto dopłacić.

Co do palety barw w nowym vivid to jest na YT film. Tyle tylko ,ze jest to film reklamowy producenta. A wiadomo ,że w realu nad wodą może być całkiem coś innego.

Wcześniej znalazłem film z nad wody : striker vs striker plus. Może do przyszłego sezonu będzie porównanie plusa z vividem.  

Wejdź do mnie na kanał - sonary i mapy na yt, robiłem nagrywkę z plików demo z tymi nowymi kolorkami. Generalnie mogą pomóc, ale to nie jest wow- jak grzmią marketingowcy Garmina. 

• Like 1

• 0

To chyba po prostu nieogarnąłem tej opcji...

U mnie też widocznie rysuje na ustawieniach fabrycznych, bo lekkie cieniowanie może i jest.

Tak jak myślałem, nie znalazłem wcześniej tej opcji. Teraz sobie poustawiałem wszystko i mapa w końcu sensownie wygląda :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Na mapie mam masę śladów tras, którędy pływałem. Mam zapis, że zajęte jest 6% pamięci śladów. Niby nie dużo, ale te ślady nie są mi do niczego potrzebne. Czy gdy je usunę, nie znikną mi razem z tym zapisane punkty i narysowane mapy?

• 0

Witam. Mam pytanie odnośnie strikera 5cv. Od jakiegoś czasu źle pokazuje mi głębokość. Gdy stoje na cumie pomiar powinien być stały a u mnie cały czas zmienia się głębokość, np jest 4m i cały czas skacze 4,5m 4,3m itp. Może ktoś miał podobną przypadłość? Aku pokazuje 12,6v

• 0

Czy ktoś może się pochwalić ustawieniem kolorów. Tak do 20m? Zeby to jakoś fajnie i czytelnie wyglądało?

To tak nie działa, ustawiasz na wodzie -pod konkretną głębokość. Inaczej będzie na 2m w ustawieniach i na 12m.

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Mam dość proste pytanie. Przeczytałem większość postów tego tematu i teraz jestem chyba jeszcze głupszy. Potrzebuję jak najtaniej dobrej echosondy w dobrej cenie. Wystarczy mi ekran 5", i tu pytanie czy starczy 5cv czy 7sv ze skanem bocznym da mi dużo lepszy obraz dna w poszukiwaniu ławic uklejek lub drapieżnika. Większość wód o głębokości średnio 3m, max 5. Czasem woda do 10m. Obecnie mam x4 pro, na której praktycznie niemożliwe odróżnić rośliny od ryb. Cena w tym wszystkim dla mnie ma znaczenie, szukam równowagi a nawet przeciwwagi możliwości nad ceną.

Edytowane przez Matteoo

• 0

Używane 7sv plus i koniec. Zobacz- tradycyjny sonar w Garminach tańszych to 77/200khz, gdzie szersza wiązka jest w 77khz - zdaje się 45stopni. Pokaże ci dno o szerokości połowy (około) głębokości. Na płytkiej wodzie ciężko będzie ci wypatrzeć te ławice. Sonar boczny jest tym, czego szukasz. 5 cali dla niego to za mało, bo dla pełnej informacji- co pod łodzią bezpośrednio, powinieneś mieć włączony trdycyjny i Si. A jak podzielisz te 5 cali, to musisz bardzo blisko ekranu siedzieć. 

7mka jest optymalna- cena nie zabija i wszystko jest po prostu większe. Pamiętaj to sonar boczny jest najlepszym narzędziem do szybkiego przeszukania wody. Zbiera po bokach czytelnie po 20m na stronę, widzisz na nim co jest po lewej i po prawej burcie. Sonar tradycyjny nie rozróżnia stron- nie masz informacji w którą stronę zarzucić przynętę. 

• Like 2

• 0

Robert, bez dwóch ekranów na wodzie nie da się tego sprawdzić. Jeśli konkurent to Hook REveal, poczytaj ten wątek, wstawiałem tam filmy rosyjkie , gdzie na pontonie były jednocześnie i striker , i reveal .Wnioski wyciągnij sam. 

Jeśli natomiast, w zagranicznych sklepach widziałbyś elitę ti2 7 cali za 2700, to no -brainer, tylko brać, choć nie będzie języka polskiego w menu. To jest przeskok w jakości vs i striker, i reveal.