Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy to zależy od zbiornika?, bo dla mnie w navionicsie Siemianówka to porażka w porównaniu do active captain. Czekam na porównanie.... Chciałem zmienić garmina na humminbira ale to mapa mnie trzyma:)

Navionics zaciąga dane głównie z  socjalek, powinno być dobrze, jesteś pewien że tegoroczna aktualizacja nie zmieniła jakości? Bo to żadna nowość, że im więcej danych - izobat wyeksportowanych do społeczności , tym lepszej jakości mapa. Patrzyłem dziś z ciekawości na socjalki HB, bida aż strach, chyba płatna karta do nich to słaby pomysł, ludzie przyzwyczajeni są do bezpłatnych rozwiązań live i wtedy uploadują. 

• 0

To z apki czy z demo Navionisc?  Bo może po opłaceniu masz full wersję. 

Btw, Siemionka jest naprawdę ładnie opłynięta na qd, sprawdziłem przed chwilą na connect. Fajna mapa z tego wyjdzie, aczkolwiek tam to mapa struktury dna była by miazgą w sensie ilości informacji. 

• 0

To z apki czy z demo Navionisc?  Bo może po opłaceniu masz full wersję. 

Btw, Siemionka jest naprawdę ładnie opłynięta na qd, sprawdziłem przed chwilą na connect. Fajna mapa z tego wyjdzie, aczkolwiek tam to mapa struktury dna była by miazgą w sensie ilości informacji.

Większość sam robiłem, najgorzej jak ktoś przyjezdny zaczyna skanować z błędnie ustawioną głębokością, wtedy wychodzą niezłe "kwiatki" w mapie. Navionics podglądałem na darmowej wersji to może dlatego taka lipa.

• 0

Większość sam robiłem, najgorzej jak ktoś przyjezdny zaczyna skanować z błędnie ustawioną głębokością, wtedy wychodzą niezłe "kwiatki" w mapie. Navionics podglądałem na darmowej wersji to może dlatego taka lipa.

Algorytmy QD na portalach uśredniają pewnie te nastawy, niemniej, fajna sprawa,że biegasz sam. 

Znajomi z daleka wyciągnęli dane z QD, i ustalili, że interpolacja jest 22-24m na stronę, czyli jeśli popłyniesz dalej niż 50m track od tracka- izobaty będą dwie, bez malowania pomiędzy nimi, jeśli bliżej- echo przerysuje to jako fragment zmapowanego dna. 

• 0

Ja ratuje się tym że zaznaczam sobie każdy krzak,kamień ewentualnie rośliny. Maciek czy humminbira automatycznie naniesie roślinność ,karcze??attachicon.gif Screenshot_2021-03-30-20-55-26-64.jpg

Zerolines w Helixie:

głębokość

twardość

połacie roślinności

w Solixie - to samo + nakładka struktury z SI

Za to każdy hb ma bardzo przydatną funkcję do aktywowania w nastawach- przy robieniu waypointa robi też screenshota i majac dane z karty w echu- na mapie widzisz waypt+ widok z obrazowania. 

• 0

Chyba za dużo mam waypt oznaczonych , zostanę przy garminach, nie widzi mi się klejne 3 lata oznaczać każdy krzaczek;) ,dzięki za info.

GPS Babel- darmowy soft konwertuje garminowski .gpx format do hb- .hwr, to nie jest problem , po prostu jak zmiana nie wnosi wiele- nie ma sensu kombinować. 

• 0

A w striker 4 plus jest opcja ustawiania głębokości? Tworzyłem mapy na wiosnę gdzie poziom wody był wysoki, latem qd nie odpalałem bo mapy bez korekty rysowało

Wejdź w opcje rysowania i tam zobacz, w 7SV jest...

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam Panowie szukam dobrego sprawdzonego uchwytu do 9tki. Uchwyt potrzebny to pontonu może być przykręcony do pawęży bądź coś innego ciekawego.

Ja zrobiłem sobie na systemie Borika Fasten, plus taki że mam kilka platform-podstaw przyklejonych i można sobie echo przekładać gdzie się podoba,na kuli ekran fajnie obraca się w każdą stronę.

post-48797-0-26915800-1623862682_thumb.jpeg

post-48797-0-65542900-1623862704_thumb.jpeg

post-48797-0-98278500-1623862733_thumb.jpeg

• Like 1

• 0

Z tego co wiem Garmin  nie sprzedaje żadnych części do echosond. Taką śrubę kupisz w Casto itp. albo na alledrogo oczywiście zamiennik. Na marginesie Garmin nie odpisuje również na maile ani nie odbierają tel. Jednym słowem obsługę posprzedażową mają gdzieś.