piernik Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Czy może ktoś- coś więcej wie na ten Striker 7SV temat niż na stronie Garmina? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Pokazuje się po podłączeniu zgodnego przetwornika, chyba że mówisz iż nie masz w trybie demo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hant3riX Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Pokazuje się po podłączeniu zgodnego przetwornika, chyba że mówisz iż nie masz w trybie demo.Nie w demo, a normalnie w menu nie mam. Ok w takim razie wszystko w porządku. Przetwornik można podłączać bez zanurzania go w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 5 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Można 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Przetwornik padł, miałem tak na SV.Wymiana na nowy [emoji52] Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu TapatalkaZamieniliśmy się ze znajomym na przetworniki i się potwierdziło. Przetwornik znając życie nie naprawialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hant3riX Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Czy jest jakiś sposób żeby mniej więcej ogarnąć jakie odzwierciedlenie w rzeczywistości ma odległość na echosondzie ryb od łódki? Wiem są różne stożki, i że obraz pod łódka jest na samym początku ekranu. Jak wy określanie mniej więcej odlegosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasazer Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Czy jest jakiś sposób żeby mniej więcej ogarnąć jakie odzwierciedlenie w rzeczywistości ma odległość na echosondzie ryb od łódki? Wiem są różne stożki, i że obraz pod łódka jest na samym początku ekranu. Jak wy określanie mniej więcej odlegosci?Przecież masz skalę w metrach, na boki w sonarze bocznym... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hant3riX Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Przecież masz skalę w metrach, na boki w sonarze bocznym...Garmin vivid 5. Chodzi mi o zwykły sonar oraz CV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasazer Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Garmin vivid 5. Chodzi mi o zwykły sonar oraz CV.masz skalę głębokości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hant3riX Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 masz skalę głębokości...Chłopie, odległośc nie głębokość. Jeśli obiekt jest na środku ekranu echosondy to jak to mniej więcej obliczyć żeby wiedzieć w jakiej odległości to jest od przetwornika żeby dobrze się ustawić , i mieć to w zasięgu rzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Nie jestem specjalistą ale problem z widokiem ryb w stożku we wszystkich echosondach jest taki że nie masz orientacji z której strony stożka znajduje się ryba ani w którą stronę płynie ani czy w ogóle płynie jeżeli poruszasz się łódką. Jedyny pewnik to kiedy łódka stoi i ryba jest stale widoczna. Wtedy jest w stożku ale i tak nie znasz idealnie jej położenia. Nie jest to istotne bo jeżeli ją zainteresujesz to z kilku metrów podpłynie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Chłopie, odległośc nie głębokość. Jeśli obiekt jest na środku ekranu echosondy to jak to mniej więcej obliczyć żeby wiedzieć w jakiej odległości to jest od przetwornika żeby dobrze się ustawić , i mieć to w zasięgu rzutu.Najprościej chyba zaznaczyć łuk, który masz nadzieje, że jest rybą za pomocą kursora i zrobić z tego waypoint'a. Innej metody chyba nie ma. W głowie nie jesteś raczej w stanie przeliczyć prędkości poruszania się łodzi i szybkości pingowania przetwornika. Ja bym przynajmniej nie umiał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasazer Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 (edytowane) Chłopie, odległośc nie głębokość. Jeśli obiekt jest na środku ekranu echosondy to jak to mniej więcej obliczyć żeby wiedzieć w jakiej odległości to jest od przetwornika żeby dobrze się ustawić , i mieć to w zasięgu rzutu.Chlopie użyj głowy. Jeśli na głębokość pokazuje Ci odległość do dna to możesz ją również przełożyć do tyłu. Dokładnego miejsca gdzie stoi rybą strickerem 5 nie namierzysz chyba że na nią napłyniesz. Chcesz z tradycyjnego sonaru odczytać to co pokazuje boczny, tak się nie da. Edytowane 4 Października 2023 przez pasazer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Najprościej chyba zaznaczyć łuk, który masz nadzieje, że jest rybą za pomocą kursora i zrobić z tego waypoint'a. Innej metody chyba nie ma. W głowie nie jesteś raczej w stanie przeliczyć prędkości poruszania się łodzi i szybkości pingowania przetwornika. Ja bym przynajmniej nie umiał.Rozrzut pozycji waypointa może być do 5-8m m w każdą stronę- jeśli ekran dalej od przetwornika i mało nadajników GPS nad głową. Natomiast jedyna metoda to ascope i przez chwilę widzisz to, co jest dokładnie pod samym przetwornikiem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hant3riX Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Chlopie użyj głowy. Jeśli na głębokość pokazuje Ci odległość do dna to możesz ją również przełożyć do tyłu. Dokładnego miejsca gdzie stoi rybą strickerem 5 nie namierzysz chyba że na nią napłyniesz. Chcesz z tradycyjnego sonaru odczytać to co pokazuje boczny, tak się nie da.Jak ja przyłożysz do tyłu skoro jest jeszcze prędkość płynięcia do uwzględnienia oraz szerokość stożka w danym punkcie. Na szczęście ludzie którzy mają o tym pojęcie już mi to wytłumaczyli, za co wszystkim wielkie dzięki. Pozostaje mi napływać na oko [emoji1] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 (edytowane) Rozrzut pozycji waypointa może być do 5-8m m w każdą stronę- jeśli ekran dalej od przetwornika i mało nadajników GPS nad głową. Natomiast jedyna metoda to ascope i przez chwilę widzisz to, co jest dokładnie pod samym przetwornikiem. Wydaje mi się, że lepszy błąd 5 czy 8 m niż porównywanie głębokości do odległości ;-) Jeśli dodatkowo ponowne napłynięcie byłoby z tego samego kierunku co pierwsze napłynięcie, to błąd położenia przetwornika i odbiornika GPS powinien się skompensować. Aby napłynąć z powrotem rybie na głowę i skorzystać z ascope, to mniej więcej trzeba wiedzieć gdzie napłynąć. A żeby napłynąć mniej więcej tym samym kursem pomocne bywa załączenie rysowania śladu na "mapie". Edytowane 4 Października 2023 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 (edytowane) Chlopie użyj głowy. Jeśli na głębokość pokazuje Ci odległość do dna to możesz ją również przełożyć do tyłu.Obawiam się, że to tak nie działa. O ile głębokość jest wyskalowana w metrach, tak "odległóść do tyłu" na ekranie echa zależy od częstotliwości pingowania i prędkości poruszania się łodzi. Edytowane 4 Października 2023 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Obawiam się, że to tak nie działa. O ile głębokość jest wyskalowana w metrach, tak "odległóść do tyłu" na ekranie echa zależy od częstotliwości pingowania i prędkości poruszania się łodzi.......i prędkości przesuwu ekranu ustawianej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Wydaje mi się, że lepszy błąd 5 czy 8 m niż porównywanie głębokości do odległości ;-) Jeśli dodatkowo ponowne napłynięcie byłoby z tego samego kierunku co pierwsze napłynięcie, to błąd położenia przetwornika i odbiornika GPS powinien się skompensować. Aby napłynąć z powrotem rybie na głowę i skorzystać z ascope, to mniej więcej trzeba wiedzieć gdzie napłynąć. A żeby napłynąć mniej więcej tym samym kursem pomocne bywa załączenie rysowania śladu na "mapie".Nie, rozrzut pozycji nie jest liniowy, tylko wokół miejsca. Trasa na widoku mapy- oczywiście dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 ......i prędkości przesuwu ekranu ustawianej To chyba ma bezpośredni związek z częstotliwością pingowania (nie mam na myśli kHz, tylko jak często przetwornik strzela "pingiem"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 (edytowane) Nie, rozrzut pozycji nie jest liniowy, tylko wokół miejsca. Trasa na widoku mapy- oczywiście dobry pomysł. Odniosłem się tylko do przesunięcia odbiornika GPS względem przetwornika. Oczywiście błąd precyzji GPS będzie losowy.\Tak tylko jeszcze dodam, że metodą z waypointem na ekranie, gdy widziałem podczas płynięcia zbitą ławicę drobnicy udało mi się namierzyć kilka ryb. Jak zbiornik jest duży, to orientacyjne punkty na brzegach są znacznie mniej precyzyjne niż te 8m błędu GPS'a. Edytowane 4 Października 2023 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 (edytowane) To chyba ma bezpośredni związek z częstotliwością pingowania (nie mam na myśli kHz, tylko jak często przetwornik strzela "pingiem").Striker, czy ogólnie sonary Garmina nie mają regulacji pingowania na stan mojej wiedzy, ale mogę się mylić - jest ona w Lowrance i HB Edytowane 4 Października 2023 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Myślałem, że co pionowy piksel narysowany na ekranie przetwornik wysyła pinga, ale może rzeczywiście nie jest to tak rozwiązane. Przynajmniej nie wynika to wprost z dokumentacji. W każdym razie, myśleliśmy mniej więcej o tym samym :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Myślałem, że co pionowy piksel narysowany na ekranie przetwornik wysyła pinga, ale może rzeczywiście nie jest to tak rozwiązane. Przynajmniej nie wynika to wprost z dokumentacji. W każdym razie, myśleliśmy mniej więcej o tym samym :-)Tak. Scroll speed i pingrate to dwie rożne sprawy i obie wpływają na obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 kolego kiedyś miałem echo rayamrine dragonfly i na nim udało mi sie rozkminić gdzie jestem względem tego co pokazywało. Ponieważ pływałem na małym pontonie z silnikiem elektrycznym na 3 biegu zawsze miałem 3.5-4km/h więc napływając na górkę i mając ją po srodku ekranu jej szczyt miałem za plecami 15-20m. Oczywiście fajnie było jak płynąłem i wpływałem na górkę a przy niej widziałem łuk to było wiadomo że stoi tam ryba. Wtedy widząc na środku echosondy szczyt górki był on 15-20 za moimi plecami i wtedy obrzucałem całą górkę. Problem jest wtedy kiedy płyniesz po płaskim widzisz nagle łuk na echo, stajesz i rzucasz ale efekt marny bo akurat przepłynąłeś nad ryba albo ryba pod tobą...Teraz mam strikera 7sv i jak kolega wyżej pisze na bocznym skanie jak widzisz rybą możesz sobie ustawić nawigowanie do niej. Oczywiście nawigacja w strikerze działa beznadziejnie i jest mało dokładna, dodatkowo za nim zawróce i zacznę płynąć do ryby to jej już nie ma chyba że widziałem na tradycyjnym że stała za górką albo na niej to szanse na branie rosną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dolan Opublikowano 7 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Witam kolegów.Echosonda Garmin Echomap 43 dv z roku 2015 -2016. Posiada oryginalnie wgrane mapy jezior w USA w pamięci wewnętrznej ( LakeVu HD). Posiada jeden slot na kartę SD na którym zapisuje własne mapy Quickdraw Conturs. Nie ma wi-fi i podpięcia USB. mieszkam i wędkuję w Polsce więc mapy ze Stanów nic mi nie dadzą.Pytanie do szanownych kolegów.Czy jest możliwość ściągnięcia map ze społeczności Active Captain lub z innej aplikacji na kartę SD, tak bym mógł używać jej w moim Garminie?Dodam, że ściągnąłem już Active Captain na telefon i udało mi się pobrać mapę społecznościową na telefon ale nie wiem jak umieścić ją na karcie SD by czytała ją moja echosonda. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
piernik
Czy może ktoś- coś więcej wie na ten Striker 7SV temat niż na stronie Garmina?
Top użytkownicy dla tego pytania
124
117
86
61
Popularne dni
28 Lip
37
17 Maj
32
23 Wrz
26
1 Lis
24
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 124 odpowiedzi
miramar69 117 odpowiedzi
Koza11 86 odpowiedzi
godski 61 odpowiedzi
Popularne dni
28 Lip 2016
37 odpowiedzi
17 Maj 2018
32 odpowiedzi
23 Wrz 2016
26 odpowiedzi
1 Lis 2016
24 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
@1: Dla wyraźniejszych odczytów ClearVu możesz użyć 800khz, które wyraźniej od 455khz zobrazują obiekt na dnie SideVu to obrazowanie boczne, masz zapewne jedną częstotliwość-455khz, używasz do obejrze
Sady
Może coś takiego ? Szeroki stożek,brak GPS,menu intuicyjne .full HD
Paprykarz
No i tu Kamil się mylisz, wystarczy kupić Garmina bo na nim było widać zestaw a na HB ni chu**
Opublikowane grafiki
1665 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi