Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie kupować produktu tylko dlatego, ze ma dodatkową funkcję w postaci GPS to aberracja, ale to kolegi pieniądze i jego wybór.

Chyba, że boimy się namierzania przez wielkiego brata ...

Mnie w Lowrance irytowała funkcja że zamiast łuków ryb pokazywał ikony rybopodobne, ale nie używałem tego i tyle. Podobnie z Lowrnace 7Ti lub innych, gdzie masz port NMEA 2000, pod który można podłączyć kilka rzeczy, ale nie był to powód aby rezygnować z echosondy tylko dlatego, że ma coś czego nie wykorzystam.

Zawsze pozostaje dać ogłoszenie pt "kupię echosondę 9 cali lub więcej  z uszkodzonym GPSem"

• 0

Mają, mają. Pomylił się pewnie kolega @kotwitz z Lowrance

zapewne

A powiedzcie mi czy dla moich wymagań lepsza opcja bedzie HB helix 7 si gps combo czy wspominiany striker 7sv -

dla przypomienia potrzebuje do verticala i lowienia spod lodu wody max 5m -czasem do 7m

jesli stricer to ktore przetworniki musze miec

to samo co do hb. ktore przetworniki

• 0

To jeszcze pytanie do znawców . Da się np zamontować przetwornik z lowrenca do HB lub garmina albo inaczej w dowolnych kombinacjach ? Wydaje się że garmin odpada bo ma 77 khz zamiast 83 khz .Czy jeszcze są inne przeszkody jak np wejścia złączy przewodów ? Chodzi np o podpięcie total scan do HB np .

• 0

To jeszcze pytanie do znawców . Da się np zamontować przetwornik z lowrenca do HB lub garmina albo inaczej w dowolnych kombinacjach ? Wydaje się że garmin odpada bo ma 77 khz zamiast 83 khz .Czy jeszcze są inne przeszkody jak np wejścia złączy przewodów ? Chodzi np o podpięcie total scan do HB np .

@roberto77

wtyki i gniazda sa różne u każdego z producentów echosond.

dlatego np w ofercie Airmara są te same przetworniki z różnymi wtyczkami.

do pewnych modeli przetworników mozna zastosowac przejsciówkę ( trudno dostepne i drogie) albo przerobić wtyczkę.

Odpowiadając na druga część pytania:

Nie podłączysz Lowrance TotalScan do HB

po pierwsze inny wtyk, po drugie soft HB go nie obsłuży.

Tak samo jak nie podłączysz przetwornika TotalScan do Lowrance HDS Gen 2Touch., pomimo, że wtyczka pasuje.

Po prostu nie współpracuje z tymi modelami.

• 0

zapewne

A powiedzcie mi czy dla moich wymagań lepsza opcja bedzie HB helix 7 si gps combo czy wspominiany striker 7sv -

dla przypomienia potrzebuje do verticala i lowienia spod lodu wody max 5m -czasem do 7m

jesli stricer to ktore przetworniki musze miec

to samo co do hb. ktore przetworniki

Miałem Lowrance, HB i Garmina.

Wróciłem do HB i polecam.

Striker 7sv to urządzenie dla kogoś kto chce posmakować SI. Poza tym okrojone.

Humminbird jest lepiej wykonany, na pewno lepiej obrazuje, ma unimapę, slot na karty i 500 watt.

• 0

Połowę węższy , więc przynajmniej dwa razy dokładniejszy. Wielu kolegów tu na forum preferuje szeroki stożek, zapominając że ten węższy dokładniej nam dno zobrazuje

To nie tak. Ważne jest aby urządzenie oferowało wybór a nie dwa stożki wąskie jak GT-52. 

• 0

@kotwiz ja nie chce smakowac chce uzywac ;) ,HB helix 7x  tez jest z si i gps

odpowie mi ktos na pytanie z posta  329

Ale to cięzko odpowiedzieć :(. To musi ktoś kto ma lub miał obie. Ja mogę Ci podpowiedzieć na temat HB bo mam 987, 1198, Helix 10SI i Helix 12Crip SI; ale niestety nie miałem nigdy striker 7sv i pewnie mieć nie będę.

• Like 1

• 0

Dzieki Andrzej a podpowiesz z jakimi przetwornikami mam zakupic

bo ten ktory mam na oku ma ten przetwornik XNT 9 20 T

http://www.sonarsklep.pl/przetwornik-xnt-9-20-t-humminbird-p-297.html

-bedzie ok ?

Na HB sie nie znam. Ale ten przetwornik nie ma SI. Niech się na przykład @Kotwitz wypowie.

• Like 1

• 0

ale bym wtopił dzieki za zwrocenie uwagi na  brak si ,szukam z innym przetwornikiem

Pytałeś o HB helix 7 si gps combo. Ma w oznaczeniu SI więc obsługuje pewnie.  Przetwornik ten:

• Transducer: Transom XNT 9 SI 180 T

http://www.humminbird.com/Products/HELIX-7-SI-GPS/

http://fishfindersadvisor.com/hb-helix-7-si-gps/

• 0

Coś mi tu nie pasuje, jezeli ma SI  ( to na bank Di ) to pewnie powinien być
http://www.humminbird.com/Products/XHS-9-HDSI-180-T/

No fakt, ma mniejszą moc, ale ja i tak bym poszedł w ten przetwornik.

Edytowane przez wilk325

• 0

no i taki teraz mam w komplecie z echem ,tylko teraz i nna oferta- na minus z kieszeni :D  ,ale za to z si ,to teraz licze na pomoc w doborze przetwornika do lowienia spod lodu - bo chyba ten sie nie nadaje

A czy ten helix wejdzie mi do torby co mam teraz 5 -cio calaka ?

Nie wiem. 71SV Garmin ledwo. A ten chyba jest szerszy. Proponuję pójść w pudło jak ja. Nie namaka i jest tak mocne że można na nim usiąść.

W życiu już nie użyję covera. Inna bajka. Wkładasz 1 x 18 Ah i kilka dni spokoju.

Edytowane przez godski

• 0

Nie wiem. 71SV Garmin ledwo. A ten chyba jest szerszy. Proponuję pójść w pudło jak ja. Nie namaka i jest tak mocne że można na nim usiąść.

W życiu już nie użyję covera. Inna bajka. Wkładasz 1 x 18 Ah i kilka dni spokoju.

Andrzej zrób zdjęcie jak to wygląda ,proszę .

• 0

Poszukam. Gdzieś są na forum. Można to z Moun Ram przenosić gdzie się chce.

Jak nie znajdę to zrobię. 

Poszukałem . Browar przy okazji dla mnie :D

http://jerkbait.pl/topic/75302-pudło-na-echo-9-calowe-większy-aku-20-ah/page-2

Można to szybko przenieść gdzie się chce. Śruby motylkowe.

Na przykład ławka od pontonu z odpowiednimi otworami.

Edytowane przez godski
  • Like 1

• 0

Do lokalizacji ryb na wodzie gdzie ich mało ale też do łowienia z dryfu i to w dwie osoby gdzie zestaw jeden od drugiego trochę musi mieć odstępu ,zwłaszcza na rzece . Pudło narzędziowe to nie jest wcale taki dobry pomysł . Już jakiś czas używam i niestety ale w miejscu gdzie ma rączkę mocowaną do pudła są otwory .Otwory to jeszcze połowa problemu ale gorzej że są one w takim zadołowaniu i przy większym deszczu zwyczajnie spływa tam woda co przy otworach na rączce powoduje wpływanie gromadzącej się tam wody i zalewanie pudła .

Na rzece nie ma potrzeby dokładnego badania dna bo charakter dna szybko można ustalić główką jigową . Na odcinku gdzie łowię jest to piasek ew kamienie które i tak widać .W zastoiskach bywa dno muliste ale to bez echa jest oczywiste .

Nie wiem  jak to liczysz ale przy stożku 60 st średnica koła to mniej więcej 10 m na 10 metrowej wodzie . Rzadko kiedy na tak głębokiej łowię ,prawie wcale .

Edytowane przez roberto77