Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak się zaprzyjaznić ? No cóż metoda prób i błędów jest chyba najlepsza, żeby sie oswoić z echem, a co do ustawień,na każdej wodzie będziesz musiał dostroić swoje echo, złotego środka nie ma.Podpowiem Ci że najlepiej jest samemu dojść do momentu kiedy będziesz mógł wycisnąć z tego echa maksimum ,Źeby było łatwiej podpowiem Ci żebyś nie przekombinował z kontrastem i jasnością ,chodzi mi o sv i dv .Jeżeli nie wiesz jaką wybrać częstotliwość to ustaw sobie 455, na początek będzie łatwiej , możesz kombinować i przepływać nad charakterystycznym miejscem kilka razy z różnymi ustawieniami , o 2d się nie będę wypisywał bo w internecie jest encyklopedia wiedzy na ten temat ,Z czasem dojdziesz do momentu w którym spojrzenie na ekran odrazu da Ci sygnał do zmian czułości,częstotliwośći itp, 

Jeżeli chcesz to masz moje ustawienia które działają na moich kałużach .

sv 800 khz kontrast 50-60 jasność różnie około 60 70( Używam również 455 w podobnej konfiguracji)

dv 455 kontrast do 70 jasność różnie 

2d pływam na chirpie ,porównywałem z 200 khz i lepiej wypada chirp : ) 

A co do automatycznych ustawień nie wiem jak to działa bo u siebie oprócz zakresu głębokości wszystkie opcje auto odpuszczam : )

Jak masz pytania to wal ,Striker fajne echo :)

Edytowane przez Sady
  • Like 4

• 0

5 cali, bardzo duża rozdzielczość i waypointy ... Czyli to czego w zasadzie oczekuje. Nie więcej nie mniej. Ktoś używał i coś może powiedzieć ?

http://www.echosonda.pl/garmin-striker-5dv.html

Edytowane przez Robert Crocker

• 0

Co konkretnie chcesz wiedzieć ? Mogę Ci powiedzieć na podstawie swojego 7sv.

Jak wygląda przy tej rozdzielczości zarys łuków ? Chcę z nią ganiać za okoniami i zależmy mi żeby je wyłuskać z dna. Czyli czy wyraźnie można je odróżnić od dna bo na Mark  5x pro często się zlewały.

Czy opcja DownView działa tak, że faktycznie nam pozwoli odróżnić rośliny na dnia od zbitej gęstej ławicy drobnicy ?

Nie wiem czy przy tej twojej 7 i 5dv jest różnica w dokładności GPS. W 5dv są waypointy i zastanawia mnie na ile to będzie dokładne.

To są póki co najważniejsze dla mnie kwestię. Napisz też coś od siebie ... ;)

• 0

7sv i 5dv mają w standardzie inne przetworniki - 5DV podobnie jak 7DV ma GT20, a 7SV trzykrotnie droższy GT52 znany z wyższej serii Echomap Chirp SV, także takie porównanie nie będzie trafne. PS. Co oczywiście wcale nie oznacza, że np. w obrazowaniu 2D GT52 jest lepszy od GT20 - zdania są tutaj podzielone (na papierze GT20 ma np. większą moc i szerszy stożek), także jak to zwykle bywa niestety trzeba się przekonać na własnej skórze, żeby dowiedzieć się co się komu lepiej sprawdzi.

Edytowane przez raven

• 0

Tak jak koledzy wyżej piszą ,inne przetworniki więc to pominę , a co do ekranu,mi jak najbardziej odpowiada taka rozdzielczość bo nie łowie głebiej niż 13 m więc obraz jest ok ,w mojej na dv bez problemu odróżnisz rośliny i ryby od dna () ,nie wiem jak z dokładnością gps bo nie porównywałem z innym ale na oko wygląda że jest dokładny hehe.Do wyświetlacza nie mam zastrzeżeń.A jeszcze wkurzająca rzecz ,brak możliwości ustawienia uśpienia ,wkurza mnie szczególnie w nocy.

• 0

Witam,

Pomijając temat map (i ich ewentualnej przydatności)... Jakie są w ogóle różnice pomiędzy serią Striker a echoMap, np: Striker 7sv vs echoMap 7sv? CHIRP, brak CHIRP, itd, itd. W którym kierunku podążać?

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc i podpowiedzi!

Pozdrawiam,

Maciek

• 0

Będąc już przy poborach, zapytam przy okazji.. Jaki akumulatorek kupić do 5DV żeby wytrzymał cały dzień?

jeśli masz cover z pudełkiem to tam wchodzi maksymalnie 9Ah, ewentualnie dwa po 9Ah. Różnica w cenie między 7Ah a 9Ah nie jest duża, jeśli nie korzystasz z gotowego covera i nie planujesz takiego zakupu to masz dowolność, a jak pływasz na silniku elektrycznym to zawsze możesz się podpiąć pod ten sam aku co silnik, choć tu niektórzy mają inne opinie na ten temat.

• 0

Silnik elektryczny niestety potrafi siać, chociaż jednym sieje, a innym nie. Ostatnio romawialiśmy z godskim i zastanawiam się, czy maximizer nie wzmaga zjawiska. bo to w sumie przerywacz w obwodzie, więc mamy de facto prąd zmienny, a to może powodować przesłuchy. Ciekawe jakie doświadczenia w tym temacie mają użytkownicy silników bez maxi.

• 0

Ano to by było ciekawe sprawdzić.

co uczynię, muszę tylko zrobić przelotkę  aby zamiast do małych aku podłączyć pod duży, echo i Osapiana z makzymizerem mam, Jedyne jakie zakłócenia miałem na echu jak na jednej łodzi 3 metrowej próbowały działać dwa echa, Garmin 91SV oraz Lowrance 7Ti, mimo że każde szło na własnym zasilaniu przetworniki siały na tyle, ze pojawiały się szumy na ekranach, choć np na jednym włączone było obrazowanie klasyczne (do 200Khz) a na drugim to fotograficzne czyli powyżej 400kHz)

• 0