piernik Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Czy może ktoś- coś więcej wie na ten Striker 7SV temat niż na stronie Garmina? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JURO Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Dziś kolejna aktualizacjaAktualizacja Striker czy Active Captain? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lesny01 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Strikera ale poszła szybko więc znowu nie wiem co zmienili, wczoraj pływanie i także nie zauważyłem różnicy Edytowane 14 Czerwca 2018 przez lesny01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JURO Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Kto podpowie z praktyki na jakie napięcie najlepiej ustawić alarm w echosondzie Striker Plus 7SV.Jakie jest minimalne napięcie aku do prawidłowej pracy echosondy ?I czy jeśli napięcie będzie za niskie to echo będzie przygasała czy po prostu się wyłączy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Kto podpowie z praktyki na jakie napięcie najlepiej ustawić alarm w echosondzie Striker Plus 7SV.Jakie jest minimalne napięcie aku do prawidłowej pracy echosondy ?I czy jeśli napięcie będzie za niskie to echo będzie przygasała czy po prostu się wyłączy ?Nie chodzi o echo, bo co najwyżej się wyłączy, ale o zapobiegnięcie dojechania Aku. Dolna granica to 10,5v jak zejdziesz niżej - szybko padnie po kilku seansach tego typu. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JURO Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Czyli ustawiając alarm na 11v i wyłączanie ( zmiana aku na nowe) gdy alarm się włączy będzie chyba najlepszą opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Tak. Teraz to pół biedy z tym , ale w listopadzie jak jest zimno, to spadek napięcia po przekroczeniu 10,5v następuje bardzo szybko. Pamiętaj, że najwięcej prądu ciągnie podświetlanie ekranu i nie zawsze potrzebne jest na max mocy. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JURO Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Tak. Teraz to pół biedy z tym , ale w listopadzie jak jest zimno, to spadek napięcia po przekroczeniu 10,5v następuje bardzo szybko. Pamiętaj, że najwięcej prądu ciągnie podświetlanie ekranu i nie zawsze potrzebne jest na max mocy. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu TapatalkaDzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alphard28 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 a jest możliwość przesłania chociaż waypoints z ręcznego GPS garmina, na echo garmin striker 5CV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Mam pytanie do użytkowników ręcznych GPS garmina etrex - po wybraniu waitpoint-ów---> najbliższe , nie pokazuje mi świeżo dodanych powiedzmy z ostatniego miesiąca miejscówek, oczywiście z palca mogę wybrać. Jaka może być przyczyna? Edytowane 29 Czerwca 2018 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zapytaj tutaj http://garniak.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 alphard28 Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 możecie mi powiedzieć coś o częstotliwościach w garmin striker 5 ? np na sonarze mam 455 i 800 , czym to sie różni i dlaczego obraz nie jest zbyt wyraźny, jakie zastosować ustawienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Dzisiaj przyszedł Garmin striker plus 4 i powiem wam do wertikala super rzecz może mały ale wystarczy.Ma fajne rozwiązanie bo uchwyt przetwornika można dokręcić do łodzi albo założyć na silnik elektryczny z czym pierwszy raz się spotkałem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JURO Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Witam. Mam kilka pytań odnośnie echosondy striker plus 7sv.1) W ustawieniach ClearVu i SideVu mam do dyspozycji dwie częstotliwosci : Chirp 455kHz i Chirp 800kHz. 2)W ustawieniach sonaru tradycyjnego jest Chirp i 200kHz. Dochodzą jeszcze ustawienia szerokości wiązki od 16 do 24 stopni. Każda inne kHz.Kiedy co stosować, kiedy zmieniać z jednej na inna ?? O co chodzi z szerokością wiązki?? I pytanie dodatkowe- czy w tym modelu można zrobic zrzut ekranu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Podrzucił by ktoś ustawienia do 7 steiker SV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Witam. Mam kilka pytań odnośnie echosondy striker plus 7sv.1) W ustawieniach ClearVu i SideVu mam do dyspozycji dwie częstotliwosci : Chirp 455kHz i Chirp 800kHz. 2)W ustawieniach sonaru tradycyjnego jest Chirp i 200kHz. Dochodzą jeszcze ustawienia szerokości wiązki od 16 do 24 stopni. Każda inne kHz.Kiedy co stosować, kiedy zmieniać z jednej na inna ?? O co chodzi z szerokością wiązki?? I pytanie dodatkowe- czy w tym modelu można zrobic zrzut ekranu?@1: Dla wyraźniejszych odczytów ClearVu możesz użyć 800khz, które wyraźniej od 455khz zobrazują obiekt na dnieSideVu to obrazowanie boczne, masz zapewne jedną częstotliwość-455khz, używasz do obejrzenia dna po bokach łodzi(typowanie miejscówek, poszukiwanie ławic drobnicy) Zasada jest prosta- im większy zasięg obrazowania na boki ustawisz, tym mniejsze widoczki będziesz miał. Tutaj kluczowe są trzy rzeczy- szybkość łodzi- lepiej wolno niż szybciej, szybkość przesuwania ekranu- znowu lepiej wolniej niż szybciej oraz ustawienia ekranu: jasność, ostrość, paleta kolorów. Musisz się pofatygować sam i pobawić, by sprawdzić co najbardziej oku się widzi.@2:Chirp pomaga echosondzie zobrazować obiekty bardzo blisko nad dnem("wklejone w dno sandacze"), w toni praktycznie każde echo działa na podobnej zasadzie i sobie poradzi.Stożki: wyobraź sobie stożek, gdzie na wierzchołku będzie przetwornik. Regulowany kąt rozwarcia wiązki przetwornika daje ci wybór- czy chcesz widzieć szerzej na boki toń wodną, czy chcesz szczegółowo zobaczyć dno. W drugim wypadku wskazane jest jak najbardziej 200khz i wąski kąt przetwornika. Wtedy echo rejestruje wąski wycinek dna ,ale dobrze pokazuje jego kształt- co gorzej wypada na szerokich wiązkach przetwornika. Dodatkowym bonusem z 200khz jest wyobrażenie echa na temat twardości dna.Najlepszą rzeczą jaką możesz zrobić ze zwykłym sonarem, to podzielić ekran, w jednej części 200khz a w drugiej niższa częstotliwość z CHIRP. Dopiero wtedy jesteś w stanie zauważyć różnicę w obrazowaniu z CHIRP i bez.Pamiętaj o jednej ważnej sprawie- wysokie częstotliwości 455 i 800 rzadko zobrazują ci ryby. Wynika to z charakteru wiązek tych częstotliwości, które są wąski- szczególnie ClearVu.Czyli generalizując: jeżeli chcesz rozpoznać miejscówkę - użyj SideVu na całej szerokości ekranu echa, zapisz dane na karcie pamięci- twoje echo ma funkcję tworzenia mapy. Pozaznaczaj waypointy itp.Interesujące lokacje opłyń raz jeszcze z ClearVu, by dokładnie zobaczyć to, nad czym płyniesz. Jeżeli chcesz all'in , w tym momencie odpalasz echo tradycyjne i widzisz łuki/piktogramy "ryb" i działasz. Pamiętaj o jednej rzeczy. Echo pokazuje historię i łuki są już za tobą realnie. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JURO Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Maciej_K. DZIĘKI !!! Odpowiedź profesjonalna i w pełni wyczerpująca. Już szukam w głowie innych pytań i wątpliwości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JURO Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 @1: ... szybkość przesuwania ekranu- znowu lepiej wolniej niż szybciej ... Pamiętaj o jednej rzeczy. Echo pokazuje historię i łuki są już za tobą realnie. No właśnie. Myślałem że ustawiając szybkość przesuwania ekranu na auto to im szybciej będę płynął tym szybciej ekran się przesuwa i zawsze to co widzę na górze ekranu to jest to nad czym jestem. Wczoraj pływając po jeziorze na side vu ok 6 km/h zobaczyłem zatopiona łódkę. Po chwili zaznaczyłem punkt. Czyli ważne jest ocenić ile w odległości ta chwila zajęła. Rozumiem że to co w połowie ekranu to jest już za mną. A czy to co na górze ekranu dopiero się pojawia to też może być już daleko za mną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 To co pojawia się na górze, to jest najświeższy odczyt. Im bardziej w dół ekranu, tym dawniej było. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JURO Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 To co pojawia się na górze, to jest najświeższy odczyt. Im bardziej w dół ekranu, tym dawniej było. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu TapatalkaAle czy to co jest w danej chwili na górze to automatycznie jest pod przetwornikiem ?? Jak płynę szybko to czy przetwornik szybciej obraz wyświetla? Jak stoję w miejscu to przetwornik pracuje i obraz sie cały czas przewija. I teraz jak zaczynam płynąć wolno a potem szybciej to czy zawsze to co na górze to pod lodzią czy tu także może być tak , że jest to z tyłu iles metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) Nie, nie widziałem echa, coby uzależniało prędkość odświeżania ekranu od prędkości płynięcia. W bocznym sonarze mniejsza prędkość płynięcia i przesuwania ekranu przekłada się na lepszy obraz.W sprawie odległości od tego co widzisz- nie ma innego sposobu jak praktyka, lokalizacja widocznego na clear/side obiektu, zapunktowanie go np bojką i pływanie z różnymi ustawieniami echa by się przekonać jak jest naprawdę. Edyta każe dodać, że podczas pływania z sonarem 2d możesz użyć funkcji a-scope i będziesz na tym pasku bocznym widział w tybie rzeczywistym to, co jest w toni pod tobą. Na tej samej zasadzie działają echosondy podlodowe- flashery. Edytowane 8 Lipca 2018 przez Maciej_K 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Maciek, funkcja auto w większości urządzeń dostosowuje prędkość pingowania/przewijania do prędkości łodzi odczytanej z GPS. Jak ustawisz sobie auto w Garminie, to na postoju prawie nic się nie dzieje, a ekran ożyje jak zaczniesz się przemieszczać. @JURO To co jest na górze to jest to co było właśnie pod przetwornikiem. Musisz uwzględnić małego laga, który wynika z procesowania sygnału przez urządzenie. Z mojego doświadczenia jest to około 1s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 Paweł, widziałem łuki na cały ekran na stojącej łodzi w Lowrance hds, u siebie w Helixie, także to zaskoczenie, że w Garminie jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) U mnie po przełączeniu w tryb auto ekran po zakotwiczeniu na łowisku praktycznie zamierał, startował szybciej dopiero po wyjęciu kotwicy i ruszeniu. W trybie ręcznym tak jak opisujesz - łuki na cały ekran. Wydaje mi się jednak, że Lowrance też miał taką funkcję. Edytowane 8 Lipca 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Jak popływam na dniach z helixem - dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 9 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 W bocznym sonarze mniejsza prędkość płynięcia i przesuwania ekranu przekłada się na lepszy obraz.Maciej, to stwierdzenie nie znajduje potwierdzenia np. w zaleceniach Lowrance'a, który podaje optymalną prędkość dla obrazowania bocznego na poziomie 6-14km/h (przy braku funkcji 'scroll speed' w obrazowaniu bocznym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
piernik
Czy może ktoś- coś więcej wie na ten Striker 7SV temat niż na stronie Garmina?
Top użytkownicy dla tego pytania
124
117
86
61
Popularne dni
28 Lip
37
17 Maj
32
23 Wrz
26
1 Lis
24
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 124 odpowiedzi
miramar69 117 odpowiedzi
Koza11 86 odpowiedzi
godski 61 odpowiedzi
Popularne dni
28 Lip 2016
37 odpowiedzi
17 Maj 2018
32 odpowiedzi
23 Wrz 2016
26 odpowiedzi
1 Lis 2016
24 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
@1: Dla wyraźniejszych odczytów ClearVu możesz użyć 800khz, które wyraźniej od 455khz zobrazują obiekt na dnie SideVu to obrazowanie boczne, masz zapewne jedną częstotliwość-455khz, używasz do obejrze
Sady
Może coś takiego ? Szeroki stożek,brak GPS,menu intuicyjne .full HD
Paprykarz
No i tu Kamil się mylisz, wystarczy kupić Garmina bo na nim było widać zestaw a na HB ni chu**
Opublikowane grafiki
1665 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi