Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli przetwornik "strzela" to zrozumiałe, że w ten sposób wysyła sygnał, natomiast "strzelający" ekran już mnie mocno zastanowił.

Kilka echosond w życiu miałem, a tej praca mnie zastanawia/niepokoi.

Wielu z użytkowników jerkabait.pl ma takie echo - czy w waszych ekranach też są takie objawy ?

• 0

Jeśli przetwornik "strzela" to zrozumiałe, że w ten sposób wysyła sygnał, natomiast "strzelający" ekran już mnie mocno zastanowił.

Kilka echosond w życiu miałem, a tej praca mnie zastanawia/niepokoi.

Wielu z użytkowników jerkabait.pl ma takie echo - czy w waszych ekranach też są takie objawy ?

Nic takiego nie ma

• 0

Jak coś ma się zepsuć to 13 [emoji853]...

Przestało wyświetlać jedną stronę SV, spotkał sie ktoś z takim czymś?

Garmin Striker 7SV z GT40

Piny w złączkach wyglądają normalnie. Kabel przetwornika cały bez uszkodzeń. Echo przywrócone do ustawień fabrycznych, nic nie zmieniło.

Moj typ że przetwornik pada [emoji58].0ad584bd1102dc0d851a3749a04edbb3.jpg

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez GregorS

• 0

Witam.

Mam, myślę typowy problem ze strickerem 5# Uszkodzeniu uległ przewód do przetwornika. Serwis proponuje zakup nowego przetwornika wraz z przewodem. Jest to spory koszt-około 700zł, Czy nie da się dolutować nowej wtyczki z kawałkiem czterożyłowego przewodu? Ew. gzie to kupić,lub gdzie w Warszawie się z tym udać? . 

• 0

MZ uzyj "etonow" (https://sklep-elektronik.pl/szybkozlacza-i-kostki-elektryczne/szybkozlaczki-telefoniczne-zelki-ur-trzyzylowa-etony-3610.html)

- takie zaciskowe pastylki wypelnione zelem - nie trzeba do nich odizolowywac przewodu - w srodku sa nozyki co go natna. nie bawilbym sie w nic wiecej - zrobic "semi prowizorycznie " etonami i na wode - sprawdzic czy dziala. oczywiscie kazda zyla osobnym etonem.

• Like 1

• 0

Dzieki. Ale, żeby połączyć etonami, potrzebna jest mi wtyczka z kawałkiem kabelka, bo uszkodzenie nastąpiło na połączeniu wtyczki i przewodu. Gdzie zdobyć taką wtyczkę z przewodem czterożyłowym

Kabel przejściówkę moze kup i odetnij gniazdo od niego i wtyk od przetwornika i wtedy je połączysz, 

• 0

Witam.

Mam, myślę typowy problem ze strickerem 5# Uszkodzeniu uległ przewód do przetwornika. Serwis proponuje zakup nowego przetwornika wraz z przewodem. Jest to spory koszt-około 700zł, Czy nie da się dolutować nowej wtyczki z kawałkiem czterożyłowego przewodu? Ew. gzie to kupić,lub gdzie w Warszawie się z tym udać? . 

Są dwie opcje:

1. uszkodziłeś mechanicznie które widać, np: śruba silnika. Wtedy trzeba wyciąć uszkodzony kawałek i połączyć. Spore szanse, że to wystarczy. Najlepiej zostawić ekran z wyciętego kawałka, żeby było jak połączyć i zachować ciągłość ekranowania. 

2. Uszkodzenie wtyczki/kabla przy wtyczce - tego nie widać -  tak się robi od ciągłego wpinania/wypinania - wtyczka wchodzi ciężko i często wciskając ją przeginasz kabel. Po x-cyklach pękają os tego żyły. Wtedy trzeba poszukać dawcy wtyczki 4pin. Najprościej ją pozyskać z rozgałęziacza od Striker, przejściówki 8->4 pin. Części jako takich nie ma.

Edytowane przez psulek

• 0

Ma ktos garmina strikera sv9 i plywa na silniku elektryczny z maximaizerem ? Czy wystepuja zaklucenia ?

Występują, w bezszczotkowych tez... .

Trzeba pobawić sie ustawieniami, jak nie pomoże zmienić miejsce montażu na któryś bok (jeśli to możliwe).

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

Ma ktos garmina strikera sv9 i plywa na silniku elektryczny z maximaizerem ? Czy wystepuja zaklucenia ?

Tak ,u mnie na pontonie mam silniki z maksymizerem- rufowy osapian i dziobówka, sieją- zwłaszcza po 800khz. Odseparowanie kabli echa od prądowych, uziemienie ekranu, może dokupienie ferrytowych filtrów na kable i jest poprawa delikatna w sonarze bocznym. W 2d filtrem zakłóceń głównie pracujesz.