Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda Garmin STRIKER™

piernik

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak jak pisał Maciek, uchwyt najlepiej samoróbka w Twoim wypadku no i jeszcze zapomniałem o sterze. Ster masz przy samej rufie, a ponieważ rufa w tych jachtach nie jest prosta więc możesz przetwornik zanurzyć troszkę głębiej i schować go, odwracając, pod rufą. Ster z reguły jest dość duży i na 100% by zasłaniał Ci jedną stronę. Możesz również przetwornik zamocować na stałe pod rufą w linii kila i wtedy masz go w pełni zabezpieczonego. Masz łódkę już w wodzie, że nie możesz tych mocowań zrobić? Czy stała całą zimę ????? Pamiętaj osmoza nie śpi ????.

Kolejna sprawa, tego przetwornika nie montuj czasem na dziobie, to za drogi sprzęt, a tu bardzo realne by było jego uszkodzenie.

Edytowane przez Matteoo

• 0

Na stale mieszkam w NL wiec lodka caly czas w wodzie gdyz plywam caly rok, u mnie woda nie zamarza. Wyjecie lodzi to znalezienie stoczni z podnosnikiem jakies 120 e za wyjecie i wlozenie i jeszcze skasuja za to ze lodka postoi chwile u nich.  Mieszkanie w Pl pozwala na pokombinowanie gdyz jest latwy dostep do roznego rodzaju czesci i matrialow czego niestety brakuje tutaj. Myslalem io czyms takim zamontowanym do pantografu:
https://www.henkkoster.nl/marine-transducer-mount.html

• 0

Pantograf może nie być dobrym wyborem, po pierwsze jest wąski i blisko silnika zamontujesz przetwornik, po drugie z każdej strony masz zasłonę, jedną jest silnik drugą ster. Moim zdaniem tylko rufa jest odpowiednim rozwiązaniem. Najlepiej jednak jak byś pokazał fotki rufy właśnie, na której będzie widać ster i pantograf z silnikiem.

• 0

Przeszukałem internety i znalazłem taki uchwyt. Wydaje mi się był by dobrym rozwiązaniem. Widzę że ma otwory na śrubowanie więc montaż na pantofrafie oraz możliwość oddalenia lub przybliżenia do osi Łodzi jak i regulacją głębokości. Jak się można domyślić moją łódka i ślizgu to tylko nocami marzy sobie gdyż max prędkość to 15km/h więc uchwyt nie urwie się przy takich oporach. Myślę że można też go przysrubowac do pokładu ma rufie dzięki czemu nie trzeba wyciągać Łodzi z wody.

https://visdeal.nl/t/bootsteunen/scotty-transducer-arm-mount-19032018?gad_source=1

Edytowane przez krzysztofL

• 0

Panowie, ja z innym pytaniem...i z góry przepraszam jeśli już to było tutaj poruszane, ale ciężko przerzucić tyle stron :)

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak ustawić boczny skan na Vivid'zie na typowym polskim jeziorze, z dużą ilością roślinności na dnie i trzcinowiskami w strefie przybrzeżnej, aby pływając w pobliżu takiego brzegu można było dojrzeć ryby? Jaką częstotliwość ustawić?

Z góry dziękuję za wszelkie porady!

M.

• 0

Podczas pływania z side view jesteście w stanie dostrzec na ekranie pojedyncze drapieżniki czy raczej skupiacie się na poszukiwaniu ławic białorybu. Mam 9 sv i jakoś ciężko mi zlokalizować pojedyncze drapieżniki na side view.[/size]

Jesteś w stanie dostrzec pojedyńcze drapieżniki. Wymaga to wprawy ale tak jest nawet w najdroższych echosondach. Przetwornik gt52 to bardzo dobry sprzęt do side. Ja używam zawsze 455kHz i stroję na granicy wykrywania ech nastawą jasności. Poniżej obraz gdzie widać drapieżniki.

post-72927-0-92252100-1723926039_thumb.jpg

• 0

Reflektor rządzi- tzn Flodlight. Jasność autoniska, kontrast 20-40  na 455khz i ryby normalnie widać, mam sporo filmów u siebie na kanale Sonary i mapy Treści na kanale - YouTube Studio

na playlistach garminowych. Mocno polecam, największa baza wiedzy o sprzęcie w polskim Internecie. 

• Like 3