Skocz do zawartości

Bremerhaven, Niemcy

Gość Kwinto

Rekomendowane odpowiedzi

Mialo byc Shannon w Irlandi, Sztokholm w Szwecji lub Oslo w Norwegi. Wypadlo Bremerhaven w Niemczech. Dostalem oferte pracy w tym miescie wiec ja przyjalem. Bedzie blizej do Polski. :)

Do wyjazdu pozostalo jeszcze zapewne chwilke, ale chcialbym sie juz wstepnie dowiedziec (od tych co maja jakies informacje) jak wygladaja wedkarsko okolice tego miasta.

Moze ktos orientuje sie  jak wyglada sprawa uzyskania karty wedkarsiej? Czego sie spodziewac?  Jakies wskazowki, porady....tak ogolnie prosze o jakies info.

Za wszytkie odpowiedzi w tym temacie z gory dziekuje.

Czesc,

no, w obliczu alternatyw ktore wymieniles to masz pecha... Bremerhaven to niedaleko ode mnie, generalnie to ujście rz. Wezery, ale są i mniejsze rzeczki Luna i Geeste, które są, o ile się orientuję, w dzierżawie lokalnego zwiadu wędkarskiego... Jak będziesz na miejscu i byś potrzebował pomocy, daj znać...

Dowiedzialem sie troche wiecej: Jesli bedziesz zameldowanym mieszkancem Bremen/Bremerhaven to masz prawo do polowu w bremenskiej Wezerze, czesci doplywu Lesum oraz Geeste (tylko w wodach podlegajacych plywom morskim). Koszt jednorazowo 32 €, waznosc "dozywotnia". Potrzebny dowod osobisty lub paszport + zdjecie, wydanie "od reki".

Ja lowie w bremenskiej Wezerze jako "gosc" z sasiadujacego landu Niedersachsen...

Nie mam pojecia jaki bede mial status w Bremerhaven. Mysle, ze blizej wyjazdu zostane o roznych detalach poinformowany. Dziekuje Ci bardzo za te informacje. Beda dla mnie przydatne jak bede staral sie wszystko ogarnac z wedkarskiego punktu. 

A jakich ryb moge sie spodziewac w tych wodach? 

Spoko, to o czym ja piszę to bremenska "specjalność", bazująca na prawach nadanych mieszkancom miasta Bremen przez cesarza Karla V w 16tym stuleciu, zwana "Stockangelschein" i upowazniajaca każdego pełnoletniego Bremeńczyka do łowienia ryb na maksymalnie dwie wędki. Nie wymagany jest żaden egzamin. Upoważnienie to nie ma nic wspólnego z wodami "morskimi" - wybrzeze to już Niedersachsen i inne prawo. Bremerhaven to część bundeslandu Bremen. Występujące w Wezerze główne gatunki ryb to węgorz, leszcz, sandacz, okoń, jaź, szczupak oraz od kilku lat też boleń...