Skocz do zawartości

Multiplikator Haibo Steed 51c / Smart 51

lukastrance

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.aliexpress.com/item/SeaKnight-SK1200-baitcasting-reel-14-ball-bearings-209g-carp-fishing-gear-right-Hand-bait-casting-fishing/1838216945.html - cena około 35$ (nie tak jak akurat wyświetla ponad 60$)

Wiem, wynalazek, no-name i firma krzak jednak ponad 1100 sztuk sprzedanych tylko na tej jednej "aukcji" a jest ich wiecej na Aliexpress. Jestem bardzo ciekawy waszej opinii na temat tego cuda. Z tych ponad tysiąca osób jest sporo Polaków którzy kupili i może jest na JB jakiś użytkownik i chce się podzielić swoją opinią.

Od siebie dodam że wg sprzedawcy szpula waży około 17g a przynęty które obsługuje to zakres 7-28g.

Wg feedback-ów na stronie ludzie są z niego zadowoleni, jednak informacji czy recenzji w necie jak na lekarstwo (większość po rosyjsku).

Jakiś czas temu kupiłem sobie z ciekawości kołowrotek ze stałą szpulą tej firmy (22$) i jestem pod wrażeniem wykonania i pracy a co do trwałości młynka to już zweryfikuje czas. Narazie odkładam na jakiś używany sprawdzony multik ale może kiedyś się skusze bo już nie raz przekonałem się że Chińskie wcale nie musi oznaczać g*wniane [emoji12]

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Gdybym miał jakieś doświadczenie z castem to pewnie bym zamowił, w końcu 130zl to nie majątek ale na tą chwilę wolę te złotówki dołożyć do czegoś sprawdzonego żeby się nauczyć co i jak... Chyba że ciekawość weźmie górę :-P

Ja u nich kupiłem coś takiego

http://www.aliexpress.com/item/Haibo-SMART-50-51HMCS-baitcasting-fishing-reel-7-2-1-dual-brake-2-spools-left-right/32467579283.html

szpule wazą po około 8g. ,jeszcze nie byłem z nim nad wodą więc nic więcej nie powiem.

Ja u nich kupiłem coś takiego

http://www.aliexpress.com/item/Haibo-SMART-50-51HMCS-baitcasting-fishing-reel-7-2-1-dual-brake-2-spools-left-right/32467579283.html

szpule wazą po około 8g. ,jeszcze nie byłem z nim nad wodą więc nic więcej nie powiem.

Jeśli to nie problem - to wstaw foto z ważenia szpulki

Co wy macie z tym ważeniem szpulek?Tyle lat łapię na multiki i poza fabrycznymi mam tylko RCS 1012 do Ryogi i do Aldebarana szpulę Availa z magnetykiem. Takie mam bo kupiłem,ale na oryginałach latają min. Bliżej różnica rzędu 3-4 m.W przypadku Aldebarana i Availa rozumiem temat .Bezstresowe łapanie , zero bród mimo płytkiej szpulki i plećki 0,3PE przynęty 2-6 gramów.Ale przy przynętach rzędu 10-35 gramów jakie to ma znaczenie ?

Ma znaczenie i to spore. Mimo wszystko jest o wiele łatwiej zapanować nad lżejszą i płytszą szpulką  niż nad jej cięższym odpowiednikiem. Zresztą zależy czy oprócz klasycznego rzucania próbujesz innych metod połowu typu pitching... skipping.

Np takie coś

PS Pisałem o ważeniu, bo nie wydaje mi się, że obie szpule ważą po ok 8gr....obstawiam ok 10 i 12gr.

• 2 tygodnie później...

No i stało się, ciekawość wzięła górę... Zamówiłem (po części pod naciskiem małżonki bo nie musi już szukać prezentu na święta) z Aliexpress multik Haibo Steed 51. Na YT jest troche filmów z użycia, ważenia itd. ale większość po rosyjsku. Myślę że nie będzie to bubel. Jak się celnicy w stolicy postarają to do gwiazdki powinienem go mieć pod choinką. Teraz czas dobrać kijaszek do tego cuda. Myślę o Okumie Black Rock 5-25gr.

Myślę że tytuł wątku można zmienić na bardziej odpowiadający jego zawartości...

Dzięki za link, masa informacji tylko szkoda że nie mialem rosyjskiego w szkole ;P ... dopadne się do komputera to może tlumacz-google coś pomoże :-) a tak przy okazji to jakieś inne opcję oprócz okumy BR są warte brania pod uwagę w podobnych cenach? Nawet w jednoskładzie.

bob61 jeśli to nie tajemnica to pod co planujesz podpiąć SMARTA?

Edytowane przez lukastrance

W tej chwili trafił mi się Team Dragon 3-14g nowy z licytacji za 102,50,jeszcze nie testowałem.

Myślałem o tym   http://www.aliexpress.com/item/1-98-meters-l-soft-ultra-light-carbon-horses-mouth-lure-rod-straight-shank-set-high/32346360215.html

tylko strasznie koszty przesyłki podnieśli ( 3x ),tu filmik z wersją spinn     https://www.youtube.com/watch?v=2AW4mmDPfIw

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Dotarł dzisiaj mój prezent pod choinkę. Trochę to trwało ale w końcu jest. Haibo Steed 51cs. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, pracuje bezszelestnie, jest lekki, wykonany z jakiegoś stopu metali oraz twardego tworzywa (czarne elementy). Nie mam porównania do innych multiplikatorów bo jest to mój pierwszy ale jestem bardzo zaskoczony jakością wykonania. Więcej będę w stanie napisać pewnie dopiero na wiosnę, może w jakiś długi zimowy wieczór rozkręcę go żeby zobaczyć co siedzi w środku. Na koniec parę zdjęć na szybko abeb7cb26570e8e0bbcaa65e7d4e66fa.jpgf416f13b6ebacacb3e65c301dee8c256.jpg4c713e047e25399606aed7717da592f0.jpg7d4d74d752ce2787c5ce7a7258b3c149.jpgffe4e066b3dfeb5f4c89a55208c46840.jpg9b11e217f08ed832deb815b525936f51.jpg1c13968ef794e6888fc3866f1b7aa7ed.jpg19056e4b249279ec51f65f39fec59507.jpg1d2ded77fae658de403cb134e701b2bb.jpg

• Like 2

Myślę że tytuł wątku można zmienić na bardziej odpowiadający jego zawartości...

Zrobione, swoją drogą ciekaw jestem jak to się będzie sprawowało, fajnie też byłoby porównać go z jakąś sprawdzoną JDM konstrukcją. A jak się okaże, że przepłacamy?!?;-)))

Ja sam nie mam z czym go porównać ale jeśli jest ktoś z Bydgoszczy kto zna temat i ma jakąś wiedzę albo posiada multiki dostępne i popularne w PL to chętnie udostępnie mój wynalazek do testów i porównań. Sam jestem bardzo ciekawy wyniku takiej konfrontacji :-)

Nie.

Jeszcze taka ciekawostka z Aliexpress.

Zamówiłem u tego samego sprzedawcy żeby przyszło w jednej paczce, koszt 4$ ale idzie kupić już za 2,5$ czyli jakieś 10zł + darmowa wysyłka. Na alledrogo to koszt około 20-25zl z wysyłką. 10cm i 17g 19c92d80d689155b99ab007ab89cc10d.jpg

Edytowane przez lukastrance

Witam

Chciałem zapytać użytkowników multiplikatorów firmy Haibo, czy po 6 miesiącach użytkowania, albo dłużej, są jakieś oznaki zużycia, stuki itd.

​I czy odległości rzutowe przynętami 10g główka plus guma 7cm są zadowalające.

Zastanawiam się nad multiplikatorem, zakres przynęt od 10-40g, łatwa obsługa, dalekie rzuty, i cena najlepiej do 400zł. Osobiście podoba mi się Tarantula type-r tylko ta cena :(

Pozdrawiam

Xibi

Edytowane przez Xibi