Skocz do zawartości

IMAGO LURES

grzegorzp

Rekomendowane odpowiedzi

Brawo Ty :clappinghands:

Grzegorzu, dobrze że zdecydowałeś się na swój wątek. :good:

Jest progres w tworzeniu,nowe wzory,modele,technologie,materiały itd.

Będzie okazja podziwiać piękne przynęty, na nie mniej pięknych fotografiach.

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 1

Toś się Grzegorzu dłuuugo przed nami ukrywał :D Prawdziwie mocne wejście. Podziwiam zdjęcia, zwłaszcza trzecie w kolejności (to z "Mrówami"). Kto nigdy nie zrobił podobnego, nie doceni wielkiej pracy włożonej w tą fotografię. Podobnie z chrabąszczami majowymi, leżącymi "na plecach". Wybór kadru, perspektywa, ostrość (jakie to szkiełko?), wreszcie niezwykle ważne - czystość! Z doświadczenia wiem, że na zdjęciu wyłażą wszelkie farfocle, biorące się nie wiadomo skąd (jak motocykliści ;)) U Ciebie jest wzorowo :clappinghands:

Jeśli chodzi o techniczną stronę prowadzenia wątku, podpowiem Ci, że warto podzielić temat na mniejsze porcje i "dawkować" je częściej. Wątek "żyje", jest częściej odwiedzany i rozpoznawalny. Jednoczesne wrzucanie wielu zdjęć to troszkę błąd, popełniany powszechnie. Przeze mnie też ;)

Na koniec, tradycyjne - witaj we własnym wątku :)

• Like 1

Dzięki wszystkim za dobre słowa, miło się czyta :)

Janusz, akurat przy tych zdjęciach pracy zbytnio nie było, mrówy ułożone na szklanym stole w salonie, żona musiała wcześniej szmatą przejechać bo kurzu nie widać :) .

Światło naturalne zastane, obiektyw nie pamiętam jaki bo cykam tym który akurat mam założony, a kilka ich mam. Możliwe że był to Nikkor 85mm f1,8.

Wiem, że lepiej by było rozkładać wątek na mniejsze porcje, ale od teraz będzie już bardziej na bieżąco :)

Edytowane przez grzegorzp

:) "Wyłupiasty" początkowo miał być podobny do pozostałych, ale stwierdziłem, że z jednym modelem trochę "pojadę" i najwyżej będzie z niego breloczek :) Jak się potem okazało wyłupiasty łowił najlepiej :) jasne że nie ze względu swoją "wyłupiastość" :) ale miał fajną drobną pracę. Wszystkie one zasiliły już dawno dna różnych rzek na zaczepach i chyba trzeba będzie sobie jeszcze odlać tych dziwolągów, bo mi też się podobają :)

A te pstrągowe to jednorazowy wypust jak na razie z moich początków dłubania, jest ich tyle ile na fotce i wszystkie mam w swoim pudełku, a jako że rzadko jeżdżę na zakrapiane ryby to długo pewnie posłużą, a na inne ryby ich nie zatrudniam ;)

Są pływające, mają po 6cm i około 5g, materiał to balsa, schodzą głęboko by zajrzeć na dno wszystkich dołków na podlaskich rzeczułkach :)

Edytowane przez grzegorzp

Trzeba nadgonić do teraźniejszości, więc słowo wstępu o tym jak się zaczął 3 sezon jesienno-zimowy mojego dłubania. 

Jako, że chciałem zrobić jeszcze jedną nieco odchudzoną mrówę, a spodobał mi się ostatni chrabąszcz, pomyślałem że zmiksuję te dwie przynęty by nie powielać ciągle tego samego wzorku.

I tak oto we wrześniu 2015r powstawał kolejny model pod odlewy.

m2015-1.jpg

• Like 4