krzysju Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Zaczęły się schody.Ryba tj sandacz i szczupak reaguje na lekką przynętę w kamykach przy dnie. Muszę przerzucać przez poprzeczną, zerwaną starą opaskę , która chowa się pod powierzchnią na około 1m.Uciąg słaby , ale za rafką około 3-4 m.Rzuty ponad 30 m. Efektywne łowienie na 5 metrach przed zerwaną opaską od strony nurtu. Na zwykłych kulistych główkach 12 gr jest to jeden zjazd do dna i szybki wyjazd w górę , bo kamyki są wredne i klinują się te jigi.Texas z buletem też nie daje rady, bo są tam 3 upierdliwe zaczepy gdzie one się klinują.Poza tym oba warianty wymagają szybkiego podbicia przez tym rybodajnym rumowiskiem. Zastanawiam się na główką trójkątną z obłym , kulistym spodem.Chciałbym aby wolno opadała tak by ten opad za tym rumowiskiem był wolny i z "mykami" - tzn nie monotonny ale wynikający z zastosowanego obciążenia gumy.Przy podbiciu chciałbym aby łagodnie wyszła z rowu 3 metrowego i prześliznęła się nad tym poprzecznym garbem .Ale ty jest cały myk - ma to zrobić wolno ! Macie jakieś pomysły , sugestie ? Te główki trójkątne chodzą mi po główce ale chodzi o ten myk przy opadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 W takich warunkach możesz wypróbować główek kowadełko (erie).Lub football która znacznie rzadziej klinuje się między kamieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) A moze zamiast główek , hak offsetowy z dociazeniem 5-7g. Ostatnio probowalem na gumie 3,5" cala , lekkim kijem do 10 g. Wabik opada polowe wolniej, pracujac przy tym inaczej niz na głowce , NIe "nurkuje". , opada pod katem +- 45st. Jedyny defekt to cena hakow. Za 5 szt gamakatsu okolo 24zl. Jednak naprawde zmienia to koncepcje lowienia. A powracajac do główek , moze znajdzie sie ktos z kolegow któy by opisal bardziej zastosowanie róznych rodzajów jigow. chodzi mi o ksztalt i wplyw na prace przynety. Wchodzac do sklepu i patrzac na ilosc rodzajów... , nie jestem w stanie tego ogarnac Edytowane 21 Listopada 2015 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszn1996 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Ja na twoim miejscu próbował bym główek jigowych w kształcie banana https://zakupywedkarskie.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_2e1a3403b9e5594d1f61343e9f192eb3.jpgalbo czeburaszki z hakiem offsetowym/antyzaczepowym. Edytowane 21 Listopada 2015 przez TomaszN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Jeśli to plecionka pierwsza wchodzi między kamienie to nie ma zmiłuj. Żaden kształt Ci nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Czeburaszka klinuje się podobnie jak zwykły jig, proponowałbym przemyślenie tematu zaciskania śruciny na kolanku haka offsetowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 @Majo mógłbyś rozwinac swoja mysl odnosnie plecionki , iz pierwsza wchodzi w kamienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Przeskoczyłem problem klinowania ( bo ślady były na ołowiu i rozgięty hak) prowadząc prawie pionowo zestaw na wędce 2,95 cm - trudno utrzymać skupienie tak łowiąc . Musi być bezwietrznie Łowiłem też bulletem na przegubie jak z czeburaczkiem. Ale to jest za szybko i bez spowolnionego opadu.. Przerobiłem kowadełka tak by miały większą powierzchnię dolną - jutro może sprubuję.Wygrzebałem footbolówkę i też sprawdzę , ale spłaszczę ją od dołu bo za szybko spadała po podbiciu . Też ich tam sporo posiałem . Offset z dopiętą pałeczką (albo jakimś kowadełku ala czeburaszka) na przegubie na kółeczku łącznikowym jeszcze mi chodzi po głowie.Widziałem kiedyś to w wątku o offsetach MieczysławS to pokazywał na zdjęciu. Edytowane 21 Listopada 2015 przez krzysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 To http://fisharrow.com/pl/p/Slide-Bomb-SV-45/442będzie za lekkie? Bo dzięki swojej budowie jest całkowicie bezzaczepowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 @Majo mógłbyś rozwinac swoja mysl odnosnie plecionki , iz pierwsza wchodzi w kamienie? Nie wiem jak to w prosty sposób wytłumaczyć. Rzucamy np. na odległość 30m. Prowadzimy przy dnie i po kilku metrach leży kilka kamieni. Ze względu na kąt plecionki w stosunku do dna, plecionka wchodzi w szczelinę pomiędzy kamieniami i ,,wkręcamy" przynętę. Ta się klinuje i nic nie da się zrobić. Nie wiem czy da się coś z tego zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Da sie...linka jest jak prowadnica, wprowadzajaca przynete w szczeline ???? A dokladniej, szczelina jest prowadnica dla linki, ktora ciagnie za soba w pulapke przynete. No po prostu linka jest przeciez przed przyneta i czesto gesto to ona ma pierwsza kontakt z zaczepem ???? Edytowane 22 Listopada 2015 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 A może zastosować mniejszą czeburaszkę wolframową ( waga ta sama a rozmiar mniejszy) i bardziej stuka o dno ( daje bardziej wyrazisty odgłos ) . Może ten rozmiar będzie się mniej klinował , ale to tylko moja dygresja.Podobno są takie czebur. wolfr. u kol. Fishingsport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Zwróć uwagę na przepływ wody bo na moich miejscówkach im większy uciąg tym łapie więcej zaczepów a jak woda płynie wolniej to zaczepów nie mam wgl. a wędkuje w tych samych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 To http://fisharrow.com/pl/p/Slide-Bomb-SV-45/442będzie za lekkie? Bo dzięki swojej budowie jest całkowicie bezzaczepowe.Ta bez zaczepowość dotyczy zarówno haka jak i główki ? Możesz coś więcej napisać , bo z zdjęcia trudno ocenić na czym to polega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Dziś woda płynęła i była mętna. 10 gr było za lekko.Kowadełko 17 gr dawało radę. Chyba na klinowanie nie mamy wpływu w 100%. Ale pozycjonowanie haka do góry ( stosowałem podcięte główki okrągłe i kowadełka) - znacznie zmniejszyło zaczepowość. To http://fisharrow.com/pl/p/Slide-Bomb-SV-45/442będzie za lekkie? Bo dzięki swojej budowie jest całkowicie bezzaczepowe.Jakby te doczepki były cięższe np od 7 do 17 gr to bym chętnie je przećwiczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Tak też myślałem, że kowadełko da radę hak jest inaczej ustawiony niż w klasycznych główkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Tak też myślałem, że kowadełko da radę hak jest inaczej ustawiony niż w klasycznych główkach.To albo główka się klinuje między kamieniami, albo zaczepiasz hakiem. Ustawienie haka nie ma znaczenia w przypadku klinowaniu główki w kamieniach lub rozgałęzieniach patyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pirania Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Może warto spróbować metodą drop-shot z ciężarkiem w kształcie "pałeczki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Może warto spróbować metodą drop-shot z ciężarkiem w kształcie "pałeczki". To jest dopiero szok na moich miejscówkach same zaczepy - póki co zostaje klasyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) 1. Moze da rade Rock-it Jig, ktory podobno jest specjalny na rzeke i kamienie: 2. Moze Wobble Jig: 3. Spinnerbait, ktorego ramie z drutu czesto nie pozwala utknac w kamieniach lub latwiej z nich uwolnic mozna. 4. Spinner Jig dodany do kazdego jiga robi podobnie jak ten wyzej. Edytowane 22 Listopada 2015 przez leslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pirania Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) To jest dopiero szok na moich miejscówkach same zaczepy - póki co zostaje klasyka.Próbowałeś? Jak nie to warto spróbować. Edytowane 22 Listopada 2015 przez Pirania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) A może pływający, szybko schodzący wobler, tylko takie rozwiązanie wydaje sie sensowne jesli uda sie dorzucić, choć z powodu ceny woblerów, równie kosztowne.A czy ktoś mówił, że będzie łatwo i tanio? Edytowane 22 Listopada 2015 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Ta bez zaczepowość dotyczy zarówno haka jak i główki ? Możesz coś więcej napisać , bo z zdjęcia trudno ocenić na czym to polega. Tak, dotyczy też główki. Jest ona w ten sposób wyprofilowana, że ślizga się po kamieniach i nie klinuje w nich. Mi nie zdażyło się jeszcze natym urwać przynety, a specjalnie próbowałem, żeby sprawdzić . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Próbowałeś? Jak nie to warto spróbować. Właśnie próbowałem gdyby nie to nie wypowiadałbym się na ten temat.Widocznie taka specyfika miejscówek na których wędkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi