Skocz do zawartości
  • 0

Problem z elektrykiem Motorquide 45lbs

Piotr Boruch

Pytanie

Mam tan silniczek już dłuższy czas. Nie jest szczytem techniki ale radzi sobie ok. Biegi nie są płynne jednak regulowane manetką 1-5 w przód i 1-2 w tył. Niestety przy ostanim użyciu okazało się, że silnik ma jedynke niestety potem przy zmianie biegów na wyższe nie reaguje i gaśnie dopiero włącza się przy biegu piątym i chce go wyrwać z pawęży.Panowie jakies sugestie co z nim i ewentualnie kto się tym zajmuje w okolicy Krakowa? wiem, że koledzy gdzieś silniki na Śląsk do naprawy wysyłają ale nie mam dokładnych namiarów. Proszę o sugestie.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Posiadałem MotorGuide VariMax 55lb z płynna regulacją, ale niestety po kilku użyciach zaczął zachowywać się podobnie jak Twój...

Oddałem do sklepu, kupiłem Minn kota Vector 55 lb - NAJLEPSZY SILNIK z rewolucyjnym rozwiązaniem skręcania i zawracania BRAK BIEGU WSTECZNEGO :D 

Okazało się po czasie, że seria VariMax ma wadę fabryczną!!!

Minn Kota mimo wszystko warta jest swojej ceny... :P

• 0

"Zamontowałem ten maxymizer z anodexu do kolegi silnika minkoty 36 chyba z 7-8lat temu. Do tej pory bez zastrzeżeń".

Maxmizer też trzeba dobrać do wartości prądu (A) przepływającego przez niego.   :)

W innym przypadku ... "dymek".     :o  :unsure:  :(

• 0

Cześć. Chciałbym się podłączyć pod temat, ponieważ u mnie wystąpiła podobna sytuacja. Problem dotyczy wersji Motorguide Varimax 45. Po podłączeniu do akumulatora, zaświecił się wskaźnik napięcia, który po chwili z 12.5V ustawił się na maksymalne wskazanie tj. 13,5V (co fizycznie jest niemożliwe). Przestała działać regulacja obrotów - silnik jest praktycznie martwy. Czy będzie to wina tej płytki sterująca zalanej żywicą? Czy można gdzieś to dostać w kraju? Silnik działał przez długi czas bez zarzutów, nie wjechał w żadne ziele itd. Awaria wystąpiła nagle po podłączeniu do akumulatora - nie zdążyłem nawet ruszyć z miejsca... Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.