kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Wskaż mi to miejsce gdzie pisałem że pracuję w serwisie. Chyba ci słonko coś przygrzało. I przestań gadać głupoty, bo nikt niczego nie wyklucza. Daj sobie na luz i czytaj ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 nie będę teraz szukał ale zapewne wiele osób pamięta jak doradzałeś wyrzucić termostat z silnika twierdząc że jest zbędny bo tak właśnie robicie w serwisie.to ty daj sobie na luz i przestań się czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Utwierdziłeś mnie tylko w przkonaniu. Nie wiem czy cię przygrzało czy się za mocno napojami chłodziłeś, bo pogoda dziś ładna, ale coś ci bije na głowę. Nigdy nikomu nie doradzałem usunięcia termostatu i nigdy nie twierdziłem że pracuję w serwisie. Dla mnie jesteś po prostu zwykłym oszołomem albo masz problemy psychiczne. Wiem o który wątek ci chodzi, daleko nie trzeba szukać, ale znajdź go sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Już się chłopaki nie drapcie.Silnik po teście i działa jak należy .Chciałbym tu wszystkim udzielającym się podziękować za porady bo coś pomogło. Nie wiem dokładnie co, może czyszczenie może wymiana przewodów, ważne ,że teraz jest git.Została jeszcze kwestia regulacji.I tak,silnik zaczyna już dobrze pracować i płynąć przy śrubce odkręconej o 1,5 obrotu. przy odkręconych 4obrotach jest w zasadzie tak samo tyle ,że silnik pracuje jakby nieco głośniej na wyższych obrotach.Mam wrażenie ,że na maxa jest jakby ciut mocniejszy ale może to takie wrażenie przez to ,że głośniej troszkę pracuje.Jak byście radzili ustawić śrubkę regulacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Utwierdziłeś mnie tylko w przkonaniu. Nie wiem czy cię przygrzało czy się za mocno napojami chłodziłeś, bo pogoda dziś ładna, ale coś ci bije na głowę. Nigdy nikomu nie doradzałem usunięcia termostatu i nigdy nie twierdziłem że pracuję w serwisie. Dla mnie jesteś po prostu zwykłym oszołomem albo masz problemy psychiczne. Wiem o który wątek ci chodzi, daleko nie trzeba szukać, ale znajdź go sobie sam.Potwierdzam, że Paweł nie pracuje w serwisie. W inny sposób zarabia na życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Podstawowa regulacja gaźnika: 0. Nagrzewasz silnik1. Śrubę składu mieszanki wkręcasz do końca, a później wykręcasz o 1,5 obrotu2. Regulujesz wolne obroty, ma chodzić ładnie i równo3. Śrubę składu mieszanki wykręcasz o 1/4 obrotu - obroty powinny wzrosnąć4. Regulujesz wolne obroty5. Powtórz punkt 36. Powtórz punkt 4 W pewnym momencie dojdziesz do punktu, że po odkręceniu śruby mieszanki obroty nie wzrosną, wtedy zostawiasz na ostaniej pozycji kiedy obroty wzrosły. Czyli odkręcasz 1/4 - wzrosły - regulacja wolnych - odkręcasz 1/4 - wzrosły - regulacja wolnych, odkręcasz 1/4 nie wzrosły - wkręcasz o 1/4 (powrót do poprzedniej pozycji). Po regulacji silnik powinien ładnie wkręcać się na wyskokie obroty po gwałtownym pełnym otwarciu manetki i ładgodnie schodzić z wysokich po całkowitym gwałtownym zakręceniu manetki. Rzadko, ale zdarzą się, że żeby zwiększyć obroty śrubkę mieszanki trzeba wkręcać.1,5 obrotu jest umowne - w zależności od producenta, może to być 1 albo 2,5 obrotu.Po regulacji przepłyń się i na koniec sprawdź świecę. Powinna mieć prawidłowy kolor. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 zgadza się to ja się pomyliłem,mój błąd.ale to że w taki sposób ubliżasz innym świadczy tylko o twojej nienormalności.najważniejsze żesilnik działa jak należy oby jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Przykro kolego, ale dostałeś taką cenzurkę na jaką sobie zapracowałeś postami. Edytowane 1 Września 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 No to u mnie chyba jest odwrotnie, bo obroty wzrastają gdy śrubkę dokręcam od 1,5 obrotu w dół czyli prawie do całkowitego zakręcenia ,no powiedzmy do 0,75 obrotu.Odkręcając od 1,5 obrotu w górę do 3 czy 4 obrotów silnik nie reaguje zmianą obrotów.Inaczej mówiąc najwyższe obroty (na wolnych oczywiście) osiąga przy śrubce odkręconej ok 1 obrotu może nawet mniej ,potem gaśnie.Tyle ,że nie odpala na takim ustawieniu.(1 obrót)Mam jeszcze jedno pytanko.Przy dolocie powietrza jest taka metalowa puszka pusta w środku z otworami po obu stronach.Wygląda to jak filtr powietrza,tyle ,że co to za filtr pusty w środku. Nie powinno być w tej puszce jakiegoś wkładu z gąbki czy czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Podeślij zdjęcie gaźnika, bo u mnie sprężynka jest na tej od mieszanki, a newrrom pisał że na przepustnicy. Ewentualnie sprawdź jak masz możliwość zajrzeć w gardziel, która uchyla przepustnicę. Puszka może być, żeby powietrze nie świszczało, ładnie nazywa się to tłumik szmerów ssania. Ja nie widziałem jeszcze w zaburtowym silniku filtra powietrza. EDIT: U ciebie obie mają sprężynki (takie info znalazłem wcześniej), więc ustal która odpowiada za przepustnicę. Zajrzyj w gardziel gaźnika. Będzie okrągła blaszka która uchyla się po dodaniu gazu. To przepustnica. Śrubka która ją uchyla/domyka przy kręceniu jest od regulacji wolnych obrotów, druga od mieszanki. Podejrzewam, że kręcisz tą od przepustnicy. Edytowane 1 Września 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Sprężynka jest na śróbce która jest na końcu zaostrzona na stożek i jest w zasadzie na wysokości przepustnicy. W gardzieli widziałem dziurkę ok 1mm którą ta śrubka zatyka (mniej lub bardziej).Czyli na chłopski rozum odkręcając ją powinienem zwiększać dawkę paliwa i obroty powinny rosnąć, a tak nie jest A co z tym niby filtrem powietrza ?Ma tam coś w środku być czy nie? Edytowane 1 Września 2014 przez skalek-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skalek-77 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Śrubka od wolnych obrotów jest przy lince gazu.I tu jest dla mnie sprawa jasna ,wkręcając zwiększam obroty i na odwrót.Chodzi mi o tą drugą o której pisze w poście wyżej.Czyli o tą od mieszanki.Innych regulacyjnych gaźnik już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Filtry czasami takie są. Obroty są wyższe na bardziej ubogiej mieszance. Temperatura jest wyższa, gorsze jest smarowanie i łatwiej zatrzeć tłok. Kup sobie książkę w stylu jeżdżę motocyklem wsk - simsonem. Tam są takie podstawy, a silniki zaburtowe konstrukcyjnie to odpowiednik wsk czy innej jawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) EDIT: Kurde napisałem nieskładnie, a wsumie ,,, . Wzbogacenie mieszanki przy ograniczonym dopływie powietrza niewiele daje - mieszanka gorzej się spala. Podniosłeś obroty wkręcając śrubkę mieszanki, ok, pokręć nią aż będą w najwyższym położeniu. Wyreguluj przepustnicę żeby je obniżyć. Pokręć składem mieszanki w stronę w którą wzrastają, ustaw znowu najwyższe, podreguluj przepustnicą. Jak już się nie da regulować bo silnik nie trzyma tylko gaśnie, to zostaw w ostatnim dobrym położeniu. Ponieważ regulację robisz na jałowym, może się zdarzyć, że będzie przygasał i telepał na najniższych po włączeniu biegu (za uboga mieszanka pod obciążeniem). Wzbogać ją wtedy aż będzie dobrze. Jeżeli po tym zabiegu jałowe bez obciążenia zbytnio wzrosną, skoryguj przepustnicą. Skontroluj świecę po pływaniu. Ewentualnie opcja zachowawcza - zostaw jak było, bo patrząc po twojej świecy, było raczej dobrze. Najwyżej skontroluj świecę po pływaniu. Edytowane 1 Września 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sados Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Witam. Mam problem podobny. Moja łódż to Texas 440 i Yamacha 20km za Chińskiego Boga nie wyciągnie więcej jak 16-18km/h. Czy ktoś podpowie,czy poprostu brakuje mocy silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 A Łódź idzie w ślizgu czy ciągnie wodę? Bo jeśli to drugie to próbuj trym ustawić, a jak pierwsze to sprawdź jaką masz śrubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 a czy silnik osiaga te swoje 5000 obrotów? bo jesli nie to :1.silnik chodzi na 1cyl2.gaznik ma nie droznosc2.sruba jest uciągowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 ..Texas 440 to kawał łodzi...20KM to IMHO takie minimum...zmierzyć obroty, dobrać optymalną śrubę..lub dorzucić na pawęż 10KM więcej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 czasem powody są bardzo prozaiczne.Tak było w moim przypadku i kolegi który wątek założył.Ja również miałem problemy z szybkim wyjściem do ślizgu i zacząłem kombinować z hydrofilami itp a okazało się, że za luźna była linka gazu i nie otwierała przepustnicy tak jak powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 ..a czasam,i jak silnik jest nowy, to mądry serwis zabezpiecza motor przed zatarciem podczas nieumiejętnego docierania i blokuje gaz na cęgnie..przy 1szej wizycie na przeglądzie serwisowym, po circa 10mth nagle motor ozywa :-)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Piterson Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Może i tak robią , ale jeżeli jest olej w silniku to nie ma prawa się zatrzeć..Ewentualnie jak otwór od chłodzenia się zapcha to można załatwić silnik jak się nie zwróci uwagi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 27 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 nie mogę znależć,pewnie słabo szukam.są 3 typy 6DMH ,6CMH ,8CMH.może ktoś wie jakie są pojemności tych 2-cylindrowych silników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bomber Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Witam. Mam problem podobny. Moja łódż to Texas 440 i Yamacha 20km za Chińskiego Boga nie wyciągnie więcej jak 16-18km/h. Czy ktoś podpowie,czy poprostu brakuje mocy silnika?witam. Sprawdz linki,srube itd. Z 20km ta lodka powinna plywac 30km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Najwazniejsze sprawdzic obroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Witam. Mam problem podobny. Moja łódż to Texas 440 i Yamacha 20km za Chińskiego Boga nie wyciągnie więcej jak 16-18km/h. Czy ktoś podpowie,czy poprostu brakuje mocy silnika?Patrząc na prędkość twojej łajby przy takim silniku to nasuwa mi się jedno pytanie: Czy aby to nie jest silnik uciągowy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi