Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Utwierdziłeś mnie tylko w przkonaniu. Nie wiem czy cię przygrzało czy się za mocno napojami chłodziłeś, bo pogoda dziś ładna, ale coś ci bije na głowę. Nigdy nikomu nie doradzałem usunięcia termostatu i nigdy nie twierdziłem że pracuję w serwisie. Dla mnie jesteś po prostu zwykłym oszołomem albo masz problemy psychiczne. Wiem o który wątek ci chodzi, daleko nie trzeba szukać, ale znajdź go sobie sam.

• 0

Już się chłopaki nie drapcie.Silnik po teście i działa jak należy :) .Chciałbym tu wszystkim udzielającym się podziękować za porady bo coś pomogło. Nie wiem dokładnie co, może czyszczenie  może wymiana przewodów, ważne ,że teraz jest git.

Została jeszcze kwestia regulacji.I tak,silnik zaczyna już dobrze pracować i płynąć przy śrubce odkręconej o 1,5 obrotu. przy odkręconych 4obrotach jest w zasadzie tak samo tyle ,że silnik pracuje jakby nieco głośniej na wyższych obrotach.Mam wrażenie ,że na maxa jest jakby ciut mocniejszy ale może to takie wrażenie przez to ,że głośniej troszkę pracuje.Jak byście radzili ustawić śrubkę regulacyjną?

• 0

Utwierdziłeś mnie tylko w przkonaniu. Nie wiem czy cię przygrzało czy się za mocno napojami chłodziłeś, bo pogoda dziś ładna, ale coś ci bije na głowę. Nigdy nikomu nie doradzałem usunięcia termostatu i nigdy nie twierdziłem że pracuję w serwisie. Dla mnie jesteś po prostu zwykłym oszołomem albo masz problemy psychiczne. Wiem o który wątek ci chodzi, daleko nie trzeba szukać, ale znajdź go sobie sam.

Potwierdzam, że Paweł nie pracuje w serwisie. W inny sposób zarabia na życie.

• 0

Podstawowa regulacja gaźnika:

0. Nagrzewasz silnik

1. Śrubę składu mieszanki wkręcasz do końca, a później wykręcasz o 1,5 obrotu

2. Regulujesz wolne obroty, ma chodzić ładnie i równo

3. Śrubę składu mieszanki wykręcasz o 1/4 obrotu - obroty powinny wzrosnąć

4. Regulujesz wolne obroty

5. Powtórz punkt 3

6. Powtórz punkt 4

W pewnym momencie dojdziesz do punktu,  że po odkręceniu śruby mieszanki obroty nie wzrosną, wtedy zostawiasz na ostaniej pozycji kiedy obroty wzrosły.

Czyli odkręcasz 1/4 - wzrosły - regulacja wolnych - odkręcasz 1/4 - wzrosły - regulacja wolnych, odkręcasz 1/4 nie wzrosły - wkręcasz o 1/4 (powrót do poprzedniej pozycji).

Po regulacji silnik powinien ładnie wkręcać się na wyskokie obroty po gwałtownym pełnym otwarciu manetki i ładgodnie schodzić z wysokich po całkowitym gwałtownym zakręceniu manetki. 

Rzadko, ale zdarzą się, że żeby zwiększyć obroty śrubkę mieszanki trzeba wkręcać.

1,5 obrotu jest umowne - w zależności od producenta, może to być 1 albo 2,5 obrotu.

Po regulacji przepłyń się i na koniec sprawdź świecę. Powinna mieć prawidłowy kolor.

Edytowane przez psulek

• 0

No to u mnie chyba jest odwrotnie, bo obroty wzrastają gdy śrubkę dokręcam od 1,5 obrotu w dół  czyli prawie do całkowitego zakręcenia ,no powiedzmy do 0,75 obrotu.Odkręcając od 1,5 obrotu  w górę do 3 czy 4 obrotów silnik nie reaguje zmianą obrotów.Inaczej mówiąc najwyższe obroty (na wolnych oczywiście) osiąga przy śrubce odkręconej ok 1 obrotu może nawet mniej ,potem gaśnie.Tyle ,że nie odpala na takim ustawieniu.(1 obrót)

Mam jeszcze jedno pytanko.Przy dolocie powietrza jest taka metalowa puszka pusta w środku z otworami po obu stronach.Wygląda to jak filtr powietrza,tyle ,że co to za filtr pusty w środku. Nie powinno być w tej puszce jakiegoś wkładu z gąbki czy czegoś?

• 0

Podeślij zdjęcie gaźnika, bo u mnie sprężynka jest na tej od mieszanki, a newrrom pisał że na przepustnicy. Ewentualnie sprawdź jak masz możliwość zajrzeć w gardziel, która uchyla przepustnicę.  Puszka może być, żeby powietrze nie świszczało, ładnie nazywa się to tłumik szmerów ssania. Ja nie widziałem jeszcze w zaburtowym silniku filtra powietrza.

EDIT: U ciebie obie mają sprężynki (takie info znalazłem wcześniej), więc ustal która odpowiada za przepustnicę. Zajrzyj w gardziel gaźnika. Będzie okrągła blaszka która uchyla się po dodaniu gazu. To przepustnica. Śrubka która ją uchyla/domyka przy kręceniu jest od regulacji wolnych obrotów, druga od mieszanki. Podejrzewam, że kręcisz tą od przepustnicy.

Edytowane przez psulek

• 0

Sprężynka jest na śróbce która jest na końcu zaostrzona na stożek i jest w zasadzie na wysokości przepustnicy. W gardzieli widziałem dziurkę ok 1mm którą ta śrubka zatyka (mniej lub bardziej).Czyli na chłopski rozum odkręcając ją powinienem zwiększać dawkę paliwa i obroty powinny rosnąć, a tak nie jest :blink:

A co z tym niby filtrem powietrza ?Ma tam coś  w środku być czy nie?

Edytowane przez skalek-77

• 0

Filtry czasami takie są. Obroty są wyższe na bardziej ubogiej mieszance. Temperatura jest wyższa, gorsze jest smarowanie i łatwiej zatrzeć tłok.

Kup sobie książkę w stylu jeżdżę motocyklem wsk - simsonem. Tam są takie podstawy, a silniki zaburtowe konstrukcyjnie to odpowiednik wsk czy innej jawy.

• 0

EDIT:

Kurde napisałem nieskładnie, a wsumie ,,, . Wzbogacenie mieszanki przy ograniczonym dopływie powietrza niewiele daje - mieszanka gorzej się spala. Podniosłeś obroty wkręcając śrubkę mieszanki, ok, pokręć nią aż będą w najwyższym położeniu. Wyreguluj przepustnicę żeby je obniżyć. Pokręć składem mieszanki w stronę w którą wzrastają, ustaw znowu najwyższe, podreguluj przepustnicą. Jak już się nie da regulować bo silnik nie trzyma tylko gaśnie, to zostaw w ostatnim dobrym położeniu. Ponieważ regulację robisz na jałowym, może się zdarzyć, że będzie przygasał i telepał na najniższych po włączeniu biegu (za uboga mieszanka pod obciążeniem). Wzbogać ją wtedy aż będzie dobrze. Jeżeli po tym zabiegu jałowe bez obciążenia zbytnio wzrosną, skoryguj przepustnicą. Skontroluj świecę po pływaniu.

Ewentualnie opcja zachowawcza - zostaw jak było, bo patrząc po twojej świecy, było raczej dobrze. Najwyżej skontroluj świecę po pływaniu.

Edytowane przez psulek

• 0

czasem powody są bardzo prozaiczne.

Tak było w moim przypadku i kolegi który wątek założył.

Ja również miałem problemy z szybkim wyjściem do ślizgu i zacząłem kombinować z hydrofilami itp a okazało się, że za luźna była linka gazu i nie otwierała przepustnicy tak jak powinna.

• 0

..a czasam,i jak silnik jest nowy, to mądry serwis zabezpiecza motor przed zatarciem podczas nieumiejętnego  docierania i blokuje gaz na cęgnie..przy 1szej wizycie na przeglądzie serwisowym, po circa 10mth nagle motor ozywa :-)...

• 0

Witam. Mam problem podobny. Moja łódż to Texas 440 i Yamacha 20km za Chińskiego Boga nie wyciągnie więcej jak 16-18km/h. Czy ktoś podpowie,czy poprostu brakuje mocy silnika?

witam. Sprawdz linki,srube itd. Z 20km ta lodka powinna plywac 30km/h.

• 0

Witam. Mam problem podobny. Moja łódż to Texas 440 i Yamacha 20km za Chińskiego Boga nie wyciągnie więcej jak 16-18km/h. Czy ktoś podpowie,czy poprostu brakuje mocy silnika?

Patrząc na prędkość twojej łajby przy takim silniku to nasuwa mi się jedno pytanie:  Czy aby to nie jest silnik uciągowy ????