kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meyger Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Witam ponownie.Śrubę mocującą silnik wyczyściłem, i jest jak nowa. Silnik podnosi się bez problemu.A pręt konta nachylenia doszedł używany z serwisu.jeszcze raz dziękuję za pomoc.Mam jeszcze jedno pytanie, w jakim sklepie internetowym mogę kupić uszczelki do spodziny tego samego silnika.Proszę o info i jakiś link.pozdrawiam Edytowane 19 Listopada 2014 przez meyger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Tam nie ma uszczelek . Edytowane 19 Listopada 2014 przez welpa1809 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meyger Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Tam nie ma uszczelek .a co się tam znajduje? oringi?Pytam dla kumpla bo ma ten sam silnik i dostała mu się woda do spodziny.Ja osobiście swojej nie rozbierałem nigdy, więc nie mam pojęcia.chodzi ogólnie o uszczelniacz spodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Na osi sruby są simeringi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meyger Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 A przepraszam zasugerowaĺem się wymianą wirnika pompy wody.Reszta tak jak kolega napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meyger Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 A jeszcze jedno, podeślecie link do sklepu.będę wdzięczny bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Jakiego sklepu ? Ja kupuje na www.boats.net (i pozniej przesyłka przez polamer, bo do Europy nie wyślą), albo w serwisach.Jeśli masz standardowy simmering to zapytaj w najbliższym sklepie z łożyskami/uszczelnieniami. Będzie kosztować kilka pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Mam takie pytanie jakie oznaczenie ma śruba standard w silniku yamaha F8 2002 rok , kupiłem taki silnik z jachtu i ma założoną śrubę 8 1/2 na 7 1/2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) http://www.boats.net/propellers/Yamaha/8/F8%204-Stroke%20%287%20Spline%29/2001%20-%20Present/props.html Tu masz oznaczenia wszystkich. Nie ma czegoś takiego jak "śruba standardowa" Edytowane 21 Listopada 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Opisy są ale nadal nie wiem czy do lekkiej jednostki ta śruba ma sens , na jakich wy pływacie przy tej mocy silnika .Gość twierdził że to śruba uciągowa , silnik pracował przy jachcie o wadze prawie 2T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Nie do końca. Śruba uciągowa jest w linku. 11x6. Malutki skok, duża powierzchnia i wysoka cena. To jest po prostu śruba o dosyć niskim skoku. Pytanie czym ty pływasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Psulek łódka 430x160 jakieś 120kg płytkie V wcześniej napędzana dwutaktem 15KM w niedziele zrobię konkretne testy z pływaniem pod różnym obciążeniem zobacze jak silniczek będzie się wkręcał na obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Tak najlepiej. Jak możesz, to zmierz obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Niestety nie mam obrotomierza , ale po dzisiejszym pływaniu jestem zadowolony przecież to tylko 8KM .Pływanie po Warcie łódeczka wchodzi w ślizg przy manetce odkręconej na maxa później mogę odpuścić o 1/4 i dalej płynie w ślizgu przy jednej osobie na pokładzie .Prędkość jaką osiągnąłem to pod prąd przy manetce na maxa 23 km/h przy zmniejszeniu o 1/4 spadek prędkości tylko o 1 km/h czyli 22.Z nurtem prędkość przy maxie 29 po odpuszczeniu o 1/4 1 km mniej czyli 28.W porównaniu z poprzednim 15 konnym dwutaktem to ten silnik praktycznie nie zużywa paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 No i tak zostaw. Cudów nie będzie nawet jak zmienisz śrubę na szybszą. Ten wynik jest i tak bardzo przyzwoity jak na ten silnik i masę łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dawidos Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Masz rację jestem mega zadowolony , jak szukałem łodzi ta wpadła mi w oko ze względu na kadłub i się nie pomyliłem .Wcześniej były próby z nową jednocylindrową yamaszką 6KM ale jednak troszkę brakowało chociaż też pchała tą łódke pod prąd z dwiema osobami i prędkością 10 km/h a z nurtem 17 km/h.Jednak o ślizgu nie było mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Dokładnie taką samą śrubę miałem w swojej Jamce F8 4takt. Wymieniłem na Solasa o skoku 9'. Łajba Galilieo zaczęła się ślizgać solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ziober Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zastanawiam się nad 8 KM silnikiem Yamaha i szukam informacji jaka jest waga 2T i 4T, oraz czy są różnice w wadze między poszczególnymi rocznikami. Przy okazji zapytam bo mam na oku 4suwa z 2009 roku za 4,5tyś z roczną gwarancją - czy to dobra cena? Jaka jest wartość rynkowa tych silników z rocznika ok 2009. Motur za każdym razem będzie demontowany i nie chciałbym nabawić się przepukliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Łukasz generalnie waga 4T w stosunku do 2T to około 10kg in plus ( 4T cięższy)Na korzyść 4T przemawia większa kultura pracy, wyciszenie itp co w trolingu ma znaczenie niezaprzeczalne moim zdaniem.W 2T generalnie większy moment obrotowy. Kup moim zdaniem jak najmłodszy motor w jak najlepszym stanie technicznym.Cena za tego o , którego pytasz moim zdaniem uczciwa i jesli myślę o TYM żródle to jest to sprawdzone i bynajmniej ja nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ziober Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Miałem nadzieję że jak poszukam starszego silnika to i cena będzie bardziej do przełknięcia Bo te 4 i pół klocka obecnie trochę mi ciąży na budżecie. Ale mówisz że nie warto schodzić niżej rocznikowo(?) Edytowane 9 Stycznia 2015 przez ziober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Łukasz ja bym nie chodził nizej jak 2008 rok ( w niektórych firmach własnie w tym roku ukazywały się nowe modele ) , do sezonu trochę czasu jeszcze zostało więc zbieraj cierpliwie fundusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 toom_ek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 witam, miałem 8 KM yamahe high trust z 2008r z długą stopą miał rozrusznik i był do manetki, waga ok 44kg, bardzo fajny i silny silnik sprzedałem go w 2014 za 6tyś. zszedł w 2 dni ,bardzo cichy i oszczędny , moim zdaniem yamaha robi najlepsze silniki, teraz też mam yamahe , polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szpiegu Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 ziober zerknij to http://jerkbait.pl/topic/51019-sprzedam-honda-bf10-4-stroke-2008-r/?hl=hondamiałem taka hondę plecy nie odpadły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mario41 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Za 4T przemawia też niższe zużycie paliwa. Ta Jamaha z 2009 roku w stopie S waży 39.9 kg i naprawdę mało pali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi