Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam ponownie.

Śrubę mocującą silnik wyczyściłem, i jest jak nowa. Silnik podnosi się bez problemu.

A pręt konta nachylenia doszedł używany z serwisu.

jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie, w jakim sklepie internetowym mogę kupić uszczelki do spodziny tego samego silnika.

Proszę o info i jakiś link.

pozdrawiam

Edytowane przez meyger

• 0

http://www.boats.net/propellers/Yamaha/8/F8%204-Stroke%20%287%20Spline%29/2001%20-%20Present/props.html

Tu masz oznaczenia wszystkich. Nie ma czegoś takiego jak "śruba standardowa"

Edytowane przez psulek

• 0

Niestety nie mam obrotomierza , ale po dzisiejszym pływaniu jestem zadowolony przecież to tylko 8KM .

Pływanie po Warcie łódeczka wchodzi w ślizg przy manetce odkręconej na maxa później mogę odpuścić o 1/4 i dalej płynie w ślizgu przy jednej osobie na pokładzie .

Prędkość jaką osiągnąłem to pod prąd przy manetce na maxa 23 km/h przy zmniejszeniu o 1/4 spadek prędkości tylko o 1 km/h czyli 22.

Z nurtem prędkość przy maxie 29 po odpuszczeniu o 1/4 1 km mniej czyli 28.

W porównaniu z poprzednim 15 konnym dwutaktem to ten silnik praktycznie nie zużywa paliwa :)

• 0

Masz rację jestem mega zadowolony , jak szukałem łodzi ta wpadła mi w oko ze względu na kadłub i się nie pomyliłem .Wcześniej były próby z nową jednocylindrową yamaszką 6KM ale jednak troszkę brakowało chociaż też pchała tą łódke pod prąd z dwiema osobami i prędkością 10 km/h a z nurtem 17 km/h.Jednak o ślizgu nie było mowy.

• 0

Zastanawiam się nad 8 KM silnikiem Yamaha i szukam informacji jaka jest waga 2T i 4T, oraz czy są różnice w wadze między poszczególnymi rocznikami. Przy okazji zapytam bo mam na oku 4suwa z 2009 roku za 4,5tyś z roczną gwarancją - czy to dobra cena? Jaka jest wartość rynkowa tych silników z rocznika ok 2009.

Motur :) za każdym razem będzie demontowany i nie chciałbym nabawić się przepukliny :rolleyes:

• 0

Łukasz generalnie waga 4T w stosunku do 2T to około 10kg in plus ( 4T cięższy)

Na korzyść 4T przemawia większa kultura pracy, wyciszenie itp co w trolingu ma znaczenie niezaprzeczalne moim zdaniem.

W 2T generalnie większy moment obrotowy.

Kup moim zdaniem jak najmłodszy motor w jak najlepszym stanie technicznym.

Cena za tego o , którego pytasz moim zdaniem uczciwa i jesli myślę o TYM żródle to jest to sprawdzone i bynajmniej ja nie mam zastrzeżeń.

• 0

witam, miałem 8 KM yamahe  high trust z 2008r z długą stopą miał rozrusznik i był do manetki, waga ok 44kg, bardzo fajny i silny silnik sprzedałem go w 2014 za 6tyś. zszedł w 2 dni ,bardzo cichy i oszczędny , moim zdaniem yamaha robi najlepsze silniki, teraz też mam yamahe , polecam.