Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

no chyba zła poprawka.odnośnie silniów 4t dla pojemności 212cm/3 moc 8km lub 9,9km.większe silniki to już wyższa waga.były jeszcze F8 o pojemności 198cm/3 i z tych konstrukcji wiele więcej raczej nie wyciśniesz.

Edytowane przez busz231

• 0

@Evin dlaczego piszesz, że z 8 kM można zrobić jedynie 6 kM ?

Dlatego ze  6 km to zdławiona pod gaznikiem 8ka. wstawka pod gaznikiem ma otwór  o średnicy ok 15 mm( dokładnie nie pamietam ale gdzies w notatniku mam spisane jesli potrzeba ).

Z tego bloku juz wiecej sie nie wyciśnie. tłoki mają stednice 47 mm a  9.9/15  na 55mm

Edytowane przez evin

• 0

Witam

Posiadam Mercurego 9,9 kM z 2001 roku (oznaczenie na pasku z kodem kreskowym ME-10M).

Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy do 15kM ale nie mogę znaleźć nigdzie żadnego info jak to wygląda w przypadku tego modelu.

Czy ktoś jest mi wstanie udzielić info na ten temat - jak, gdzie i ewentualne koszty takiej zabawy?

Pozdrawiam

• 0

Evin twoim zdaniem ile koni więcej  można byłoby uzyskać np. planując glowicę 1lub2mm i w ten sposób podnieść ciśnienie sprężania oczywiście jeżeli to możliwe.Do tego wymiana gażnika od wyższego modelu lub ewentualnie wymiana dysz lub ich rozwiercanie tak jak to się robi w autach.Myślę że dla kumatego mechanika,tunera to chyba niebyłby problem.

• 0

płanowałem 10tki gowic. zazwyczaj planowanie zdejmuje  do  0.5 mm.

jesli potrzeba planowania bloku to tez nie miałem wiecej niz 0,5 mm. zawyczaj kompensuje to uszczelką  o jakies 0.3 mm

ale nie mozna zbyt duzo zdiąc materiału bo tłok bedzie wychodził za wysoko z cylindra i bedzie kolizja z głowica lub świecą.

planowanie podnosi kompresje nieznacznie ale nie wpłynie na zwiekszenie mocy.

zazwyczaj tłok nadmiarowy ma  0,7   mm  wiekszą srednice i po włozeniu w rozszlifowany cylinder tez nie podniesie

mocy silnika tak by było to wyrażnie czuć.

np   6/8 km ma  175 cm szesc , 9.9/15 ma 216 cm szes. a 20/25/50 ma 512 cm szesc

• 0

co do merkurego to trzeba zdiąc kolektor wlotowy i odgiąc ogranicznik listków zaworowych tak by otworzyły sie o 4 mm wiecej niz są i wtedy z 9.9 wyjdzie 15

..tzw. potocznie organki...wiem, że niektóre silniki były dławione również na manetce gazu zmniejszając otwarcie przepustnicy

• 0

W takim razie jaki silnik najlepiej kupić, aby miał 9,9 kM, a po przeróbce 15 KM?

Oczywiście jak najniższym nakładem kosztów...

polecam  Johnsona Evinrude z lat 90-92 o mocy 9.9. wystarczy zdiąc ogranicznik pod gaznikiem i przeregulowac i wychodzi 15

w starszych modelach trzeba podmieniac gażnik( model 1974-1976), lub gaznik i podkłądki pod listki zaworowe(1977-1990)

zdiecie ogranicznika

post-50641-0-14796300-1449083872_thumb.jpg

Edytowane przez evin

• 0

ja miałem silnik z 82r johnson i chodził jak zegarek co do przeróbki to silnik yamaha 4 t :o 9.9 można niewielkim kosztem zrobić 15 (często w Holandii można spotkać odblokowane) ale do bodajże 2008 roku bo później były nowe modele i już jest to nieopłacalne

kazda decyzja wymaga przemyslenia.

powiem tak, historia: znajomemu padł cewkomoduł w Suzuki 8 km, 2T. w serwisie cena 300$.

w Johnsonie/evinrudzie nowy moduł to cena 60$.

wole kupic Johnsona/Evinrude ( zalezy jaki model oczywiście), dokupic tłoki nadmiar 0,010",zrobić szlif cylindra wymienić łozyska, nowe membranki pompki paliwa i jazda

• 0

kazda decyzja wymaga przemyslenia.

powiem tak, historia: znajomemu padł cewkomoduł w Suzuki 8 km, 2T. w serwisie cena 300$.

w Johnsonie/evinrudzie nowy moduł to cena 60$.

wole kupic Johnsona/Evinrude ( zalezy jaki model oczywiście), dokupic tłoki nadmiar 0,010",zrobić szlif cylindra wymienić łozyska, nowe membranki pompki paliwa i jazda

Jak robisz to sam to OK. Jak masz to zlecić serwisowi to zaczyna się ból.

• 0

Godski, akurat swój możesz zlecić @evinowi, zrobi lepiej i taniej niż jakikolwiek serwis warszawski czy około warszawski. Coś wiem w tym temacie. Opłacało się wysłać kurierem do @evina i odebrać kurierem niż w wawce robić (zresztą NIKT w wawce nie chciał się podjąć obsługi evinruda), czy też jeździć do Łodzi do autoryzowanego serwisu.

• 0

Nie wiem jak w innych serwisach w Polsce ale w Aso Yamaha Bydgoszcz filtry,oleje, mieli na miejscu natomiast sruba napędowa, iglica do gaźnika oraz banał - klucz do świec wszystkie te życzy były zamawiane i czekanie 2-3 tygodnie.

Moze i bym kupił gdzies poza serwisem ale wole miec pewność co do oryginału.

ps. Przypomniałem sobie ze chyba w wawie jak dzwoniłem to okres czekania na śrubę i cena była ta sama co w Bydgoszczy.

Pzdr.

• 0

Tak jak pisze Piernik nie ważne czy Yamaha czy Honda bo w serwisach mają tylko jakies pierdoły typu filtry,uszczelniacze czy łozyska a takie rzeczy można kupić wszędzie a jak się stanie coś poważnego to i tak sie czeka na części kilka tygodni.Na szczęście poważne awarie zdarzają się niezwykle rzadko i w większości z winy użytkownika o wbrew pozorom taki silnik to niezwkle prosta konstrukcja.

• 0

Nie wiem jak w innych serwisach w Polsce ale w Aso Yamaha Bydgoszcz filtry,oleje, mieli na miejscu natomiast sruba napędowa, iglica do gaźnika oraz banał - klucz do świec wszystkie te życzy były zamawiane i czekanie 2-3 tygodnie.

Moze i bym kupił gdzies poza serwisem ale wole miec pewność co do oryginału.

ps. Przypomniałem sobie ze chyba w wawie jak dzwoniłem to okres czekania na śrubę i cena była ta sama co w Bydgoszczy.

Pzdr.

Klucz do świec to idziesz do pierwszego motoryzacyjnego z brzegu i kupujesz za 10-15zł, ważne żeby średnica pasowała ale są też dwustronne 19-21 (standardowe rozmiary klucza), masz od ręki :-).

• 0

Witam. Jestem nowym na  forum, mam na imię Wojtek i chciałbym bardzo serdecznie przywitać wszystkich użytkowników .

Noszę się z zamiarem zakupu silnika zaburtowego http://olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-25-km-stopa-l-CID767-IDbWASX.html#6f4cfefa52i w związku z tym chciałbym zapytać czy może ktoś z państwa miał do czynienia  konkretnie z tym sprzedawcą.

Edytowane przez Protool
  • Like 1

• 0

Cena wcale nie jest atrakcyjna jak na używany silnik z 2011r. W tej cenie masz nowiutką Hondę 20KM

Mała roznica 20 a 25 KM

Honda a Yamaha

No faktycznie prawie żadna .....

Protool- użytkownicy JB nie znają wszystkich sprzedawców na olx, a jesli nawet ktoś by go znał to trzeba samemu najpierw wypytać o silnik a potem jechać odpalić i posłuchać i obejrzec samemu, tak kupowałem 15KM a ostatnio miesiąc temu 20KM Yamahe i gdyby nie to ze 25KM jest duzo cięższa od 20 wziąłbym 25 KM, zastanów sie czy nie za ciężki jest do twojej łódki ???

Pzdr