kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 okonek2u Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 @Evin dlaczego piszesz, że z 8 kM można zrobić jedynie 6 kM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) no chyba zła poprawka.odnośnie silniów 4t dla pojemności 212cm/3 moc 8km lub 9,9km.większe silniki to już wyższa waga.były jeszcze F8 o pojemności 198cm/3 i z tych konstrukcji wiele więcej raczej nie wyciśniesz. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez busz231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Piotrk82 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Panowie , pozwolicie że się podłączę do tematu. Posiadam Tohatsu 9,9 z 2003 r 4t w wersji skandynawskiej na bloku 18 KM , czy przeróbka z 9.9 na 18 jest realna i opłacalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) @Evin dlaczego piszesz, że z 8 kM można zrobić jedynie 6 kM ? Dlatego ze 6 km to zdławiona pod gaznikiem 8ka. wstawka pod gaznikiem ma otwór o średnicy ok 15 mm( dokładnie nie pamietam ale gdzies w notatniku mam spisane jesli potrzeba ).Z tego bloku juz wiecej sie nie wyciśnie. tłoki mają stednice 47 mm a 9.9/15 na 55mm Edytowane 1 Grudnia 2015 przez evin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jezi0rko Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 WitamPosiadam Mercurego 9,9 kM z 2001 roku (oznaczenie na pasku z kodem kreskowym ME-10M).Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy do 15kM ale nie mogę znaleźć nigdzie żadnego info jak to wygląda w przypadku tego modelu.Czy ktoś jest mi wstanie udzielić info na ten temat - jak, gdzie i ewentualne koszty takiej zabawy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariog1974 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Evin twoim zdaniem ile koni więcej można byłoby uzyskać np. planując glowicę 1lub2mm i w ten sposób podnieść ciśnienie sprężania oczywiście jeżeli to możliwe.Do tego wymiana gażnika od wyższego modelu lub ewentualnie wymiana dysz lub ich rozwiercanie tak jak to się robi w autach.Myślę że dla kumatego mechanika,tunera to chyba niebyłby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 płanowałem 10tki gowic. zazwyczaj planowanie zdejmuje do 0.5 mm.jesli potrzeba planowania bloku to tez nie miałem wiecej niz 0,5 mm. zawyczaj kompensuje to uszczelką o jakies 0.3 mmale nie mozna zbyt duzo zdiąc materiału bo tłok bedzie wychodził za wysoko z cylindra i bedzie kolizja z głowica lub świecą.planowanie podnosi kompresje nieznacznie ale nie wpłynie na zwiekszenie mocy.zazwyczaj tłok nadmiarowy ma 0,7 mm wiekszą srednice i po włozeniu w rozszlifowany cylinder tez nie podniesiemocy silnika tak by było to wyrażnie czuć.np 6/8 km ma 175 cm szesc , 9.9/15 ma 216 cm szes. a 20/25/50 ma 512 cm szesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 co do merkurego to trzeba zdiąc kolektor wlotowy i odgiąc ogranicznik listków zaworowych tak by otworzyły sie o 4 mm wiecej niz są i wtedy z 9.9 wyjdzie 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 co do merkurego to trzeba zdiąc kolektor wlotowy i odgiąc ogranicznik listków zaworowych tak by otworzyły sie o 4 mm wiecej niz są i wtedy z 9.9 wyjdzie 15..tzw. potocznie organki...wiem, że niektóre silniki były dławione również na manetce gazu zmniejszając otwarcie przepustnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 okonek2u Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 W takim razie jaki silnik najlepiej kupić, aby miał 9,9 kM, a po przeróbce 15 KM?Oczywiście jak najniższym nakładem kosztów... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pmiszk1 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) np tohatsu 2T 9.9KM, koszt używki 2500-2800o taki chodzi http://olx.pl/oferta/silnik-tohatsu-9-9-krotka-kolumna-CID767-ID9QEnl.html#0707889b49, chociaz ten stoi już od dawna Edytowane 2 Grudnia 2015 przez pmiszk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) W takim razie jaki silnik najlepiej kupić, aby miał 9,9 kM, a po przeróbce 15 KM?Oczywiście jak najniższym nakładem kosztów...polecam Johnsona Evinrude z lat 90-92 o mocy 9.9. wystarczy zdiąc ogranicznik pod gaznikiem i przeregulowac i wychodzi 15w starszych modelach trzeba podmieniac gażnik( model 1974-1976), lub gaznik i podkłądki pod listki zaworowe(1977-1990) zdiecie ogranicznika Edytowane 2 Grudnia 2015 przez evin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariog1974 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Ale czy tak powiedzmy wiekowy silnik nie będzie już dość mocno wyeksploatowany.Niewiemy kto i jak go użytkował.Ja bym wolał już kupić słabszy ale młodszy chociaż przy używanym zawsze jest ryzyko że można żle trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 ja miałem silnik z 82r johnson i chodził jak zegarek co do przeróbki to silnik yamaha 4 t 9.9 można niewielkim kosztem zrobić 15 (często w Holandii można spotkać odblokowane) ale do bodajże 2008 roku bo później były nowe modele i już jest to nieopłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 ja miałem silnik z 82r johnson i chodził jak zegarek co do przeróbki to silnik yamaha 4 t 9.9 można niewielkim kosztem zrobić 15 (często w Holandii można spotkać odblokowane) ale do bodajże 2008 roku bo później były nowe modele i już jest to nieopłacalnekazda decyzja wymaga przemyslenia.powiem tak, historia: znajomemu padł cewkomoduł w Suzuki 8 km, 2T. w serwisie cena 300$.w Johnsonie/evinrudzie nowy moduł to cena 60$.wole kupic Johnsona/Evinrude ( zalezy jaki model oczywiście), dokupic tłoki nadmiar 0,010",zrobić szlif cylindra wymienić łozyska, nowe membranki pompki paliwa i jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 kazda decyzja wymaga przemyslenia.powiem tak, historia: znajomemu padł cewkomoduł w Suzuki 8 km, 2T. w serwisie cena 300$.w Johnsonie/evinrudzie nowy moduł to cena 60$.wole kupic Johnsona/Evinrude ( zalezy jaki model oczywiście), dokupic tłoki nadmiar 0,010",zrobić szlif cylindra wymienić łozyska, nowe membranki pompki paliwa i jazdaJak robisz to sam to OK. Jak masz to zlecić serwisowi to zaczyna się ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Godski, akurat swój możesz zlecić @evinowi, zrobi lepiej i taniej niż jakikolwiek serwis warszawski czy około warszawski. Coś wiem w tym temacie. Opłacało się wysłać kurierem do @evina i odebrać kurierem niż w wawce robić (zresztą NIKT w wawce nie chciał się podjąć obsługi evinruda), czy też jeździć do Łodzi do autoryzowanego serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Nie wiem jak w innych serwisach w Polsce ale w Aso Yamaha Bydgoszcz filtry,oleje, mieli na miejscu natomiast sruba napędowa, iglica do gaźnika oraz banał - klucz do świec wszystkie te życzy były zamawiane i czekanie 2-3 tygodnie.Moze i bym kupił gdzies poza serwisem ale wole miec pewność co do oryginału. ps. Przypomniałem sobie ze chyba w wawie jak dzwoniłem to okres czekania na śrubę i cena była ta sama co w Bydgoszczy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Mam z 2008roku 13.5 km yamahę, to nie to co 9.9, można ją odblokować na 20km, dziś rozmawiałem o tym w serwisie yamahy, <<edit>> To nie jest giełda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariog1974 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Tak jak pisze Piernik nie ważne czy Yamaha czy Honda bo w serwisach mają tylko jakies pierdoły typu filtry,uszczelniacze czy łozyska a takie rzeczy można kupić wszędzie a jak się stanie coś poważnego to i tak sie czeka na części kilka tygodni.Na szczęście poważne awarie zdarzają się niezwykle rzadko i w większości z winy użytkownika o wbrew pozorom taki silnik to niezwkle prosta konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Nie wiem jak w innych serwisach w Polsce ale w Aso Yamaha Bydgoszcz filtry,oleje, mieli na miejscu natomiast sruba napędowa, iglica do gaźnika oraz banał - klucz do świec wszystkie te życzy były zamawiane i czekanie 2-3 tygodnie.Moze i bym kupił gdzies poza serwisem ale wole miec pewność co do oryginału. ps. Przypomniałem sobie ze chyba w wawie jak dzwoniłem to okres czekania na śrubę i cena była ta sama co w Bydgoszczy. Pzdr.Klucz do świec to idziesz do pierwszego motoryzacyjnego z brzegu i kupujesz za 10-15zł, ważne żeby średnica pasowała ale są też dwustronne 19-21 (standardowe rozmiary klucza), masz od ręki :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Protool Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Jestem nowym na forum, mam na imię Wojtek i chciałbym bardzo serdecznie przywitać wszystkich użytkowników .Noszę się z zamiarem zakupu silnika zaburtowego http://olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-25-km-stopa-l-CID767-IDbWASX.html#6f4cfefa52i w związku z tym chciałbym zapytać czy może ktoś z państwa miał do czynienia konkretnie z tym sprzedawcą. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Protool 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dżemik Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Cena wcale nie jest atrakcyjna jak na używany silnik z 2011r. W tej cenie masz nowiutką Hondę 20KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 sprawdz silnik na policji i jesli jest ok to warto rozważyc zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Cena wcale nie jest atrakcyjna jak na używany silnik z 2011r. W tej cenie masz nowiutką Hondę 20KMMała roznica 20 a 25 KM Honda a Yamaha No faktycznie prawie żadna ..... Protool- użytkownicy JB nie znają wszystkich sprzedawców na olx, a jesli nawet ktoś by go znał to trzeba samemu najpierw wypytać o silnik a potem jechać odpalić i posłuchać i obejrzec samemu, tak kupowałem 15KM a ostatnio miesiąc temu 20KM Yamahe i gdyby nie to ze 25KM jest duzo cięższa od 20 wziąłbym 25 KM, zastanów sie czy nie za ciężki jest do twojej łódki ??? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi