Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To są moje pierwsze kroki , które stawiam w temacie pływadełek ,silnik prawdopodobnie napędzałby Skyllę i wolałbym 25 żeby mieć zapas mocy. Nowa 25 w salonie w Bydgoszczy ok.15200 tys.chyba bez linii paliwowej i zbiornika.Różnica w cenie około 4000 tys.Wybieram się go obejrzeć, zobaczymy.

• 0

Uważam że Honda i Yamaha to jedna płóka

Tak do porównania, piszę z pamięci i mogę się nieznaczni kropnąć, ale:

-Honda 20 : poj 350 cm3 i waży +/- 50 kg

-Yamaha 25 : poj 480 cm3  i waży +/- 80 kg (nie mniej jednak Yamaha 25 ma większą nadwyżkę pojemności  względem Hondy)

• 0

Mała roznica 20 a 25 KM

Honda a Yamaha

No faktycznie prawie żadna .....

Protool- użytkownicy JB nie znają wszystkich sprzedawców na olx, a jesli nawet ktoś by go znał to trzeba samemu najpierw wypytać o silnik a potem jechać odpalić i posłuchać i obejrzec samemu, tak kupowałem 15KM a ostatnio miesiąc temu 20KM Yamahe i gdyby nie to ze 25KM jest duzo cięższa od 20 wziąłbym 25 KM, zastanów sie czy nie za ciężki jest do twojej łódki ???

Pzdr

Wybieram się w środę do producenta skylli (może zamówię łódkę) i przy okazji podjadę obejrzeć silnik..Chodziło mi tylko o jednego  sprzedawcę :D

• Like 1

• 0

silnik plus łódź...... zestaw (tak jak multik i wędzisko)..... łódź wymusza/narzuca moc silnika. najpierw określić trzeba jaką łódź będzie silnik miał napędzać. ja jestem fanem yamahy i będę polecał yamahę. a nowe silniki yamahy są w zestawach z liniami paliwowymi i zbiornikami.... kupowałem dwie nówki i do obu dostałem zbiornik i linię paliwową w cenie!

• 0

linia paliwowa... poważna rzecz :)  Wydając na łódkę parę tysięcy, i na używany silnik 12tys zł rozkminka nad zbiornikiem za 200zł i szumnie nazywanym linia paliwową wężykiem 8mm za 30zł z gruszką za 40zł i złączką za 80zł... linia  paliwowa - poważna rzecz ;)

Edytowane przez Bolesław
  • Like 1

• 0

linia paliwowa oryginalna do yamahy ze zbiornikiem potrafi kosztować ponad 500 zeta więc to nie jest mały koszt.....

a jeżeli sprzedawca nowego silnika coś kombinuje (nie dając tego co inni dają w standardzie) to ja bym poszukał innego sprzedawcy

Edytowane przez Przemsol

• 0

Pewnie że potrafi tyle kosztować, chodzi mi jedynie o to że wiele osób, jak i sama nazwa dośc "gloryfikuję" aspekt techniczno-finansowy że tak napisze tego elementu. W przypadku worka kasy za nowy silnik warto tego wymagać jeśli producent przewidział to w zestawie, tu racja. Ale jeśli nie, to nie ma co kruszyć kopii, to zrobić takową pod siebie, pod swoją łódkę.

Edytowane przez Bolesław

• 0

pod łódkę to sprzedawca robi linię... jak kupowałem 15tkę yamahy to linia była standardowa bo silnik był zdejmowany z łodzi....ale jak zmieniłem na 30tkę i zażyczyłem sobie gdzie ma być zbiornik paliwa to w cenie silnika dostałem zbiornik pasujący do miejsca w którym ma się zmieścić i odpowiednią linię....montaż silnika na łodzi też był w cenie......

• 0

Wszystkie nowe silnik od 5-6 do 40 koni mają w komplecie zbiornik paliwa i linie paliwową ze złączkami umożliwiającymi odłączenie linii paliwowej od zbiornika i silnika.

Oryginalne linie paliwowe mocno przewyższają jakością ...te z wężykiem za 8 zł i gruszką za 30 ....to i cena za tym idzie.

• 0

Jeśli ta łódź to Skylla 390, to warto rozważyć Hondę 20KM, praktycznie w tej samej cenie co 4 letnia Yamaha25+zakup linii paliwowej.

Natomiast jeśli to ma być większa Skylla, to o silniku mocy 20KM zapomnij, będzie po prostu za mały. Po krótkim czasie użytkowania, rozglądałbyś się za czymś większym. Trochę dziwna ta oferta, jest książka gwarancyjna a nie ma linii paliwowej? Przecież to powinno być w komplecie z motorem.

Trzymaj się tego, że jeśli ma być większa Skylla+2-3 osoby na pokładzie, to co najmniej 25KM.

• 0
Gość dziki1916

Witam

Chciałbym poznać opinie osób które miały do czynienia z silnikiem Yamaha 9,9 - dwusuw.

Chodzi mi o wady i zalety, najczęstsze usterki, proporcje mieszanki, oleje które będą najlepsze dla tej jednostki.

Z góry dziękuje za pomoc.

• 0

Uzytkuje yamahe 9.9 v-max od dwoch sezonow jedyna wada to wieksze spalanie od 4t ok.20% zalety to niska masa 36kg bezawaryjnosc jedyny serwis to wymiana oleju w spodzinie okolo 35zl. swiece i latasz bez problemow.Uzywam oleju do mieszanki castrol outboard 2t proporcja 1:100

• Like 1

• 0

Uzytkuje yamahe 9.9 v-max od dwoch sezonow jedyna wada to wieksze spalanie od 4t ok.20% zalety to niska masa 36kg bezawaryjnosc jedyny serwis to wymiana oleju w spodzinie okolo 35zl. swiece i latasz bez problemow.Uzywam oleju do mieszanki castrol outboard 2t proporcja 1:100

Z tego co widziałem na wodzie, to  Twój v-max'ik ma jeszcze jedna zaletę - pływa dużo szybciej niż 10 KM w 4-takcie :)

• 0

Z tego co widziałem na wodzie, to  Twój v-max'ik ma jeszcze jedna zaletę - pływa dużo szybciej niż 10 KM w 4-takcie :)

chlopaki to prawda 10konny 2T na takiej samej srubie plywa lepiej niz 10km 4T na takiej samej srubie. roznica jest taka ze 2T jest lzejszy i idzie jeszcze go nosic a 4T jest ciezka jednostka i nie wyobrazam zakladac za kazdym razem z bagaznika go sprawa mieszania paliwa w 2T nie jest taka uciazliwa jak sie kazdemu na poczatku wydaje. zawsze mozna znalesc silnik 2T z mieszalnikiem oleju. olej wlewamy do zbiornika przy silniku i silnik sam sobie go miesza. 

. 9.9km yamaha 4T wazy tyle ile moja 25km w 2T

przeczytalem caly watek i zgodze sie z @evin ze warto sobie kupic evinrude lub johnson 9.9km bardzo dobra kultura pracy silnik jest cichy i z duza moca. romana 430 szla w slizgu przy 10 km przy 15km to juz bylo bardzo ciekawie :) 

• 0

Trochę dziwna ta oferta, jest książka gwarancyjna a nie ma linii paliwowej? Przecież to powinno być w komplecie z motorem.

Zdarza się. Nową łódkę kupowałem z silnikiem, ze względu na to że w bakiście oryginał yamahy się nie mieścił wymieniłem się na zbiorniki z producentem. Na linie paliwową niestety też, tu mnie miał bo nie miałem pojęcia o różnicy w jakości (o różnicy w jakości zbiornika zresztą też). Ten błąd naprawiłem później sam i linia już jest oryginalna, zbiornik niestety nie, no ale oryginał nie wchodzi...

• 0
Gość dziki1916

chlopaki to prawda 10konny 2T na takiej samej srubie plywa lepiej niz 10km 4T na takiej samej srubie. roznica jest taka ze 2T jest lzejszy i idzie jeszcze go nosic a 4T jest ciezka jednostka i nie wyobrazam zakladac za kazdym razem z bagaznika go sprawa mieszania paliwa w 2T nie jest taka uciazliwa jak sie kazdemu na poczatku wydaje. zawsze mozna znalesc silnik 2T z mieszalnikiem oleju. olej wlewamy do zbiornika przy silniku i silnik sam sobie go miesza. 

. 9.9km yamaha 4T wazy tyle ile moja 25km w 2T

przeczytalem caly watek i zgodze sie z @evin ze warto sobie kupic evinrude lub johnson 9.9km bardzo dobra kultura pracy silnik jest cichy i z duza moca. romana 430 szla w slizgu przy 10 km przy 15km to juz bylo bardzo ciekawie :)

Znajomy ma romane 430 s silnikiem  Mercurego 9,9 - muł straszny a o ślizgu to można zapomnieć.