Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uzytkuje yamahe 9.9 v-max od dwoch sezonow jedyna wada to wieksze spalanie od 4t ok.20% zalety to niska masa 36kg bezawaryjnosc jedyny serwis to wymiana oleju w spodzinie okolo 35zl. swiece i latasz bez problemow.Uzywam oleju do mieszanki castrol outboard 2t proporcja 1:100

9,9 w czerotakcie to 40 kg. Tak więc mniejsze spalanie i wyższa kultura pracy rekompensują te 4 kg.

Tak przy okazji. Stałem się własnie posiadaczem Yamahy 9,9 w czterosuwie z 2011 roku. 9,9 FHMS. Mam kilka pytań do doświadczonych użytkowników. Jest kilka różnic w stosunku do Tośki 6 hp z 2010 roku którą posiadam.

Do rzeczy:

1. Do czego służą otworki z dwóch stron czapki? Czy woda nie dostanie się tamtędy? W Tośce tego brak. Podejrzewam lepsze chłodzenie.

post-48513-0-58320000-1456004266_thumb.jpg

2. Brak zaślepki gumowej na króćce paliwowe. Czy oryginalnie tam była? Ta z Tohatsu na drugim zdjęciu.

post-48513-0-84037200-1456004337_thumb.jpg

post-48513-0-38078700-1456004382_thumb.jpg

3. Normalnie silniki "rzygają" wodą do tyłu.

Yamaha ma dodatkowe otwory na kolumnie przez które wypływa woda w kierunku rumpla. Jaki to ma sens i czy to normalne?

post-48513-0-20715000-1456004511_thumb.jpg

4. Do czego służą te dźwignie z przodu? W Tośce ich brak.

Ta dolna numer 1 to chyba do podnoszenia silnika. A ta górna wajcha numer 2?

post-48513-0-13580800-1456004744_thumb.jpg

4. Po co są zrobione te dwa gwintowane otwory w uchwycie?

post-48513-0-73993600-1456004788_thumb.jpg

5. Co to za ustrojstwo z lewej strony?

post-48513-0-65926100-1456004938_thumb.jpg

6. Czy tanim kosztem dorobię ładowanie aku? Przewodów jest dużo więcej niż w Tośce.

post-48513-0-15737600-1456005065_thumb.jpg

I ostatnie. Pomimo tego że silnik był kupiony u dealera Yamahy w PL to brak polskiej instrukcji obsługi. Może się ktoś podzielić.?

post-48513-0-78741300-1456005034_thumb.jpg

Edytowane przez godski

• 0

Uzytkuje yamahe 9.9 v-max od dwoch sezonow jedyna wada to wieksze spalanie od 4t ok.20% zalety to niska masa 36kg bezawaryjnosc jedyny serwis to wymiana oleju w spodzinie okolo 35zl. swiece i latasz bez problemow.Uzywam oleju do mieszanki castrol outboard 2t proporcja 1:100

..bo Twój Vmax ma sportową ( szybszą) przekładnię. Kultura pracy niemal jak w 4T

• 0

zaślepki na króćce paliwowe brak w oryginale (15 KM i 30 KM)

wajcha 1 to zwalnianie silnika z pozycji podniesionej wajcha 2 to regulacja oporu na rumplu (można zablokować silnik w jednej pozycji lub całkowicie dać mu luz by latał na lewo i prawno z pełną swobodą)

woda leje się przez kolumnę dodatkowymi otworkami - normalne w obu nówkach sztukach które miałem (powyżej)

gwintowane otworki mogą służyć a do mocowania osłony (taki czarny plastik) uchwytu lub ewentualnie do mocowania sterociągów

ustrojstowo z boku silnika to zawór do płukania silnika słodką wodą po pływaniu w słonej

jeżeli silnik nie ma ładowania akumulatora to koszty są duże jeżeli chce się do dołożyć.... kabli dużo ale nie do tego

dziurek na pokrywie nie jestem w stanie zidentyfikować

• 0

2. Brak zaślepki gumowej na króćce paliwowe. Czy oryginalnie tam była? Ta z Tohatsu na drugim zdjęciu.

4. Do czego służą te dźwignie z przodu? W Tośce ich brak.

Ta dolna numer 1 to chyba do podnoszenia silnika. A ta górna wajcha numer 2?

5. Co to za ustrojstwo z lewej strony?

I ostatnie. Pomimo tego że silnik był kupiony u dealera Yamahy w PL to brak polskiej instrukcji obsługi. Może się ktoś podzielić.?

2. Nie było.

4. 1- tak, 2- regulacja siły, z jaką będziesz kierował łodzią.

5. Wezyk do płukania silnika po kapielach w słonej wodzie.

Mam książeczkę, jak nie znajdziesz w pdfie to się poświęce ;)

• 0

Witam serdecznie na plaży zwą mnie Trebron :) od zeszłego roku penetrator 3 rewy.

Odnosnie postu kolegi posiadającego v-Maxa wada szybkich przekładni to czasami rozszczelnie osłony wału wieć nie tak do konca ze wirnik oil i mieszanka ;)

Mieszanka to 1/50 niestety spirytus robi swoje w benzynie oleje to Mannol na Skandynawie róznica jest w jakosci i kopceniu

A moje cudo to było bo jest w remoncie Mariner ala  Yamacha 30 AM na bazie 689  u mnie zrobiło uszczelnienie  kuku  i to po serwisie   :angry:  juz drugi raz i poszła solanka na kobowód , czasami warto podczas zmiany  pompy zajrzeć wyżej .

post-62630-0-90530000-1457883999.jpgpost-62630-0-02892000-1457884015_thumb.jpgpost-62630-0-12656400-1457883970_thumb.jpg

Edytowane przez Trebron

• 0

Czego chcesz zamiennik od razu? pierwsze dowiedz się ile kosztuje oryginał. Masz tu link zadzwoń, mi pomogli sprowadzili mi części bez problemów i w dobrej cenie.

czas oczekiwania to jakieś półtora tygodnia 

http://www.moto46.pl/yamaha-marine/serwis/

A zanim od nich kupiłem, to dzwoniłem do chyba 10 serwisów. Opisywałem problem i pytałem o przyczynę a potem koszty części.

Ps;Jak już zakupisz korki to pamiętaj o uszczelkach.

• 0

Pytanko jak na dzięń dzisiejszy poza róznicami cenowymi wygląda podobieństwo konstrukcyjne Yamaha/Mercury .

Tutaj porównuje silniki 15/20 km w   4 T po dokładnym obejrzeniu u dilerów nie widac róznicy poza kształtem czapy i kolorem .

Co ciekawe w katalogach yamy silniki  mają łądowanie ale po pociagnięciu za język  okażuje sie że nie mają regulatora napięcia który trzeba zakupić i zlecic montaż serwisowi 

Chyba przedstawiciele co niektórych firna na  PL  bardzo wystraszyli się presji  silnikow z China  bo ceny sa praktycznie porównywalne a jak dodać zdolności negocjacyjne kupujacego i przychylnosc sprzedającego to cuda Pany ;)

• 0

Dzięki Przemsol , zeby było smiesznej wszystkie częsci do moich Mariner Viking robionych przez Merkury niby lepiej ;)

zamawiam w Yamaha , Sam Mercury dysponuje zamiennikami częsci Quicksiler lub nawet Sierra ale zamiennik nie zawsze oznacza taniej przekonałem sie o tym ostatnio wychodzi czasami duzo drożej 

W tych mocach bardziej wędkarskich ze srubami nie mam co szaleć jedna tania wywazona i tak pod koniec sezonu idzie na wywazenie i nowy lakier , za dużo niespodzianek jest w strefie przybrzeżnej jak nie wjedzieśz w piaseczek to jakis patyczek albo niznakowana podtopiona siata na stalowej lince  :angry: .

Tutaj bardziiel potrzebuje opini modeli po 1012 r bo mercury ma bardzo atrakcyjne ceny w porównwanymi modelami  z yamy nawet 30 % ceny.  tylko uczucie takie jakbym pukał w karoce Trabanta uderzysz mocniej i się rozsypie , mieszane uczucia budzi system załączania biegów pod rumplem taki jakiś słaby,  plastykowa szarpanka  hehe .

• 0

Podobne wrażenie odniosłem własnie w tych szczegółach wykończenia  na korzyść Yamy jednak róznica w cenie juz niestety nie .

Dla porównania Yama S 15 km ładowanie rozruch E   i taki sam odpowiednik w Mercurym to róznica prawie 4000 pln .

Jest jeszcze opcja produktu yamo podobnego  Wikinga z Norge i tu moge cene podać ok 10000  jest Mr . X  z Gdańska jakby co na PW podam namiary , cała zasługa to bardzo nisko stojący NOK  jednak są to bazowe 10 km po usunieciu ogranicznika z gardzieli gaznika mamy 15 km  jakby było mało mozna gażnk zamontować z 20 ponoć jest w zestawie ? ale nie wiem jak ma sie to przełożenie na trwałośc silnika i z uznawaniem gwarancji miedzynarodowej Viking to brend ,merkuirego na Skandynawie.