Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

dyskutowałem swojego czasu na temat "podnoszenia" mocy silnika.... moją poprzednią 15tkę chciał kupić człowiek, który stwierdził że kupi 9,9 bo to jest to samo. teraz kombinuje ze śrubami napędowymi... w serwisie zmiana 15 KM na 20 (pomimo tego samego bloku) to wymiana nie tylko gaźnika ale i "góry" silnika. koszt....znacznie przewyższający różnicę w cenie między 15ką a 20ką.... robili takie rzeczy dla wędkarzy na zawody wędkarskie w których było ograniczenie mocy używanych silników spalinowych....tabliczka znamionowa zostaje kapturek zostaje a silnik hula że hoho ;)

• Like 1

• 0

6. Czy tanim kosztem dorobię ładowanie aku? Przewodów jest dużo więcej niż w Tośce.

attachicon.gifP2202686.JPG

Witam.

Raczej tak (60zł na częściach made in china ) wszystko zależy od tego co masz pod kołem zamachowym

bo jak niema jakiegokolwiek statora to koszt nieopłacalny

jak dasz rade to zrób jakieś foto (bez rozkręcania bo szkoda coś zepsuć )

a jak nie uda się zrobić foto to zobacz czy masz coś z listy poniżej

1

UPLOAD%5Ccikk_kep%5C6AH-85510-00.jpg

2

68T-85533-00-YAMAHA-F9.9-LIGHT-COIL.jpg

3

68T-85520-00-YAMAHA-F9.9-F8-CHARGE-COIL.

z tego co widać na twoim zdjęciu to jest prostownik czyli będziesz miał 1 albo 2

tylko prostownik to nie regulator napięcia i nadaje się do oświetlenia a nie ładowania

Edytowane przez skarp

• 0

Tak powoli finał cena częsci Yamahy boli bardzo ale  pomogli Panowie z  Quey Gdańsk zamawiająć oryginalne zamienniki Łozysk C3. ;)

Dzieki dla Andrzeja Radzio że pomógł poogarniać silnik i dzieki dla Olka z Yamaha KMJ Kaszubowscy za konsultacje i za udostępnone orginalne schematy Yamahy .

Silnik to tysiące innych rzecy i rutynowe podejscie do tematu  robi niespodzianki 

Głowna przyczyna powstania usterki był brak powiedzmy sobie wprost  j....y specjhaliosta nie załozył nowych uszczelek ups zapomniał tez o jednej a klient płaci . a miała byc tylko wymiana amortyzatora  :angry:

Do zobaczenia na Nordzie :)

post-62630-0-07759500-1459844387_thumb.jpg

post-62630-0-45905700-1459844396_thumb.jpg
Edytowane przez Trebron

• 0

Hej,

Nabyłem Yamaha FMH 9,9. Mam świadomość, że różnica pomiędzy 9,9 a 15 to de facto jeden element - jeśli się nie mylę. Pytanie do Was - czy jestem w stanie go samodzielnie nabyć - jeśli tak - gdzie i za ile - i wymienić? Czy też lepiej oddać silnik do serwisu i odebrać "stuningowany"? Pytanie o tyle na miejscu, że silnik jest w stanie "jak nowy" i nie chciałbym oddawać go do grzebania, narażając się na wymianę połowy bebechów na "nieco starsze".

Dzięki za pomoc.

Tomasz

Edytowane przez tmichalski

• 0

@immortal - sugerujesz, ze moze to nie byc ~250ccm? Jak moge to sprawdzic?

@evin - A wiesz gdzie kupić 15km 2T w idealnym stanie? Obawiam sie, ze to towar mocno deficytowy. Przymierzalem sie do 15km z 2002, bo to widzialem na rynku... Finalnie mam duuuuzo mlodszego 9,9.

A jeszcze kamyczek do mojego ogrodka - silnik to takie cos: http://yamaha.kiev.ua/products/outboards.2x/53/lodochnyj_motor_yamaha_9_9fmhs/

Czyli Yamaha 9,9 2T, dluga stopa.

Edytowane przez tmichalski

• 0

Panie i panowie mam pytanie do znawcow tematu ! A mianowicie  , moge kupic silnik Yamaha Four Stroke 13,5 na gazniku  i tu moje pytanie czy lepsza jest ta Yamaha na gazniku czy na wtrysku !? Silnik ma 3 lata i 20moto godzin tylko naplywane. Kupywac czy szukac na wtrysku? Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi.

• 0

gaźnik od bidy przy odrobinie umiejętności techniczno-manualnych z dobrą instrukcją można ogarniać samemu.....wtrysk to już nie tak prosto....z drugiej strony jak kupowałem nowy silnik i miałem wybrać między 25 KM na gaźniku i 30 KM na wtrysku to w serwisie mi powiedzieli żeby dołożyć i brać na wtrysku....ale tam jeszcze wiele innych opcji wchodziło w grę.

myślę, że w tym przypadku cena powinna być decydującym czynnikiem i stan silnika

• Like 1

• 0

tak jest w sprzedaży mały obrotomierz cyfrowy ori Y-ha tylko cena zaporowa ale tylko za firmę sie płaci  http://sprzedajemy.pl/licznik-motogodzin-obrotomierz-yamaha-silnik-zaburtowy-nr38050392   ,tu masz taki sam tylko bez napisu Y-ha za 1/3  http://allegro.pl/licznik-motogodzin-obrotomierz-kt-racing-atv-moto-i5114977919.html  ,na YT jest filmik jak powinien być zamontowany tylko że na suzuki ,ale wszystko jest to samo https://www.youtube.com/watch?v=yq_6rG7JrhQ