Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jeśli 30 i 40 to ten sam silnik(waga taka sama lub różnica kilka kilo) to ja brałbym mocniejszy.
Bez względu czy pływasz sam czy z kimś to kiedyś może się trafić, że weźmiesz rodzinkę lub znajomych na łódkę i będzie słabo jak nie da Ci łódka tego co oczekujesz.

moim zdaniem najmocniejszy możliwy silnik to dobre rozwiązanie.

Poza tym sprawdź dobrze bo 30 i 40 to chyba są różne silniki. Jeśli dobrze pamiętam to 30 jest 3 a 40 już 4ro cylindrowy.

Ja mam na łódce silnik max przewidziany przez producenta i fajnie pływa na wiosnę. po kilku miesiącach na wodzie dno zarasta glonami i już nie jest tak pięknie. Wtedy kolejne 5 koników zrobiło by robotę.

Edytowane przez paawelek83

• 0

No tak jak coś zawsze można coś ciagnąć :). Czy widział / słyszał ktoś yamahe 2,5 i 4 km jednocześnie?? Dźwięki z obu są podobne , czy mniejszy to typowa kosiara... Idealnie było by mieć 8 km i dwa gary, ale cena i waga na dzień dzisiejszy odpad. Zreszta nie ta łódka do dużego motorka :)

Jeżeli oba to 4 suwy i chłodzone widą to będzie podobne głośno. Ja zdecydowanie brałbym 4km, a najlepiej 5km w dwusuwie i to by już znośnie płynęło

• 0

Panowie jakie najlepsze świece zastostowac do Yamaha 9.9 2suw 2006?plus wymiana oleju w spodzinie -co polecacie?

Ja do swojej 15-ki wkładam dedykowane Yamahom NGK(nie pamiętam tylko dokładnie oznaczeń, ale mam naklejkę na silniku), a olej Yamalube.

• 0

Mam taką właśnie na sprzedaż z 9.9 można zrobić 20 wymieniając jedynie gaznik, silnik ma pojemność 362 cm3 i waży 51kg.

Co do zwiększenia mocy sądzę że niemalże każdy silnik można podkręcić ale w twoim przypadku jest to chyba yamka w wersji 6,8 i 9.9 km i to chyba max...

Jaka masz pojemność silnika?

• 0

Czyli zwykły castrol się nie nadaje.ale myślę że na dwa...trzy wypady jak go jutro castrolem zaleje to przeZ weekand nic mu się nie stanie... A zamawiam już quicksilver.

Do większości silników pasuje SAE80W-90, API GL5. Jeżeli masz takie oznaczenia na butelce, to nic nie powinno się stać. Ja używam 75W-90 w tej samej klasie jakości - ładniej biegi wchodzą. Wbrew pozorom oleje "marine" wcale nie muszą być lepsze.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 0

Masz Pawle rację.

Mój znajomy kupił Suzę 15KM i po pierwszym pływaniu zadał sobie pytanie czemu nie 20?

Zgłosił się do serwisu i tam mu wymienili moduł zapłonowy i dopłacił. Teraz ma 15 z modułem od 20. Kwotowo tak samo, tylko zawiłości w dokumentach silnika.