Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam taką właśnie na sprzedaż z 9.9 można zrobić 20 wymieniając jedynie gaznik, silnik ma pojemność 362 cm3 i waży 51kg.

Co do zwiększenia mocy sądzę że niemalże każdy silnik można podkręcić ale w twoim przypadku jest to chyba yamka w wersji 6,8 i 9.9 km i to chyba max...

Jaka masz pojemność silnika?

Kolego womaly23, napisz coś więcej na temat tego silnika, przydałoby się kilka zdjęć, być może byłbym zainteresowany. Osobiście mam Yamkę 9,9 z 2007r, zastanawiam się nad zmianą na trochę więcej koników a nie mam patentu. Może być na priv.

• 0

Kolego jest to Yamaha 9.9 o oznaczeniu HMH produkcja na Norwegie, o ile normalne 9.9 ma pojemność 200+cm3 to ten HMH ma pojemność 362cm2, odblokowanie tego silnika polega jedynie na wymianie gaznika, natomiast jeśli chodzi o Twój bo sądzę że na 15 można go ruszyć to już może być różnie, bo wymiany mogą być grubsze tj. wałek rozrządu, moduł, gaźnik lub sama dysza, zwezki żeberka itd E na to konkretne pyt odpowie Ci serwis Yamahy...

HMH został sprzedany, panowie z Litwy aż po niego przyjechali, byli dobrze zorientowani i złapali okazję :) mam jeszcze jedną Yamaha 9.9 2016r do sprzedania ale tej już nie zrobisz na 20 kucy ale na 15 myślę że tak ...

Ustrzelanie tego HMH to bardzo ciężki temat, oczywiście gdyby była taka możliwość to tylko HMH bym kupował, ale co człowiek to inna opinia bo ta wersja waży 51 kg a nie 46 i to jest dla niektórych problem a moim zdaniem silnik przyszlosciowy :)

Edytowane przez womaly23

• 0

Kolego jest to Yamaha 9.9 o oznaczeniu HMH produkcja na Norwegie, o ile normalne 9.9 ma pojemność 200+cm3 to ten HMH ma pojemność 362cm2, odblokowanie tego silnika polega jedynie na wymianie gaznika, natomiast jeśli chodzi o Twój bo sądzę że na 15 można go ruszyć to już może być różnie, bo wymiany mogą być grubsze tj. wałek rozrządu, moduł, gaźnik lub sama dysza, zwezki żeberka itd E na to konkretne pyt odpowie Ci serwis Yamahy...

HMH został sprzedany, panowie z Litwy aż po niego przyjechali, byli dobrze zorientowani i złapali okazję :) mam jeszcze jedną Yamaha 9.9 2016r do sprzedania ale tej już nie zrobisz na 20 kucy ale na 15 myślę że tak ...

Ustrzelanie tego HMH to bardzo ciężki temat, oczywiście gdyby była taka możliwość to tylko HMH bym kupował, ale co człowiek to inna opinia bo ta wersja waży 51 kg a nie 46 i to jest dla niektórych problem a moim zdaniem silnik przyszlosciowy :)

Dzięki za odpowiedź, myślę podobnie że to silnik przyszłościowy. Dla mnie osobiście 5kg nie robiłoby różnicy. W swoim nie robiłbym takich przeróbek (za duże koszty).

• Like 1

• 0

witam, moze ktos tutaj mi pomoze zanim zdecyduje sie na serwis. Silniczek chodzi (chodził) bardzo fajnie, rowno itd. Na ostatnim plywaniu zgasl. Odpala bez ssania i z ssaniem i pracuje przez ok. 5s i znow gasnie. Po dodaniu gazu z wnetrza silnika slychac taki "pusty" odglos jakby mu paliwa brakowalo badz mial za duzo / za malo powietrza. Pompka paliwa dziala, na swiecach jest iskra, paliwo doplywa (mieszanka jest w sam raz, ciegna i linki gazu ok. Co moze byc przyczyna takiego zachowania silnika?

Edytowane przez MINAMI Lures

• 0

Ja w tamtym roku miałem podobny objaw (taki sam silnik). Na wolnych obrotach chodził ale jak choćby trochę gazu dodałem zaraz gasł, raz przed samą barką... Rozkręcałem gaźnik, polerowałem dysze i nic. Jak się później okazało gruszka od pompowania paliwa się jakby zapchała co ciekawsze przed całą akcją założona nowa...

• 0

przede wszystkim gaznik masz jeden.na nim masz blaszkę przykręconą na 2 śróbki-odkręć,pod nią jest płaska gumka-jeśli jest wciągnięta w otwór to ją wyjmij i załóż odwrotnie tak żeby się wpasowała w wyfrezowany rant i przykręć blaszkę.jest to powód zalewania silnika paliwem-pewnie przez chwilę przycisnąłeś przewód lini lub wystąpił problem z zassaniem paliwa.żeby odkręcić blaszkę i tak musisz odkręcić gaznik więc rozkręć i sprawdż czy nie zawiesiła się iglica która przeuszcza paliwo do gaznika-sterowana pływakiem. 

• 0

Ja w tamtym roku miałem podobny objaw (taki sam silnik). Na wolnych obrotach chodził ale jak choćby trochę gazu dodałem zaraz gasł, raz przed samą barką... Rozkręcałem gaźnik, polerowałem dysze i nic. Jak się później okazało gruszka od pompowania paliwa się jakby zapchała co ciekawsze przed całą akcją założona nowa...

tez tak myslalem i puscilem wezyk prosto ze słoika pomijajac gruszke, objaw dalej ten sam. Wydaje mi sie ze kolega @busz231 ma racje. Niebawem napisze co bylo przyczyna

• 0

Witam, mam pytanie czy w silnikach yamaha f9.9mhs alternator jest standardowym wyposażeniem ? Czy jest możliwość ze w niektórych modelach nief byl montowany? W katalogach stoi jak byk ze od 8hp to standard a 4,5,6 opcja

Edytowane przez Gobio Gobio

• 0

Romaną jedno skorupowa i osiągi to we dwie osoby każdy +100kg plus graty 30km/h , we trzech ledwo ślizg bo około 20km/h.

Jak się wodowałem to podszedł gość i zwrócił uwagę na śrubę że jest wolna . Chcę się więcej dowiedzieć czy zmiana coś da.