Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie jest standardowym . Można dołożyć niewielkim kosztem podobno. 

Niewielkim kosztem to regulator jak alternator już jest. Założenie alternatora to zazwyczaj = wymiana koła zamachowego i tanie to nie jest. @Gobio Gobio - zdejmij czapkę i obejrzyj koło zamachowe. Jak jest alternator to są i cewki (stator). W te sytuacji wystarczy dołożenie regulatora napięcia za kilkadziesiąt złotych.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Romaną jedno skorupowa i osiągi to we dwie osoby każdy +100kg plus graty 30km/h , we trzech ledwo ślizg bo około 20km/h.

Jak się wodowałem to podszedł gość i zwrócił uwagę na śrubę że jest wolna . Chcę się więcej dowiedzieć czy zmiana coś da.

Kolego, temat był niejednokrotnie poruszany, zanim zaczniesz cokolwiek "kombinować" ze śrubą spraw sobie obrotomierz. On Ci pokaże czy jesteś w stanie wyciągnąć coś więcej z Twojego wędkarskiego kompletu.

• 0

Panowie witam i mam pytanie nie odnosnie samego silnika tylko zbiornika paliwa do niego! A mianowicie ostatnio na wodzie zgasl mi silnik ..... myslalem ze cos sie stalo z silnikiem , ale pompuje gruszke od paliwa a ona pusta ! sprawdzam zbiornik paliwa i prawie pelny  wiec pompuje dalej ....ale slysze ze w zbiorniku paliwa wchodzi powietrze a nie paliwo i tu moje pytanie : w zbiorniku paliwa musi byc rurka jaka siega do dna zbiornika zeby moc podawac paliwo do silnika !? Tak ??? bo po dotarciu na brzeg odkrecilem korek paliwa i tam zadnej rurki nie widze wiec powiedzcie czy ma byc czy nie i dziala to na jakiejs innej zasadzie ! Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Ps. Jak obrucilem zbiornik paliwa i domopowalem gruche to silnik palil i chodzil zajebiscie .

Moze jakis schemat zbiornika paliwa od srodka!?

• 0

To ja tez zapytam jakie standardowo śruby macie w 9,9? Moja 8 1/2 x 8 1/2 x N wprowadza w ślizg na Wiśle ponton Bush 360 +3 osoby ale bardzo trudno ten ślizg osiągnąć tzn trzeba sie troche nachodzić po pokładzie i dobrze rozmieścić ciężar. W dwie osoby i graty typu akumulatory itd. jest łatwiej choć tez trwa to ok 10s i druga osoba musi siedzieć na dziobie. Myślicie ze zamiana śruby może pomóc?

• 0

To ja tez zapytam jakie standardowo śruby macie w 9,9? Moja 8 1/2 x 8 1/2 x N wprowadza w ślizg na Wiśle ponton Bush 360 +3 osoby ale bardzo trudno ten ślizg osiągnąć tzn trzeba sie troche nachodzić po pokładzie i dobrze rozmieścić ciężar. W dwie osoby i graty typu akumulatory itd. jest łatwiej choć tez trwa to ok 10s i druga osoba musi siedzieć na dziobie. Myślicie ze zamiana śruby może pomóc?

To jest standardowa śruba do f9,9 przy tych "odchudzonych" silnikach czyli poj. ok. 200cm3. Ciężko jest znaleźć (szukałem jakiś czas temu) śrubę o większym skoku ponieważ wałek napędowy na którym mocujesz śrubę jest 7-rowkowy, Yamka 15km i starsze modele 9,9km (te o większej pojemności) mają wałki 8-rowkowe. Posiadam Yamkę 9,9 2007r.

• Like 1

• 0

Panowie, jeżeli śruba o skoku 8,5-9 nie jest w stanie wprowadzić pływadło w ślizgu lub są z tym problemy to zmiana skoku na większy nie pomoże, co najwyżej zaszkodzi. Koni i momentu nie przybędzie magicznie od zmiany skoku. Skok zwiększamy jak silnik odcina na wysokich obrotach, ew chcemy poeksperymentować jak obroty na pełnym gazie są w górnym zakresie ustalonym przez producenta. W innym wypadku to porażka.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Panowie, jeżeli śruba o skoku 8,5-9 nie jest w stanie wprowadzić pływadło w ślizgu lub są z tym problemy to zmiana skoku na większy nie pomoże, co najwyżej zaszkodzi. Koni i momentu nie przybędzie magicznie od zmiany skoku. Skok zwiększamy jak silnik odcina na wysokich obrotach, ew chcemy poeksperymentować jak obroty na pełnym gazie są w górnym zakresie ustalonym przez producenta. W innym wypadku to porażka.

Zgadzam się, do prób zmiany śruby podstawowe wyposażenie to obrotomierz (najzwyklejszy za kilkadziesiąt złotych), jeśli w trakcie płynięcia silnik na maks. obrotach kręci 5500-5800obr, to znaczy że śruba jest dobrze dobrana do konkretnej jednostki pływającej.

• 0

Ale kolega nie ma lżejszej łódki tylko ponton który nie bardzo chce iść w ślizgu na śrubie 8,5. Maksymalny skok to 9. Rozsądne wydawało by się zmniejszenie na 7-7,5 ale to już prawie śruba uciągowa i może zabraknąć prędkości.

Edytowane przez psulek

• 0

Dziękuje za przydatne informacje. Ogólnie nie jest źle - ponton wchodzi w ślizg i płynie 26km/h z 3 osobami i gratami na pontonie 360(Bush kajman), nie uważam tego za zły wynik choć trzeba sie nakombinować żeby ten ślizg osiągnąć. W dwie osoby nie ma problemu i lata 31km/h. Dzisiaj robiłem szybki test na suzumarze 390 w ślizg wchodzi błyskawicznie i z jedna osobą latał 32km/h ,gdzie na bushu w pojedynkę max 34/35km/h

Nie bede nic zmieniał choć dziś przez pół godziny na maksymalnie otwartej przepustnicy rozpędziłem sie do 12 a ponton miał dupę w powietrzu i byłem juz lekko zgrzany ale okazało się że jestem debilem i pływałem z dokręconymi do pawęży kołkami transportowymi [emoji85][emoji79]

• 0

nie koniecznie.ja mam przy 8km 2t 8 1/2 x7 1/2 i popyla aż miło.łódka 3.10m ok 80kg plus silnik paliwo ok 40kg 2 osoby ok 180kg czyli razem 300kg jeszcze się ślizga.przy jednej osobie 80kg ok 32km/h.

kumpel ma ten sam silnik i śrubę 8 1/2x 6 1/2 i też się ładnie wkręca ale szczegółów nie znam.