kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mario41 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Witam , czy może ktoś się orientuje jaka to śruba . Yamaha 15km rok 2004 czterosuw . Chodzi mi czy uciągowa czy napędowa.Śruba typowo napędowa występująca standartowo w 15 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie jest standardowym . Można dołożyć niewielkim kosztem podobno. Niewielkim kosztem to regulator jak alternator już jest. Założenie alternatora to zazwyczaj = wymiana koła zamachowego i tanie to nie jest. @Gobio Gobio - zdejmij czapkę i obejrzyj koło zamachowe. Jak jest alternator to są i cewki (stator). W te sytuacji wystarczy dołożenie regulatora napięcia za kilkadziesiąt złotych. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adam12151 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Romaną jedno skorupowa i osiągi to we dwie osoby każdy +100kg plus graty 30km/h , we trzech ledwo ślizg bo około 20km/h.Jak się wodowałem to podszedł gość i zwrócił uwagę na śrubę że jest wolna . Chcę się więcej dowiedzieć czy zmiana coś da.Kolego, temat był niejednokrotnie poruszany, zanim zaczniesz cokolwiek "kombinować" ze śrubą spraw sobie obrotomierz. On Ci pokaże czy jesteś w stanie wyciągnąć coś więcej z Twojego wędkarskiego kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CLAUDIO Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Panowie witam i mam pytanie nie odnosnie samego silnika tylko zbiornika paliwa do niego! A mianowicie ostatnio na wodzie zgasl mi silnik ..... myslalem ze cos sie stalo z silnikiem , ale pompuje gruszke od paliwa a ona pusta ! sprawdzam zbiornik paliwa i prawie pelny wiec pompuje dalej ....ale slysze ze w zbiorniku paliwa wchodzi powietrze a nie paliwo i tu moje pytanie : w zbiorniku paliwa musi byc rurka jaka siega do dna zbiornika zeby moc podawac paliwo do silnika !? Tak ??? bo po dotarciu na brzeg odkrecilem korek paliwa i tam zadnej rurki nie widze wiec powiedzcie czy ma byc czy nie i dziala to na jakiejs innej zasadzie ! Dzieki za wszystkie odpowiedzi.Ps. Jak obrucilem zbiornik paliwa i domopowalem gruche to silnik palil i chodzil zajebiscie . Moze jakis schemat zbiornika paliwa od srodka!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 azhek Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Powinna być rurka na końcu ścięta na skos żeby nie zassało dna ????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CLAUDIO Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Ok , wielkie dzieki . Tez tak myslalem ,ale nie bylem pewien. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 To ja tez zapytam jakie standardowo śruby macie w 9,9? Moja 8 1/2 x 8 1/2 x N wprowadza w ślizg na Wiśle ponton Bush 360 +3 osoby ale bardzo trudno ten ślizg osiągnąć tzn trzeba sie troche nachodzić po pokładzie i dobrze rozmieścić ciężar. W dwie osoby i graty typu akumulatory itd. jest łatwiej choć tez trwa to ok 10s i druga osoba musi siedzieć na dziobie. Myślicie ze zamiana śruby może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 To jest standardowa śruba ale do silnika 8km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Do 9,9 jaka jest w standardzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Nie pamietam oznaczeń, ale do 9.9 i do 15 jest ta sama śruba. Masz silnik 2t? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 4t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Ta śruba była oryginalnie - silnik 2014r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) Ma taką samą. 2010 r. 4T Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Ja mam taką śrubę jak podałes w Yamaha 8km 2t i jest to śruba standardowa, nie uciagowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Docelowo silnik bedzie zapięty na pawęży suzumara 390al a to odrobine cięższa guma i mam obawy czy wprowadzi w ślizg 2 osoby z gratami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzychnix Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Witam!Mam od nowości Yamahę 15 kupioną w 2014 roku. Z tego, co czytałem musi ona zostać odblokowana i tu pytanie jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adam12151 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 To ja tez zapytam jakie standardowo śruby macie w 9,9? Moja 8 1/2 x 8 1/2 x N wprowadza w ślizg na Wiśle ponton Bush 360 +3 osoby ale bardzo trudno ten ślizg osiągnąć tzn trzeba sie troche nachodzić po pokładzie i dobrze rozmieścić ciężar. W dwie osoby i graty typu akumulatory itd. jest łatwiej choć tez trwa to ok 10s i druga osoba musi siedzieć na dziobie. Myślicie ze zamiana śruby może pomóc?To jest standardowa śruba do f9,9 przy tych "odchudzonych" silnikach czyli poj. ok. 200cm3. Ciężko jest znaleźć (szukałem jakiś czas temu) śrubę o większym skoku ponieważ wałek napędowy na którym mocujesz śrubę jest 7-rowkowy, Yamka 15km i starsze modele 9,9km (te o większej pojemności) mają wałki 8-rowkowe. Posiadam Yamkę 9,9 2007r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sandokan Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Orientuje się może ktoś gdzie jest śruba regulacji obrotów w F6Silnik dopiero co dotarty jak się nagrzeje bardzo wysoko kręci na luzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Na ramieniu przy gaźniku , które rusza przepustnicą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Panowie, jeżeli śruba o skoku 8,5-9 nie jest w stanie wprowadzić pływadło w ślizgu lub są z tym problemy to zmiana skoku na większy nie pomoże, co najwyżej zaszkodzi. Koni i momentu nie przybędzie magicznie od zmiany skoku. Skok zwiększamy jak silnik odcina na wysokich obrotach, ew chcemy poeksperymentować jak obroty na pełnym gazie są w górnym zakresie ustalonym przez producenta. W innym wypadku to porażka. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adam12151 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Panowie, jeżeli śruba o skoku 8,5-9 nie jest w stanie wprowadzić pływadło w ślizgu lub są z tym problemy to zmiana skoku na większy nie pomoże, co najwyżej zaszkodzi. Koni i momentu nie przybędzie magicznie od zmiany skoku. Skok zwiększamy jak silnik odcina na wysokich obrotach, ew chcemy poeksperymentować jak obroty na pełnym gazie są w górnym zakresie ustalonym przez producenta. W innym wypadku to porażka. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu TapatalkaZgadzam się, do prób zmiany śruby podstawowe wyposażenie to obrotomierz (najzwyklejszy za kilkadziesiąt złotych), jeśli w trakcie płynięcia silnik na maks. obrotach kręci 5500-5800obr, to znaczy że śruba jest dobrze dobrana do konkretnej jednostki pływającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgoda ale producent przewiduje kilka śrub do każdego silnika(Yamaha) i jeżeli się ma lżejsza łódkę można śmiało zmieniać. W pracy na kompie mam fragmenty serwisowki to sprawdze jakie są śruby do tej yamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Ale kolega nie ma lżejszej łódki tylko ponton który nie bardzo chce iść w ślizgu na śrubie 8,5. Maksymalny skok to 9. Rozsądne wydawało by się zmniejszenie na 7-7,5 ale to już prawie śruba uciągowa i może zabraknąć prędkości. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Dziękuje za przydatne informacje. Ogólnie nie jest źle - ponton wchodzi w ślizg i płynie 26km/h z 3 osobami i gratami na pontonie 360(Bush kajman), nie uważam tego za zły wynik choć trzeba sie nakombinować żeby ten ślizg osiągnąć. W dwie osoby nie ma problemu i lata 31km/h. Dzisiaj robiłem szybki test na suzumarze 390 w ślizg wchodzi błyskawicznie i z jedna osobą latał 32km/h ,gdzie na bushu w pojedynkę max 34/35km/hNie bede nic zmieniał choć dziś przez pół godziny na maksymalnie otwartej przepustnicy rozpędziłem sie do 12 a ponton miał dupę w powietrzu i byłem juz lekko zgrzany ale okazało się że jestem debilem i pływałem z dokręconymi do pawęży kołkami transportowymi [emoji85][emoji79] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 nie koniecznie.ja mam przy 8km 2t 8 1/2 x7 1/2 i popyla aż miło.łódka 3.10m ok 80kg plus silnik paliwo ok 40kg 2 osoby ok 180kg czyli razem 300kg jeszcze się ślizga.przy jednej osobie 80kg ok 32km/h.kumpel ma ten sam silnik i śrubę 8 1/2x 6 1/2 i też się ładnie wkręca ale szczegółów nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi