Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pod albo nad gaźnikiem masz śrubę M6 w bloku silnika która pełni rolę blokady max obrotow, odkrec ja i przeruguluj ciegno gazu tak aby było na max. Jeśli tego nie masz to podeślij kilka zdjęc gaźnika, nad i pod gaźnikiem rowniez.

Tak jeszcze sprawdziłem to z CMH może być więcej problemów, trzeba by sprawdzić serwisowki, i krok po kroku sprawdzać graty gaźnik itd...

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Panowie pytanie mam łódź 5 m  230 szer, waga około 450kg  plus silnik 120kg  yamaha 60 śruba 11 1/8 x13-g

Pytanie czy śruba jest ok, silnik w 3 osoby osiąga 4800rpm, w 2 osoby 5200 ledwo prędkość 47-48max według gps .

Do jakich obrotów powinien się rozkręcać ?dodam że silnik nówka postaram się wstawić dzisiaj filmik

Dodam że nie mam pojęcia czy warto zmieniać śrubę czy olać i pływać tak dalej z góry dzięki za odpowiedzi :D

• 0

Jakie masz teraz obroty z jak najmniejszym obciążeniem? Powinieneś kręcić do 6000-6200.
Śruba na pewno ma za duży skok do tej łódki.
Jeśli nie pływasz po płyciznach i ryzyko uszkodzenia jest niewielkie to poszukałbym stalowej 12' ( minusem jest cena ) . Lepiej też żeby miała mniejszą średnicę np 10 - 10 1/2 .
Nie musi to być śruba konkretnie od yamahy. Ważne aby na wałek 13 zębów pasowała i miała tą samą średnicę komina. Może być od mercurego, suzuki, hondy...
Pytanie jak najczęściej pływasz ( obroty ) i z jakim obciążeniem?

• 0

Jakie masz teraz obroty z jak najmniejszym obciążeniem? Powinieneś kręcić do 6000-6200.

Śruba na pewno ma za duży skok do tej łódki.

Jeśli nie pływasz po płyciznach i ryzyko uszkodzenia jest niewielkie to poszukałbym stalowej 12' ( minusem jest cena ) . Lepiej też żeby miała mniejszą średnicę np 10 - 10 1/2 .

Nie musi to być śruba konkretnie od yamahy. Ważne aby na wałek 13 zębów pasowała i miała tą samą średnicę komina. Może być od mercurego, suzuki, hondy...

Pytanie jak najczęściej pływasz ( obroty ) i z jakim obciążeniem?

Kolega Kotwitz się "przejęzyczył". Myślał zapewne o większej średnicy czyli 12'' i mniejszym skoku (10-10 1/2)

• 0

Kolega Kotwitz się "przejęzyczył". Myślał zapewne o większej średnicy czyli 12'' i mniejszym skoku (10-10 1/2)

Wcale się nie przejęzyczyłem.

Pierwsza sprawa to na 99 % nie ma śruby o skoku 10 1/2 o średnicy 12, druga - przy skoku 10 straciłby dużo na v-max, a podejrzewam, że jednak nie chciałby pływać wolniej :)

Na tą chwilę nie wiemy jak łódka pływa w pojedynkę i czego autor wymaga.

Jeśli w pojedynkę będzie kręcił około 5500, a zakładam że tyle +/- będzie to schodząc ze skokiem o rozmiar będzie miał jakieś 5800. 

Mniejsza średnica śruby pozwoli na podniesienie obrotów jeszcze o jakieś 200-300 obrotów, a także będzie się szybciej silnik wkręcał.

• Like 1

• 0

Wcale się nie przejęzyczyłem.

Pierwsza sprawa to na 99 % nie ma śruby o skoku 10 1/2 o średnicy 12, druga - przy skoku 10 straciłby dużo na v-max, a podejrzewam, że jednak nie chciałby pływać wolniej :)

Na tą chwilę nie wiemy jak łódka pływa w pojedynkę i czego autor wymaga.

Jeśli w pojedynkę będzie kręcił około 5500, a zakładam że tyle +/- będzie to schodząc ze skokiem o rozmiar będzie miał jakieś 5800. 

Mniejsza średnica śruby pozwoli na podniesienie obrotów jeszcze o jakieś 200-300 obrotów, a także będzie się szybciej silnik wkręcał.

Nie neguję Twojej wiedzy. Przeczytaj tylko trzecie zdanie z odpowiedzi którą cytowałem, nie do końca wynika z niego, że 12' ma oznaczać skok.

Pozdrawiam

• 0

Nie neguję Twojej wiedzy. Przeczytaj tylko trzecie zdanie z odpowiedzi którą cytowałem, nie do końca wynika z niego, że 12' ma oznaczać skok.

Pozdrawiam

Faktycznie nie dopisałem, że 12' to ma być skok ale w kolejnym zdaniu napisałem, że lepiej żeby miała mniejszą średnicę więc sam bym sobie zaprzeczył :)

• 0

Panowie pytanie mam łódź 5 m  230 szer, waga około 450kg  plus silnik 120kg  yamaha 60 śruba 11 1/8 x13-g

Pytanie czy śruba jest ok, silnik w 3 osoby osiąga 4800rpm, w 2 osoby 5200 ledwo prędkość 47-48max według gps .

Do jakich obrotów powinien się rozkręcać ?dodam że silnik nówka postaram się wstawić dzisiaj filmik

Dodam że nie mam pojęcia czy warto zmieniać śrubę czy olać i pływać tak dalej z góry dzięki za odpowiedzi :D

Jesteś zdecydowanie poniżej zakresu obrotów dla mocy nominalnej (5500), co w skrócie oznacza, że silnik nie rozwija pełni możliwości. Dodatkowo generujesz dodatkowe obciążenie układu korbowo-tłokowego co negatywnie wpływa na trwałość . Spróbuj dogadać się ze sprzedawcą, żeby udostępnił ci ze dwie śruby na testy. Średnicy bym nie zmniejszał, ponieważ masz obecnie uślizg ~15%, a jak zmniejszysz średnicę, to jeszcze wzrośnie. Zmiana skoku o każdy 1" w dół powinna dać ci dodatkowe 300-400 RPM i trochę zmniejszyć uślizg, raczej kierował bym się w stronę 11" jeżeli pływasz w 3-4 osoby. Należy też dodać, że nie odnotujesz spektakularnego wzrostu prędkości, ale przedłużysz żywotność silnika oraz zyskasz zdecydowanie lepsze przyśpieszenie i szybsze wejście w ślizg, szczególnie z większym obciążeniem. Łajbę masz szeroką, niestety przy tej mocy dużo więcej nie wyciśniesz.

@kotwitz

To nie Romana, większa powierzchnia zmoczona stawia wyższy opór i wymaga jak już większej niż mniejszej średnicy.

Edytowane przez psulek

• 0

Jesteś zdecydowanie poniżej zakresu obrotów dla mocy nominalnej (5500), co w skrócie oznacza, że silnik nie rozwija pełni możliwości. Dodatkowo generujesz dodatkowe obciążenie układu korbowo-tłokowego co negatywnie wpływa na trwałość . Spróbuj dogadać się ze sprzedawcą, żeby udostępnił ci ze dwie śruby na testy. Średnicy bym nie zmniejszał, ponieważ masz obecnie uślizg ~15%, a jak zmniejszysz średnicę, to jeszcze wzrośnie. Zmiana skoku o każdy 1" w dół powinna dać ci dodatkowe 300-400 RPM i trochę zmniejszyć uślizg, raczej kierował bym się w stronę 11" jeżeli pływasz w 3-4 osoby. Należy też dodać, że nie odnotujesz spektakularnego wzrostu prędkości, ale przedłużysz żywotność silnika oraz zyskasz zdecydowanie lepsze przyśpieszenie i szybsze wejście w ślizg, szczególnie z większym obciążeniem. Łajbę masz szeroką, niestety przy tej mocy dużo więcej nie wyciśniesz.

@kotwitz

To nie Romana, większa powierzchnia zmoczona stawia wyższy opór i wymaga jak już większej niż mniejszej średnicy.

Zgadza się, to nie romana, tylko nie wiem po co to piszesz, ale jak już wspomniałeś to powiem, że zarówno na romanie jak i na obecnej jednostce ( 2,4 x 5,2 ) kombinowałem i kombinuje ze śrubami i to nie jest taka prosta sprawa jakby się z kalkulatorków wydawało, a jak już przy kalkulatorze jesteśmy to uślizg dla jego śruby wynosi około 22.5 % .

Dzieje się to głównie i niestety, z powodu braku mocy w stosunku do jednostki. Jeśli silnik jest odpowiednio dobrany to uślizg jest w okolicach 0-5%.

W ogóle nie wziąłeś pod uwagę, że zasugerowałem śrubę SS, która ma zdecydowanie większą sprawność od dotychczas zamontowanej alu i tym samym dużo mniejszy uślizg. Jak zapewne wiesz, śruby aluminiowe się "poddają".

Zasugerowałeś 11 dla większego obciążenia i słusznie tyle, że wzrostu prędkości raczej nie odnotuje wcale, raczej spadek.

Generalnie, temat doboru śruby to nie jest łatwa sprawa jeśli chce się wyciągnąć maxa to sporo to może kosztować.

Może to coś koledze podpowie:

http://yamahaoutboards.com/sites/default/files/bulletins/bulletin_4stroke_midthrustjetport_al_sa6699.tmp.pdf

http://yamahaoutboards.com/sites/default/files/bulletins/G3B_OutfitterV177T_F60LB_2013-06-27_ALM.pdf

http://yamahaoutboards.com/sites/default/files/bulletins/SMK_ProAngler162_F60LB_2016-05-04_ALM.pdf

http://yamahaoutboards.com/sites/default/files/bulletins/STA_Stealth166SC_F60LB_2016-05-04_ALM.pdf

• 0

Kamil, uślizg wychodzi w okolicach 15%. Nie wiem jak ci wyszło 22,5, ja to liczę ręcznie. Śruba SS jest oczywiście bardziej sprawna, ale trochę drogie takie eksperymentowanie, ewentualnie pożyczyć od dealara jak da. Co do prędkości napisałem, że spektakularne to nie będzie, powinienem dodać o ile wogóle. Nawet jak jakimś cudem dobierze super optymalną śrubę pod kątem prędkości, to osiągnie 2 może 3 km więcej, ale to na wodzie niepofalowane, bo jak podejdzie falka, to już nie. Za to pozostałe osiągi się pogorszą.  Można za to poprawić komfort użytkowania - przyśpieszenie i prędkość wejścia w ślizg. Poza tym sam przyznasz, że pływanie na takim obciążeniu nie jest zbyt dobre dla samego silnika. Najlepiej to mieć dwie śruby (lekko/ciężko), ale wiadomo - koszty.

Edytowane przez psulek

• 0

Ja także liczę ręcznie bazując na wzorze :) 

Opierając się nie tylko na swoim doświadczeniu, wiem, że nie tylko prędkość lekko wzrośnie ( bo tak jak napisałeś cudów nie będzie ) ale i pozostałe parametry się poprawią w przypadku śruby SS. Warunków atmosferycznych w to nie mieszajmy bo zawsze zmieniają jakość pływania niezależnie od śruby.

Idealnej śruby do wszystkiego nie ma i najlepiej mieć, jak wspomniałeś dwie lub nawet trzy. Chociażby zapas to obowiązek według mnie, ta 13' która jest na tą chwilę spokojnie w to miejsce się nadaje. Zmiana śruby zajmuje 3 minuty... 

Jasne, że pływanie poniżej zalecanego WOT lub na jego dolnej granicy nie jest dobre zarówno dla silnika jak i dla zużywanego paliwa.

Sam autor pytania nie powiedział nam jeszcze czego wymaga dlatego trudno też jest konkretnie doradzić. 

post-53729-0-40577300-1497272221.png