kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 F50 i f60 to blizniacze konstrukcje z tym ze slabsza z dlawikiem w gazniku. ( wyjmujesz w 5min)Jak sam misiu plywasz to 30 bedzie oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 F50 i f60 to blizniacze konstrukcje z tym ze slabsza z dlawikiem w gazniku. ( wyjmujesz w 5min)Jak sam misiu plywasz to 30 bedzie oki F50 i F60 od 2006 nie mają już gaźników. Dławik jest w kolektorze ssącym i inna mapa - f60 dostaje więcej paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Tak tak ,zle to ujalemW dolocie powietrza rzecz jasna Dzieki za poprawienie https://youtu.be/HXbEIYRPiYE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Panowie gdzie jest różnica pomiędzy silnikami Yamaha 9.9CMH a 15CMH , silnik ma ta sama pojemność czyli 360ccm. Z tego co wnioskowałem po instrukcji to różnice są w gazniku. Może ktoś odblokowywał swój i pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Raczej CMH to nie jest opcja do odblokowania. Ile waży twój silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) 45kg o ile kojarzę, dać się da bo ma 360 pojemnośći tyle co 15 km Edytowane 4 Czerwca 2017 przez Marchisio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) Pod albo nad gaźnikiem masz śrubę M6 w bloku silnika która pełni rolę blokady max obrotow, odkrec ja i przeruguluj ciegno gazu tak aby było na max. Jeśli tego nie masz to podeślij kilka zdjęc gaźnika, nad i pod gaźnikiem rowniez. Tak jeszcze sprawdziłem to z CMH może być więcej problemów, trzeba by sprawdzić serwisowki, i krok po kroku sprawdzać graty gaźnik itd... Edytowane 4 Czerwca 2017 przez womaly23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jeżeli chodzi o przepustnice z tą śrubka o której piszesz to u mnie otwiera się ona na maksa, chyba że chodzi o coś innego. Dzisiaj porobie fotki jak wrócę z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Sam sobie odpowiem troche przeanalizowalem dokumentacje i wynika z niej ze rożnice są w gazniku i module, dodatkowo 13,5 jest dlawiona na dolocie.Za co odpowiadaja elementy gaznika od 5 do 11 Edytowane 5 Czerwca 2017 przez esoxlucius1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobertsWalters Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Wersja silnika HMH 9.9 jest blokowana śrubką na gaźniku wiem bo mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Możesz napisać o którą śrubke dokładnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobertsWalters Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jest to śruba która blokuje przepustnicę gaźnika jest dokręcona do bloku silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 CMH to nie HMH i tam jest trochę roboty żeby go odblokować. Po częściach katalogowych widać różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Żeby uzyskać 13,5 trzeba wymienić dysze w gaźniku , natomiast na 15 potrzeba jeszcze moduł. To tak na szybko , reszta jest taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Panowie pytanie mam łódź 5 m 230 szer, waga około 450kg plus silnik 120kg yamaha 60 śruba 11 1/8 x13-gPytanie czy śruba jest ok, silnik w 3 osoby osiąga 4800rpm, w 2 osoby 5200 ledwo prędkość 47-48max według gps .Do jakich obrotów powinien się rozkręcać ?dodam że silnik nówka postaram się wstawić dzisiaj filmikDodam że nie mam pojęcia czy warto zmieniać śrubę czy olać i pływać tak dalej z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Jakie masz teraz obroty z jak najmniejszym obciążeniem? Powinieneś kręcić do 6000-6200.Śruba na pewno ma za duży skok do tej łódki.Jeśli nie pływasz po płyciznach i ryzyko uszkodzenia jest niewielkie to poszukałbym stalowej 12' ( minusem jest cena ) . Lepiej też żeby miała mniejszą średnicę np 10 - 10 1/2 .Nie musi to być śruba konkretnie od yamahy. Ważne aby na wałek 13 zębów pasowała i miała tą samą średnicę komina. Może być od mercurego, suzuki, hondy...Pytanie jak najczęściej pływasz ( obroty ) i z jakim obciążeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adam12151 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Jakie masz teraz obroty z jak najmniejszym obciążeniem? Powinieneś kręcić do 6000-6200.Śruba na pewno ma za duży skok do tej łódki.Jeśli nie pływasz po płyciznach i ryzyko uszkodzenia jest niewielkie to poszukałbym stalowej 12' ( minusem jest cena ) . Lepiej też żeby miała mniejszą średnicę np 10 - 10 1/2 .Nie musi to być śruba konkretnie od yamahy. Ważne aby na wałek 13 zębów pasowała i miała tą samą średnicę komina. Może być od mercurego, suzuki, hondy...Pytanie jak najczęściej pływasz ( obroty ) i z jakim obciążeniem?Kolega Kotwitz się "przejęzyczył". Myślał zapewne o większej średnicy czyli 12'' i mniejszym skoku (10-10 1/2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Kolega Kotwitz się "przejęzyczył". Myślał zapewne o większej średnicy czyli 12'' i mniejszym skoku (10-10 1/2)Wcale się nie przejęzyczyłem. Pierwsza sprawa to na 99 % nie ma śruby o skoku 10 1/2 o średnicy 12, druga - przy skoku 10 straciłby dużo na v-max, a podejrzewam, że jednak nie chciałby pływać wolniej Na tą chwilę nie wiemy jak łódka pływa w pojedynkę i czego autor wymaga.Jeśli w pojedynkę będzie kręcił około 5500, a zakładam że tyle +/- będzie to schodząc ze skokiem o rozmiar będzie miał jakieś 5800. Mniejsza średnica śruby pozwoli na podniesienie obrotów jeszcze o jakieś 200-300 obrotów, a także będzie się szybciej silnik wkręcał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adam12151 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Wcale się nie przejęzyczyłem. Pierwsza sprawa to na 99 % nie ma śruby o skoku 10 1/2 o średnicy 12, druga - przy skoku 10 straciłby dużo na v-max, a podejrzewam, że jednak nie chciałby pływać wolniej Na tą chwilę nie wiemy jak łódka pływa w pojedynkę i czego autor wymaga.Jeśli w pojedynkę będzie kręcił około 5500, a zakładam że tyle +/- będzie to schodząc ze skokiem o rozmiar będzie miał jakieś 5800. Mniejsza średnica śruby pozwoli na podniesienie obrotów jeszcze o jakieś 200-300 obrotów, a także będzie się szybciej silnik wkręcał.Nie neguję Twojej wiedzy. Przeczytaj tylko trzecie zdanie z odpowiedzi którą cytowałem, nie do końca wynika z niego, że 12' ma oznaczać skok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Nie neguję Twojej wiedzy. Przeczytaj tylko trzecie zdanie z odpowiedzi którą cytowałem, nie do końca wynika z niego, że 12' ma oznaczać skok.PozdrawiamFaktycznie nie dopisałem, że 12' to ma być skok ale w kolejnym zdaniu napisałem, że lepiej żeby miała mniejszą średnicę więc sam bym sobie zaprzeczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Panowie pytanie mam łódź 5 m 230 szer, waga około 450kg plus silnik 120kg yamaha 60 śruba 11 1/8 x13-gPytanie czy śruba jest ok, silnik w 3 osoby osiąga 4800rpm, w 2 osoby 5200 ledwo prędkość 47-48max według gps .Do jakich obrotów powinien się rozkręcać ?dodam że silnik nówka postaram się wstawić dzisiaj filmikDodam że nie mam pojęcia czy warto zmieniać śrubę czy olać i pływać tak dalej z góry dzięki za odpowiedzi Jesteś zdecydowanie poniżej zakresu obrotów dla mocy nominalnej (5500), co w skrócie oznacza, że silnik nie rozwija pełni możliwości. Dodatkowo generujesz dodatkowe obciążenie układu korbowo-tłokowego co negatywnie wpływa na trwałość . Spróbuj dogadać się ze sprzedawcą, żeby udostępnił ci ze dwie śruby na testy. Średnicy bym nie zmniejszał, ponieważ masz obecnie uślizg ~15%, a jak zmniejszysz średnicę, to jeszcze wzrośnie. Zmiana skoku o każdy 1" w dół powinna dać ci dodatkowe 300-400 RPM i trochę zmniejszyć uślizg, raczej kierował bym się w stronę 11" jeżeli pływasz w 3-4 osoby. Należy też dodać, że nie odnotujesz spektakularnego wzrostu prędkości, ale przedłużysz żywotność silnika oraz zyskasz zdecydowanie lepsze przyśpieszenie i szybsze wejście w ślizg, szczególnie z większym obciążeniem. Łajbę masz szeroką, niestety przy tej mocy dużo więcej nie wyciśniesz. @kotwitz To nie Romana, większa powierzchnia zmoczona stawia wyższy opór i wymaga jak już większej niż mniejszej średnicy. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Jesteś zdecydowanie poniżej zakresu obrotów dla mocy nominalnej (5500), co w skrócie oznacza, że silnik nie rozwija pełni możliwości. Dodatkowo generujesz dodatkowe obciążenie układu korbowo-tłokowego co negatywnie wpływa na trwałość . Spróbuj dogadać się ze sprzedawcą, żeby udostępnił ci ze dwie śruby na testy. Średnicy bym nie zmniejszał, ponieważ masz obecnie uślizg ~15%, a jak zmniejszysz średnicę, to jeszcze wzrośnie. Zmiana skoku o każdy 1" w dół powinna dać ci dodatkowe 300-400 RPM i trochę zmniejszyć uślizg, raczej kierował bym się w stronę 11" jeżeli pływasz w 3-4 osoby. Należy też dodać, że nie odnotujesz spektakularnego wzrostu prędkości, ale przedłużysz żywotność silnika oraz zyskasz zdecydowanie lepsze przyśpieszenie i szybsze wejście w ślizg, szczególnie z większym obciążeniem. Łajbę masz szeroką, niestety przy tej mocy dużo więcej nie wyciśniesz. @kotwitz To nie Romana, większa powierzchnia zmoczona stawia wyższy opór i wymaga jak już większej niż mniejszej średnicy.Zgadza się, to nie romana, tylko nie wiem po co to piszesz, ale jak już wspomniałeś to powiem, że zarówno na romanie jak i na obecnej jednostce ( 2,4 x 5,2 ) kombinowałem i kombinuje ze śrubami i to nie jest taka prosta sprawa jakby się z kalkulatorków wydawało, a jak już przy kalkulatorze jesteśmy to uślizg dla jego śruby wynosi około 22.5 % .Dzieje się to głównie i niestety, z powodu braku mocy w stosunku do jednostki. Jeśli silnik jest odpowiednio dobrany to uślizg jest w okolicach 0-5%. W ogóle nie wziąłeś pod uwagę, że zasugerowałem śrubę SS, która ma zdecydowanie większą sprawność od dotychczas zamontowanej alu i tym samym dużo mniejszy uślizg. Jak zapewne wiesz, śruby aluminiowe się "poddają".Zasugerowałeś 11 dla większego obciążenia i słusznie tyle, że wzrostu prędkości raczej nie odnotuje wcale, raczej spadek. Generalnie, temat doboru śruby to nie jest łatwa sprawa jeśli chce się wyciągnąć maxa to sporo to może kosztować. Może to coś koledze podpowie: http://yamahaoutboards.com/sites/default/files/bulletins/bulletin_4stroke_midthrustjetport_al_sa6699.tmp.pdfhttp://yamahaoutboards.com/sites/default/files/bulletins/G3B_OutfitterV177T_F60LB_2013-06-27_ALM.pdfhttp://yamahaoutboards.com/sites/default/files/bulletins/SMK_ProAngler162_F60LB_2016-05-04_ALM.pdfhttp://yamahaoutboards.com/sites/default/files/bulletins/STA_Stealth166SC_F60LB_2016-05-04_ALM.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Kamil, uślizg wychodzi w okolicach 15%. Nie wiem jak ci wyszło 22,5, ja to liczę ręcznie. Śruba SS jest oczywiście bardziej sprawna, ale trochę drogie takie eksperymentowanie, ewentualnie pożyczyć od dealara jak da. Co do prędkości napisałem, że spektakularne to nie będzie, powinienem dodać o ile wogóle. Nawet jak jakimś cudem dobierze super optymalną śrubę pod kątem prędkości, to osiągnie 2 może 3 km więcej, ale to na wodzie niepofalowane, bo jak podejdzie falka, to już nie. Za to pozostałe osiągi się pogorszą. Można za to poprawić komfort użytkowania - przyśpieszenie i prędkość wejścia w ślizg. Poza tym sam przyznasz, że pływanie na takim obciążeniu nie jest zbyt dobre dla samego silnika. Najlepiej to mieć dwie śruby (lekko/ciężko), ale wiadomo - koszty. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Ja także liczę ręcznie bazując na wzorze Opierając się nie tylko na swoim doświadczeniu, wiem, że nie tylko prędkość lekko wzrośnie ( bo tak jak napisałeś cudów nie będzie ) ale i pozostałe parametry się poprawią w przypadku śruby SS. Warunków atmosferycznych w to nie mieszajmy bo zawsze zmieniają jakość pływania niezależnie od śruby.Idealnej śruby do wszystkiego nie ma i najlepiej mieć, jak wspomniałeś dwie lub nawet trzy. Chociażby zapas to obowiązek według mnie, ta 13' która jest na tą chwilę spokojnie w to miejsce się nadaje. Zmiana śruby zajmuje 3 minuty... Jasne, że pływanie poniżej zalecanego WOT lub na jego dolnej granicy nie jest dobre zarówno dla silnika jak i dla zużywanego paliwa.Sam autor pytania nie powiedział nam jeszcze czego wymaga dlatego trudno też jest konkretnie doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Żeby uzyskać 13,5 trzeba wymienić dysze w gaźniku , natomiast na 15 potrzeba jeszcze moduł. To tak na szybko , reszta jest taka samaA co z wersją 9,9FMH? Da się w łatwy sposób podkręcić? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi