kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sumo Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 dzięki zobaczę co mi z tego wyjdzie. Podobno mają tak gdzies wyczytałem na jakimś forum żeglarskim. Kiedyś szukałem informacji na ten temat przed wymianą wirnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 (edytowane) odpuśc płukanie wodą i octem.jesli kawałki wirnika były na wlocie rurki wody nad pompka wody to i troche gumy mogło pójsc do główki silnika. a zapytam czy szturałes drutem miejsce wypływu wody, tzw sikacz.jesli szturanie nie pomoze to :uruchom silnik i kontroluj dłonia temperature dłówki silnika . powinna byc ok 70-80 stopni.jesli bedzie parzyc dłoń to znaczy ze wody nie ma w głowce. na początek radze wyjąc termostat i sprawdzic czy w komorze termostatu nie ma gumy. jesli nie ma to zamontuj pokrywe termostatu lecz nie zakłądaj termostatu i uruchom silnik.i znów dłoń na silnik i sprawdzenie temp.jesli parzy to znaczy ze w miejscu wlotu wody do główki cos blokuje.prawdopodobnie guma z wirnika. polecam cos takiegohttp://allegro.pl/elektroniczny-czujnik-wskaznik-temperatury-silnika-i6774058030.html Edytowane 23 Czerwca 2017 przez evin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 @sumo spróbuj może odkręcić korek "sikacza" na krótki czas, poszzrza się wtedy otwór wylotowy i jak jest jakiś syf, to wyleci .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 na początek radze wyjąc termostat i sprawdzić czy w komorze termostatu nie ma gumy. czy "sikacz" nie jest przypadkiem przed termostatem ? Jeśli tak, to chyba guma w komorze termostatu nie blokowałaby wypływu wody z tell-tale .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerek48 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Witam Wirnik jak się rozleci jest brak ciśnienia w układzie i nie ma prawa zatkać otworów w układzie chłodzenia .Części z wirnika zostają się w pompie .Przypadki są różne nie neguje że nie .Woda z octem dobrze się sprawdza ale na kamień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 jeśli woda zapitala po uruchomieniu to kanały raczej są ok.sprawdż termostat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Witam panowie odwietrzam wątek kupiłem śrubę dla przypomnienia miałem 11 1/8 x 13g silnik nie wkręcał się na obroty max 4800rpm teraz śruba 11 5/8 x11g silnik przekręca obroty do odcięcia , a co dziwne mieli wodę a nie płynie zbiera się do 3000 i zrywa tak jakby klin był zerwany jakieś pomysły myślałem żeby kupić 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 https://www.youtube.com/watch?v=l3Z_-3n3UVA wodę mieli a nie płynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Przecież mówiłem żeby kupić 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Kupiłem 11 3/8x12 zobaczymy a tamta śruba wpada w kawitacje czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Jeżeli mieli wodę a nie płynie to albo kawituje albo wentyluje i to jest główną drprzyczyna przekręcania. Przy kawitacji pojawiają się wżery na farbie. Widzę, że silnik chyba maksymalnie w dół po zegarach. Jak już zgubi przyczepność, to podkręcając obroty nie pomożesz. Próbowałeś przyśpieszać powoli, stopniowo? Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Tak się dzieje jak jest za mały skok śruby, spora moc i do tego duży ciężar łodzi, choć z drugiej strony zejście ze skokiem o dwa numery nie powinno aż tak zadziałać. Śrubę kupiłeś używkę czy nową?Teraz mi się przypomniało, że miałem podobną sytuację.Prawie każda śruba aluminiowa jest wyposażona w gumowy amortyzator w postaci tulei między aluminium a miedzianym "wpustem" z wieloklinem. Jeśli guma się odkleiła to będzie się tak zachowywać jak na filmie. Wchodzi na obroty błyskawicznie bo obraca się "wieloklin" w śrubie.Sprawdź to próbując ręką przekręcić śrubą na biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Podobny przypadek miałem - wymiana piasty śruby wyleczyla problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 No tak, zerwana piasta też może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Śruba nowa ale jak zakładałem to nie dałem podkładki tej od piasty bo przykleiła się do starej śruby i nie zauważyłem że tam jest na wodę i ogień nagle coś zapiszczało silnik max 4000rpm myślę co jest i zajarzyłem ale za późno zły jestem sam na siebie myślę że nic się nie stało ,oprócz przytartej śruby Do łódki założyłem jeszcze silniki el. minn koty i to spowodowało że ma straszny opór dopóki nie wyskoczy nad wodę to ją trzyma i jest to zauważalne Silnik z tą śrubą 11 idzie do 3 tyś normalnie i zrywa przyczepność ,gdy powoli próbowałem go wkręcać to tak samo przy 15 km zaczyna się śruba kręcić się w powietrzu,nie wiem teżczy te silniki też nie powodują zaburzenie wody i wtedy śruba łapie powietrzeW poniedziałek ma przyjść 12 ale czy to coś da nie wiem ,jedno jest pewne silnik musi być mocniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Może tak być, że te kotki coś mącą. Zawsze można testowo je odkręcić. Trochę dużo rzeczy pozmieniałeś na raz. Masz inny skok i średnicę i jeszcze ten dodatek. Niby 0,5 cała, ale jest bliżej powierzchni i większą średnica podnosi trochę rufę w górę. A ile nad/pod dnem masz płytę antywentylacyjną? Przyłóż jakąś listwę do dna i zobacz. Na oko nie zawsze dobrze się oceni. Sprawdź jeszcze, czy dobrze złożone i nie zrobiła ci się dużą szpara między spodziną a śrubą. Kolega kiedyś źle złożył i spaliny zamiast iść przez komin wychodziły częściowo na łopatki i był taki sam objaw. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 No to może masz racje z tymi spalinami bo śruba trochę się przytarła jak to sprawdzić ?może kamerą ?i chyba silniki zrzucę na jakieś testy jak śruba przyjdzie .Dzisiaj pływałem i jeszcze raz sprawdzałem i silnik ciągnie nawet jak powoli przyspieszam do 3500rpm i nagle zaczyna zrywać i łódź zwalnia ,a jak stoję i od razu kita to praktycznie od razu zrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zrób zdjęcie tam gdzie komin wchodzi w spodzinę. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Może trzeba wymienić ten dekielek (nie wiem jak się nazywa )bo też troszkę się wytarł ,długość się nie zmieniła tylko zrobił się stożek ,a śruba do wymiany i tak idzie Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez KODZAK1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Tragicznie nie wygląda, widziałem przypadek, że komin wcale nie wchodził do spodziny. Raczej nie sądzę. Zawsze jest opcja z zerwaną tuleją. Możesz zaznaczyć na gumie i metalowej części śruby kreskę, przepłynąć się i zobaczyć, czy się przestawią. Jeżeli tak, to odpowiedź jest prosta. No i pytanie podstawowe - próbowałeś założyć poprzednią śrubę i sprawdzić jak pływa? Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zaraz jadę przyszła 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Tylko tym razem dobrze złóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KODZAK1234 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Po testach w dwie osoby 40 km poszła ale bez akumulatorów na pokładzie silnik 5300rpm , z akumulatorami które warzą 80 kg szła 36km , ale żeby wyszła łódka z wody to kolega musiał siedzieć na dziobie Mało mocy mam filmik to później wstawię ,jutro dokładniejsze testy Mam wrażenie że tamta śruba jest zerwana ,bo nie chce mi się wierzyć żeby tak zrywała przyczepnośćPozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Jeżeli demontaż kotek to nie jest wielki problem, to ja bym zobaczył jak jest bez nich. Aku masz na rufie? Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Prawdopodobnie przez złe złożenie zerwałeś piastę. Mimo wszystko nawet sprawna 11 nie za wiele pomoże. Upchałeś na sporą łajbę dużo gruzu to i mocy brakuje, niestety pewnych spraw nie da się obejść.Tak jak wspominałem na samym początku, żebyś był zadowolony to powieś 100 hp, zaoszczędzisz na paliwie i radocha większa będzie 100 hp dlatego, że jest to taki sam silnik jak 80, tyle że "odmulony" , waga ta sama, pojemność też. Z reguły 115 - ki też są na tych samych blokach tyle, że powyżej 102 hp trzeba robić już przeglądy.Przerobiłem identyczny temat. Na początek powiesiłem 50hp i wyniki były jak u Ciebie, a nawet nieco gorsze. Spalanie przy 40 km/h około 20 l/h , teraz przy 42-44 mam 16 l/h a to dopiero 2/3 manetki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi