Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli demontaż kotek to nie jest wielki problem, to ja bym zobaczył jak jest bez nich. Aku masz na rufie?

Myślę, że i tak nie za wiele to pomoże, do targania kilogramów po wodzie potrzebna jest odpowiednio dobrana moc i tego nie oszukasz. 

Sam tego doświadczyłeś po zmianie na 50 :)

• Like 1

• 0

Panowie wszystko opisze i zrobiłem filmiki tylko chwilowy brak czasu dlatego w skrupcie wczoraj szła w 2 osoby bez akumulatorów 44km i silnik 5400rpm ale trym wysoko na połowę jak dałem niżej to silniki ja hamują :( brakuje niewiele za mało mocy  :) 100hp trzeba założyć  

Womaly23 z USA ogólnie zajebiście się na nich pływa tylko muszę dograć do nich resztę :rolleyes: 

• 0

Według mnie lepiej kupić silnik dziobowy.

Raz, że zdecydowanie lepiej mieć balast na dziobie niż na rufie, dwa -  rewelacyjna funkcja kotwicy, trzy - możliwość sterowania zarówno pedałem jak i pilotem, cztrey - nie przeszkadza i nie zaburza plywania z wyższą prędkością.

Minusem dziobówki jest przestrzeń jaką zabiera i to, że chcąc popłynąć szybko należy ją wciągnąć na miejsce.

• Like 1

• 0

Muszę powiedzieć, że wyjąłeś mi to z ust. Jedyne usprawiedliwienie dla tych na płytę to moc niedostępna w tradycyjnych (160lb), chociaż z drugiej strony część tracimy na opory spodziny/śruby, a przy dziobówce zawsze można podnieść spalinę.

Edytowane przez psulek

• 0

Ja na dziobie nie mam miejsca na elektryka ,ale i tak ten na płytę jest fajny bajer pływa się extra tylko ten minus że hamują troszkę, a jak mocy na styk to jest jak jest  :) dzisiaj przepłynąłem się sam aku na dziób i rura .

Silniki nie odczuwalne ,przyspiesza dość fajnie ogólnie ok

• 0

Witam ponownie jak obiecałem to dodaje filmik jak to wygląda choć powinienem chyba dać to do działu elektryki ,śruba przy głównym ta 12 nie oryginalna na końcu wieczorem lepiej to wygląda ale kolega siedział na dziobie ,ogólnie trym bardzo wysoko musi być bo inaczej hamuje. 

Jak dodam 100hp to może problem sam się rozwiąże ?

Edytowane przez KODZAK1234
  • Like 3

• 0

Panowie pływa ktoś na pontonie 360 z yamaha 8hp 2suw 2000r??uda sie wprowadZić w śliZg w dwie osoby?

Pływam 9.9 zapiętym na suzumara390Al - ciezki ponton około 90kg plus graty dwie ciężkie lub trzy lekkie osoby i leci w ślizgu. 8hp powinna wyciągnąć 360 z wody spokojnie.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Mam pytanko czy w silniku pozostaje woda która chodzi silnik podczas plywania? Pytam bo plywam do końca grudnia i jakoś nie specjalnie mi się widzi targanie 45kg silnika do cieplej kotłowni a nie chciałbym żeby zamarzająca woda uszkodziła coś w silniku.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bry1@nt
  • Like 1

• 0

Mam pytanko czy w silniku pozostaje woda która chodzi silnik podczas plywania? Pytam bo plywam do końca grudnia i jakoś nie specjalnie mi się widzi targanie 45kg silnika do cieplej kotłowni a nie chciałbym żeby zamarzająca woda uszkodziła coś w silniku.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Z tego co wiem, to może gdzieś tam zostać.

Nalej płyn zimowy do -22 stopni  do spryskiwaczy do wiadra i niech silnik go zaciągnie do chłodzenia i wypluje i masz po temacie ;-)

To co zostanie do zbiorniczka w samochodzie i git majonez ;-)