kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Ja z kolei palę ognisko pod silnikiem cała zimę i spokój 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Panowie jaka powinna być tzw.szybka śruba do yamaha 8hp 2suw 2000r??.potrzebuję oznacZeń do skoku śruby by porównać ze swoją obecną śruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 "Szybsza śruba" czyli z reguły śruba o większym skoku wcale nie oznacza, że będziesz szybciej płynął. Może się okazać, że silnikowi brakuje do niej mocy. Wszystko zależy jakie masz obroty na obecnej śrubie. Jak nie masz obrotomierza, a łódka żwawo wchodzi w ślizg to możesz zwiększyć skok o "1" , jak sytuacja jest odwrotna, czyli łódka ledwo wchodzi w ślizg i ma ciężko to wtedy lepiej zmniejszyć skok śruby co również może dać wyższą prędkość.Także "szybka śruba" to śruba dobrze dobrana do łódki względem mocy silnika. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 W tej kwestii jestem zielony????dzisiaj zrobię fotkę mojej śruby . Silnik przypiety do Bush crab 360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Jeżeli jest 8 1/2 x 8 1/2 to nie spodziewaj się wyższych prędkości po tym silniku z tym pontonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Taka mam śrubę w 8hp 2suw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Czyli średnica 81/2 , skok 71/2.Jak uważasz za ślizg osiągasz szybko spróbuj kupić śrubę o większym skoku np.9Średnica może być odrobinę niższa lub taka sama , zależy jakie są dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Masz skok 7 1/2 , możesz zamienic na 8 1/2 parę km uzyskasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Dzięki Pany.więc szukam coś o większym skoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Mam podobny ponton i mialem taki silnik. Śruba o skoku 8,5 może być już za duża. Wazę ponad 100 i ledwo wchodziło to w ślizg, w dwójkę zapomnij(vmax=25 km/h. Solas oferuje śrubę o skoku 8 i to może być rozwiązanie. W pontonach do uzyskania większej prędkości ważne jest rozmieszczenie ładunku. Jeśli za dużo masz na dziobie, kil pcha wodę i pomimo zapasu mocy prędkość nie jest duża. Znowu umieszczenie ładunku na rufie spowoduje ze nie wyjdziesz w ślizg. Pokombinuj, bo okaże się ze dobre rozmieszczenie szpeju da ci kilka km/ h więcej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Dzięki Pany.więc szukam coś o większym skoku. A jak już zamontujesz inną to pochwal się jakie zmiany osiągnąłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trebron Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Yamaha FH 8 212 pojemnosci 2016r bez ladowania czy da się odblokować na 9,9 Silnik kręci do max 5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 oczywiście że nie , to jest to samo co 6km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 (edytowane) oczywiście że nie , to jest to samo co 6kmTo nie jest to samo. Inna pojemność i ilość cylindrów. Piszę o 4T. Edytowane 10 Października 2017 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ehhhh , to po kolei są jednocylindrowe 4 5 oraz 6km na tym samym bloku oraz 6km 8km 2cyl również na tym samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Witam!Jestem nowy na forum i nowy w pływaniu. (wędkuje świadomie od 85r, wcześniej raczej nie świadomie z tego 99% czasu Odra) Kupiłem dyndkę (Kolibri DLS 280) chciałem mały dlatego że w 90% będę łowił sam. Do końca roku chcę kupić silnik, myślałem nad 5 do 6 KM ale koledzy pływający po Odrze mocno odradzają. Wiec stanęło na Yamaszce 8KM 2T.Jest tego dość sporo na allegro i innych miejscach. Silnik będę kupował przez Internet w budżecie do 3000 max 3500zł. Tu pojawiają się pytania: 1 czy macie sprawdzone miejsca gdzie kupić taki sprzęt? a. znalazłem na tym forum http://jerkbait.pl/topic/98974-yamaha-8-hp-2-suw-s-2000r/ znacie sprzedającego coś o tym silniku? b. większość silników jakie mnie interesuje ma firma z Pinpol Chojnów pierwszy z brzegu http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-yamaha-8-km-krotki-i6993799105.html Ktoś zna tą firmę może cos o niej powiedzieć? "wszystkie silniki po serwisie, faktura, rękojmia"... Cokolwiek to znaczy. Firma jest ok czy jacyś garażowi magicy? 2 czy ten silnik nie będzie za mocny do takiego pontonu? (oznaczenie na nim to 5KM kolega ma o 20cm dłuższego i oznaczenie 15KM...) 3 Mam samochód tylko do wędkarstwa myślałem aby zrobić sobie uchwyt na stałe i wozić silnik na stojąco. Czy to dobry pomysł? Czy wtedy trzeba wypalać paliwo? Za wszelkie porady wielkie dzięki bo im więcej czytam tym bardziej głupi jestem. Edytowane 11 Października 2017 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 http://jerkbait.pl/topic/98974-yamaha-8-hp-2-suw-s-2000r/#entry2235473 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Silnik 5-6 nie będzie według mnie za mały do takiego pompona aczkolwiek 8 2T da Ci więcej frajdy tylko będziesz musiał uważać przy max prędkościach ( nie wiem jak się zachowują tak małe pompony ) , poza tym nie musisz pływać na full.Silnik kolegi CZOPER z forum wydaje mi się być zdecydowanie bardziej pewny niż handlarza ale nie można wykluczyć, że i tam kupisz dobry silnik.Silnik 2T możesz wozić w dowolnej pozycji, nie wymaga też takiej opieki jak 4T.Paliwo lepiej wypalać, nie śmierdzi i ułatwia pierwszy rozruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mordeo Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Witam!Jestem nowy na forum i nowy w pływaniu. (wędkuje świadomie od 85r, wcześniej raczej nie świadomie z tego 99% czasu Odra) Kupiłem dyndkę (Kolibri DLS 280) chciałem mały dlatego że w 90% będę łowił sam. Do końca roku chcę kupić silnik, myślałem nad 5 do 6 KM ale koledzy pływający po Odrze mocno odradzają. Wiec stanęło na Yamaszce 8KM 2T.Jest tego dość sporo na allegro i innych miejscach. Silnik będę kupował przez Internet w budżecie do 3000 max 3500zł. Tu pojawiają się pytania: 1 czy macie sprawdzone miejsca gdzie kupić taki sprzęt? a. znalazłem na tym forum http://jerkbait.pl/topic/98974-yamaha-8-hp-2-suw-s-2000r/ znacie sprzedającego coś o tym silniku? b. większość silników jakie mnie interesuje ma firma z Pinpol Chojnów pierwszy z brzegu http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-yamaha-8-km-krotki-i6993799105.html Ktoś zna tą firmę może cos o niej powiedzieć? "wszystkie silniki po serwisie, faktura, rękojmia"... Cokolwiek to znaczy. Firma jest ok czy jacyś garażowi magicy? 2 czy ten silnik nie będzie za mocny do takiego pontonu? (oznaczenie na nim to 5KM kolega ma o 20cm dłuższego i oznaczenie 15KM...) 3 Mam samochód tylko do wędkarstwa myślałem aby zrobić sobie uchwyt na stałe i wozić silnik na stojąco. Czy to dobry pomysł? Czy wtedy trzeba wypalać paliwo? Za wszelkie porady wielkie dzięki bo im więcej czytam tym bardziej głupi jestem.Spójrz na PW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Nie chce pływać z pełną mocna. Odległości tez raczej nie za duze 3 do 5km max. Prędkość rzeki to średnio 7km/h. Dlatego chcę 8 aby pływać na 3/4 mocy. Chciał bym jeszcze opinie o tej firmie, widziałem ze ktoś ich poleca. Cena silnika u nich jest sporo niższa niż otrzymane na pw. Decyzja jeszcze nie podjęta zbieram dane. Do zakupu mam jeszcze 1 do 2mc. Tego sezonu juz raczej nie za liczę wiec mam czas i chce wybrać dobrze. Mam jeszcze pytanie odnośnie serwisu w okolicy Zielonej Góry. Co prawda powinienem sobie poradzić sam bo lubię kręcić śrubki, ale wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trebron Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Tresor zycie nauczyło mnie jednego, kazdy silnik uzywany sprawdzam w autoryzowanym serwisie robie umowe Co do ofert z Chojnowa jest tam kilkanascie osób zajmujacych sie sprzedażą używek .Co do ofert z Pinpola z Chojnowa od pewnego czasu maja takie cos jak rekojmia , wg przepisów jest to nic innego jak 12 mc gwarancja ale na wady ukryte.Znam kolegów z Nordy którzy chwalą tam dokonany zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Właśnie problem jest z tym ze musze kupić na telefon. Silnik kupuje z zaskórników... Żona nie może się dowiedziec... Takie czasy, nie dam rady podjechać tych 90km... Ci wysyłają na palecie i ta renkojmia do mnie przemawia.A tak po za tym jak te 8 się sprawdzają. Przeczytałem 55 stron tego wątka i nic o nim nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mordeo Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Właśnie problem jest z tym ze musze kupić na telefon. Silnik kupuje z zaskórników... Żona nie może się dowiedziec... Takie czasy, nie dam rady podjechać tych 90km... Ci wysyłają na palecie i ta renkojmia do mnie przemawia.A tak po za tym jak te 8 się sprawdzają. Przeczytałem 55 stron tego wątka i nic o nim nie ma...Weź ten ponton i przyjedź do mnie.:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trebron Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Ehhhh , to po kolei są jednocylindrowe 4 5 oraz 6km na tym samym bloku oraz 6km 8km 2cyl również na tym samym Heja ziomale nie wiem o czym gadacie obecne 8 oraz 9,9 Yamahy fore stroki ma 212 cm pytanie gdzie jest blokada na 8 albo inaczej gdzie jest zdławione 9,9 ?, kapiszszi Edytowane 11 Października 2017 przez Trebron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Heja ziomale nie wiem o czym gadacie obecne 8 oraz 9,9 Yamahy fore stroki ma 212 cm pytanie gdzie jest blokada na 8 albo inaczej gdzie jest zdławione 9,9 ?, kapiszszi Ziomalu Luzaku, pisz po Polsku, znaki interpunkcyjne nie gryzą. Dodałem za Ciebie niżej... Heja ziomale, nie, wiem o czym gadacie, obecne 8 oraz 9,9. Yamahy fore stroki ma 212, cm pytanie gdzie jest, blokada na 8 albo, inaczej gdzie jest, zdławione 9,9 ?, kapiszszi, Edytowane 11 Października 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi