kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Zgadza się, Trebron ma rację. Nigdy się nie interesowałem jak to odblokować ale myślę że coś w gazniku pokombinowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Zależy o jakim modelu mówimy, są Yamahy 6km 1 cylinder , są 6km 2 cylindry czyli zdlawione 8km.9.9 zdlawionych do 8km nie spotkałem chyba że to te najnowsze silniki powyżej 2015roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Tak, piszemy o nowych silnikach i 8-10 pojemnością się nie różnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trebron Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Zgadza się, Trebron ma rację. Nigdy się nie interesowałem jak to odblokować ale myślę że coś w gazniku pokombinowane... Dlatego też tobie głowe zawracałem W KMJ mówili cos o wymianie modółu elektronicznego ale wg specyfikacji modól jest ten sam co 9,9Silnik wkręca na 5200 obrotów i na tym koniec teoretycznie roznica nie powinna byc w gazniku tylko przyblokowaniu jakiegos elementu aby nie dawkował paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Eeeee nie sądzę, za łatwo by było...Może wałek rozrządu, może gaźnik może moduł h...j ich tam wie:) Edytowane 11 Października 2017 przez womaly23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam wszystkich. Jako nowy motorowodniak chciałbym zasięgnąć waszej opinii na temat mojego pierwszego nabytku a mianowicie Yamaha 25hp 2t najprawdopodobniej 1985 rok Na silnikach zaburtowych prawie się nie znam ale po oględzinach, sprawdzeniu ciśnienia i stanu ogólnego kupiłem ten silnik za nie całe 2k.W tym roku już nie mam jak go przetestować dlatego piszę tutaj by ktoś kto używał czegoś w tym stylu się wypowiedział czego mogę się spodziewać po tym silniku. Czy ma jakieś słabe strony. Mam zamiar go używać na wodzie ponad 3tys hektarów przy pontonie 4.2 lub Łodzi 3.8.Jak z prędkościami i spalaniem przy podobnych jednostkach? Jeśli zły dział proszę o przeniesienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Wcześniej nie udało mi się dodać zdjęcia. (STOJAK NA CHWILĘ ZROBIONY W KILKA MINUT ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichuA Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Bardzo dobre silniki, miałem okazję pływać ale na słabszych jako pomocnicze przy jachtach.Pilnuj mieszanki i wypalenia paliwa do końca z gaźnika. Nie dokręcaj od razu manetki na full tylko pozwól się silniczkowi rozgrzać. Sprawdź jeszcze olej w spodzinie czy jest czysty. Ja swojego dziadka Marinera użytkuję głównie w zimnych miesiącach i nie narzekam. Pływam od jesieni (flądra i dorsz) do wiosny (troć i flądra). W ciepłych miesiącach jedynie dla relaksu i zabawy. Bez sprawdzenia na wodzie ciężko coś powiedzieć. Ale wady: spalanie, (zależy od prędkości), hałas, i specyficzny smrodek ;P, przy trollingu co jakiś czas trzeba przygazować.Zalety: szybki start(bardzo szybkie wprowadzenie w ślizg), mniejsza podatność na obciążenie niż 4t, bardzo łatwa obsługa, przewożenie w każdej pozycji, waga, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichuA Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Jak mam radzić to przepłyń się jeszcze przed zimą i zobacz jak działa. Po pływaniu odłącz przewód paliwowy i niech sam zgaśnie z braku paliwa ( rób to przy brzegu na luzie), sprawdź od razu chłodzenie ( czy jest ciągły strumień wody z otworu kontrolnego). Na zimę zakonserwuj silnik ( wykręć świece, psiknij wd40 lub coś podobnego do komory, delikatnie pociągnij za szarpankę kilka razy i lekko wkręć świece. Sprawdź w jakim są one stanie, czy nie trzeba ich wymienić. Spryskaj też w środku fajki. I to cały serwis. Na wiosnę zmień olej w spodzinie, dokręć świece zatankuj zbiornik mieszanką (ja robiłbym coś koło 1:50) i pływaj. Mieszankę możesz w trakcie pływania zmodyfikować. Popróbuj między 1:60 do 1:40. To jest leciwy silnik więc trochę więcej oleju nie zaszkodzi. Zobaczysz w trakcie pływania czy za dużo nie smrodzi i słuchaj go. Stare silniki są bardzo wdzięczne ale trzeba o nie dbać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Wszystko się zgadza @MichuA poza tym wd40.Zamiast tego użyj oliwiarki i wrzuciwszy wcześniej bieg przekręć kilka razy śrubą napędową.Palić będzie sporo, a z łódką 3,8m to będzie szatan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Sprężanie jest na obu cylindrach zimny i ciepły po ok 9,5-10.pali od pierwszego szarpaka. Chłodzenie jest ok. Tyle co go w beczce sobie odpaliłem kilka razy. Dużo będzie palił tzn ile mniej więcej? i takie pytanie trochę z innej beczki. Jakiej Łodzi do niego szukać żeby fajnie to plywalo ?zbiornik duży bo ponad 3tys hektarów i czasami falka spora. A pływam często we 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Coś Romano podobnego tzn, wymiary 430 x180 to jest max dla tego silnika , na max obrotach palił będzie aż miło ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 To na cały dzień pływania Myślę ok 30km dzienne przeloty ile wachy szykować ? Naprawdę aż tyle on będzie palił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Przy pełnym gwizdku około 10-15 l/h wciągnie, zależy jak ciężko będzie miał, a przy pływaniu we trzech to już nie tak lekko. Jak już się bujniesz to warto trochę odpuścić na rumplu, raz że mniej spali, dwa zdrowiej dla silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 No to ładnie póki co będę go głównie podpisał do pontonu 4,2 i małej łódki to aż tak może źle nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Nie spali wiecej niz 7-8l na godz. Na wolnych pali 1.5 l/h.wiem bo mialem taki. Lej olej 1/50 TCw3 dobrej jakosc! Castrol,Motul. Dostepne na ul.Hetmańskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Nie spali wiecej niz 7-8l na godz. Na wolnych pali 1.5 l/h.wiem bo mialem taki. Lej olej 1/50 TCw3 dobrej jakosc! Castrol,Motul. Dostepne na ul.Hetmańskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Ok dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Podejrzewam, że średnio może spalić jeszcze mniej, wszystko zależy od tego jak się pływa i jak dobrany jest cały zestaw.Ja również miałem, co prawda krótko, podobną ( 30 ) Yamahę z tej samej rodziny, paliła prawie tyle samo co 3-cylindrowa 50hp . Na pewno miała ciężej, może dlatego. Tutaj masz wykres zużycia paliwa dla nowszej, również 2 - cylindrowej konstrukcji. Tak jak mówiłem, 12l/h minimum przy max obrotach. http://www.yamaha-motor.ca/assets/pdf/power_solution_center/bulletin_2stroke_hpmidport_aluminum_saa959.tmp.pdfhttp://www.yamaha-motor.ca/assets/pdf/power_solution_center/bulletin_2stroke_hpmidport_aluminum_saa95f.tmp.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Tylko jak 30km dziennie, to na maksymalnych obrotach nie będzie nawet godziny przy tej łódce, a na mniejszych spali mniej, więc... Nie taki diabeł straszny. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Listopada 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Też tak myślę staram się wodowac łódź żeby mieć blisko Przynajmniej 2-3miejscowki.jak nie idzie To płyne dalej kilka km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichuA Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Jeśli masz duży zbiornik to ponton będzie bezpieczniejszy od małej łódki, szczególnie na większej fali. Olej jak napisał kolega wcześniej tylko dobry, ja sam też używam Castrola. Jak będziesz pływał na 3/4 manetki to jak pisano wcześniej tragedii nie będzie ze spalaniem. A wd 40 doradzam bo wiąże wodę która już w takich staruszkach może się już gdzieś do środka dostać i zabezpiecza świece, chociaż lepszy wg mnie jest cx80. Olejem nie musisz zakrapiać bo gładzie są cały czas tłuste dzięki olejowi z mieszanki. Ale jest wiele szkół zabezpieczania silnika na zimę i w każdej jest jakaś racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichuA Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Przy 30 km dziennie to zbiornik paliwa wystarczy Tobie spokojnie przy niższych prędkościach na kilka wypraw. Ale nie zapominaj nigdy o zapasie w dodatkowym kanisterku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zdrodu88 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Dlaczego uważasz że ponton będzie bezpieczniejszy? Mi się wydawało że duża ciężka łódka była by lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MichuA Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Zalezy jak duza lodz. Ponton 420 jakim piszesz, ze dysponujesz smialo mozna porownac do 6 metrowej lodzi jesli chodzi o bezpieczenstwo, a nawet wiekszej. Wady to mniej miejsca, burty, i chlapanie. Ale nawet jak Cie zaskoczy ponad metrowa fala to spokojnie, powoli i bezpiecznie wrocisz do portu. Lodka 3,90 juz jest bardzo duze ryzyko i malo bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi