Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolega ma Barka 420 i póki nie kupię swojej dużej lajby to będziemy pewnie pływać na jego pontonie. Plywalem już kilkoma łódkami i nie mają nawet porównania do pontonu :) i dlatego pojawia się pytanie czy szukać Romany bo tylko ona wchodzi w grę z Łodzi. Czy pontonu takiego ok 4,5m?

• 0

Tutaj już wybór należy do Ciebie. Ja mam ponton 320, i jeśli będę się przesiadał na łódź, to min.5,60 z konsolą lub półkabiną z przodu aby nie chlapało przy falach. Pływam po Zatoce Pomorskiej i bardzo sporadycznie po Zalewie Szczecińskim więc co nieco chlapania przeżyłem. Ale łódką mniejszą niż Romana nie wybrałbym się przy 0,5m fali, pontonem nie ma problemu ( z umiarkowaną prędkością ).

• 0

Też plywalem łódka taka ok 3,6 na sporej fali.dlatego trochę się zrazilen do Łodzi. Chyba że naprawdę była by to spora krypa. Kolega ma Barka 420 i też buja na fali ale pływamy na luzie bez stresu na takich falach i dlatego coraz mocniej myślę o pontonie takim z 5m minimum.tylko jak ten mój silnik by dawal sobie radę z takim balonem :)

• 0

Na podstawie  Marinera 20 A  który miałem  z polowy lat 90-ch 11 na zimno prawie tak samo na  ciepło 

Twój  silnik powinien miec ten blok z tą ruónicą ze masz dodatkowy zbiornik przed karterem dolotu  na olej do mieszanki 

Nie jestem pewien ale yama moze miec w tej wersji dekompresje i czasami wychodiły głupie pomiary 

Na bloku silnika powinienes miec oznaczenie do danego modelu .

Mam gdzieś plany i dane techniczne silniow yamahy z tych lat

Edytowane przez Trebron

• 0

Na podstawie  Marinera 20 A  który miałem  z polowy lat 90-ch 11 na zimno prawie tak samo na  ciepło 

Twój  silnik powinien miec ten blok z tą ruónicą ze masz dodatkowy zbiornik przed karterem dolotu  na olej do mieszanki 

Nie jestem pewien ale yama moze miec w tej wersji dekompresje i czasami wychodiły głupie pomiary 

Na bloku silnika powinienes miec oznaczenie do danego modelu .

Mam gdzieś plany i dane techniczne silniow yamahy z tych lat

Zbiornik na olej i caly mechanizm wyje.......m , a otwór w bloku na mechanizm zaslepiony . Sam rozrabiam mieszanke w baniaku wydaje mi sie ze to bardziej bezpieczne. Sprawdzę nr bloku jaki mam i dam znac .

• 0

tutaj 7-8 jest robocze. te modele 395  cm  nie maja duzej kompresji. srednica tłoka 67 ale skok jest 56 cm

bloki 430 cm/ 67sr tłoka ale skok  61 cm mają10-11 ale i robocze tez jest 8 i jest ok

Czyli wychodzi na to ze mozna jeszcze śmigać tym starociem bez remontu. Kurdre to co ja w zimie bede robil.