Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witajcie.

Mam drobny problem ze swoim silnikiem Yamaha 20km 2015 SEHA.

.

Gdy jest zimny trzeba go odpalać na kilka razy.

Silnik chwilę chodzi i gaśnie, czasem prycha.

Silnik ma automatyczne ssanie więc za bardzo nie mogę mu pomóc jak jest zimny.

Dodanie gazu niewiele pomaga, też potrafi zgasnąć.

Gdy silnik już się rozgrzeje jest wszystko w porządku.

Do serwisu mi się nie śpieszy bo mnie skroją ;)

Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

• Like 1

• 0

Witajcie.

Mam drobny problem ze swoim silnikiem Yamaha 20km 2015 SEHA.

.

Gdy jest zimny trzeba go odpalać na kilka razy.

Silnik chwilę chodzi i gaśnie, czasem prycha.

Silnik ma automatyczne ssanie więc za bardzo nie mogę mu pomóc jak jest zimny.

Dodanie gazu niewiele pomaga, też potrafi zgasnąć.

Gdy silnik już się rozgrzeje jest wszystko w porządku.

Do serwisu mi się nie śpieszy bo mnie skroją ;)

Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

Te silniki lubią tak robić, ssanie mogło siąść co dość często w tych silnikach padało.

Jak dobrze pamiętam to można to zdiagnozować w ten sposób że, wykrecamy ta biała pompę ssania z gaźnika, ciągniemy szarpanka, w tym momencie idzie impuls na cewke i iglica z tej pompki powinna się wysunąć ok 1 cm po czym ok 60 sek powinna się chować.

Edytowane przez womaly23

• 0

Ja bym zaczął najpierw od próby złapania wartości na mierniku - tzn jeden niech szarpanką operuje a drugi miernikiem w różnych konfiguracjach ( masa na silniku, masa na kablu przy cewce)  patrzy na miernik czy cokolwiek się pokaże, potem wyjąć pompkę i spr czy iglica się wysuwa/ chowa....

Czyszczenie gaźnika jak i spr linii paliwowej również nie zaszkodzi jak nie pomoże to podłożyć nową pompkę i zobaczyć co się stanie ;)

Pompki ssania widziałem na ebay jak i na allegro np od quada za parę groszy

Edytowane przez womaly23

• 0

Witam.

Yamaha 8KM 2T. Gdzie zamocować filtr paliwa?

Na lini paliwowej czy pod kopułą?

Z jednej strony pod kopułą nie będzie go widać ale nie wiem czy ruszać ori instalację.

Pytanie nr 2 czy gdzieś dostane rączkę do otwierania kopuły? Moja jest złamana daje się otwierać ale jak by się komu walała...

• 0

Witam od jakiegoś czasu moja Yamaszka 8 km 4 takt jak jest zimna ciężko jej z odpaleniem,wcześniej to max 2 razy pociągnąłem na ssaniu i paliła i ssanie zamykałem i silnik pracował bez zarzutu przez cały dzień pływania,teraz muszę pociągać kilka razy i dopiero odpali i chodzi i jak nie przegapię jak jest jeszcze zimny i sam nie zgaśnie to jest wszystko w porządku przez cały dzień a jak sam zgaśnie to muszę go pociągać kilkanaście razy aż odpali i później już spokojnie,gdzie szukać rozwiązania jak na razie nie chce po serwisach go oddawać.

• 0

Potrzebuje waszych konsultacji , kupiłem kupuje zadatkowałem ;) taki silniczek na olx 2t 6 km  689 dwa tłoki  Yamachy na slepym cylindrze stan silnika ideał , byłem pewien ze mozna zrobic z tego 8 km ale serwis powiedział ze nie da rady .?

Nie jest to wersja enduro , model po 2005 r 

post-62630-0-14891600-1513960453_thumb.jpg

post-62630-0-35656000-1513960451_thumb.jpg

post-62630-0-24407700-1513960584_thumb.jpg

Edytowane przez Trebron

• 0

Witam. Yamaha 8KM mam problem z gaszeniem. Strasznie mocno musze wciskać przycisk. Dziś przy skostniałych paluchach wyrwalem 2 razy zrywkę.

Czy to normalne?

Czy to się naprawia czy wymienia? Gdzie dostanę taki wyłacznik?

ps. Kupię roczkę do klapy silnika 2T 2000r. :)