kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Możesz rozebrać guzik i podgiac blaszki a gumę w gorąca wodę z płynem jeśli jest sztywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Cena nowej jest mała wiec kupie nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 VonJa Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) można zaoszczędzić nawet 3 i pół dychy i kupić u "chińczyka" na Aliexpresie za 10-11 PLN ( w tym przesyłka) ale trzeba 1,5 miesiąca czekać. https://www.aliexpress.com/item/Hot-Safety-Tether-Lanyard-Motorcycle-Accessories-Universal-Boat-Outboard-Engine-Motor-Kill-Stop-Switch-Motorcycle/32812842475.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.262.OnlpET ...z drugiej strony to należy też kupować w PL bo z podatków i "Mati" na łatanie dziury budżetowej będzie miał i na "pińć set ploos tyż bedzie".... Edytowane 23 Grudnia 2017 przez VonJa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Stałem się posiadaczem pierwszego silnika spalinowego. Silnik to Yamaha 8hp 2t z 99r stopa S, rozrusznik. Prześledziłem ten wątek, sporo mi wyjaśnił i mam pytanie o dobór śruby do mojej jednostki pływającej. Mam przy niej śrubę 8 1/2x6 1/2 , jest optymalna czy wymienić na jakąś inną? Łódka to typowa płasko denna, jednoskrupowa konstrukcja o wymiarach 3,5x1,5m o wadze około 70 kg. Pierwsze testy pokazały mi takie prędkości:1 załogant 70kg+aku15kg - 29km2 załogantów 70kg i aku15kg -24km2 załogantów 70 i 115kg i gratów wędkarskich na ~ 60 kg - 19km . Płynięcie na granicy ślizgu, widać że łódka zamiast wyjść na powierzchnię pcha się przez wodę.W załączonym filmie 2 osoby bez gratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 raczej 7.5x 8.5 to szybka chociaż max to 8.5x8.5 smiesznie ze silnik nie ma recznego startera i trzeba tachac akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zakup przez net, w sumie to myślałem że jest i szarpaczka... Znalazłem 7.5x 8 ale sugerowana do max 6hp. Zastanawiam się nad 8.5x7.5 i 8.5x8.5 jako dedykowanych do tej mocy. Chciałbym aby sprawdziła się to o skoku 8.5 ale nie wiem czy nie za bardzo obciąży silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Odpowiedz sobie jakim zestawem bedziesz najczęściej pływał. Na te chwilę jakbyś chciał przy tym skrajnym przypadku osiągnąć ślizg to musisz zejść ze skokiem śruby ale wtedy będziesz miał wszystkie prędkości niższe. Ja bym nie ruszał , jak jest za wolno kup 9.9 lub 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 raczej 7.5x 8.5 to szybka chociaż max to 8.5x8.5 smiesznie ze silnik nie ma recznego startera i trzeba tachac akumulatorOczywiście że ma rozruch ręczny i elektryczny ale ktoś zdemontował i nakleił śmieszna naklejkę. Tu link do takiej https://www.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-8-km-krotki-rozrusznik-CID767-IDmCgTV.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 To i za szarpaczkę zdało by się rozejrzeć. Najczęściej będę pływał we 2 z gratami, zejście ze skokiem śruby 8.5x6.5 może przyśpieszyć w pełnym obciążeniu? Przy tej mocy silnika na razie pozostanę, chcę tylko wykorzystać jego możliwości. W sumie to można mieć 2 śruby, jedną wędkarską a drugą turystyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Panowie czy silniki Yamaha mają dekompresatory jeżeli tak to od jakiej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 selk Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Drodzy potrzbuje pomocy z naprawą silnika Yamaha mojego sąsiadagość już stracił nadzieję że odzyska sprawny silnik a jest to osoba starsza i chciałbym mu pomóc Silnik jest stary 2-sów z 15 lat ma , sąsiad ma już go z 10 lat silnik ma 3,5 KM odwiedził już ze 3 serwisy przez ostatnie 2 lata problem jest taki że po pożyczeniu kiedyś silnika "dobremu koledze" wrócił uszkodzonyNiby kolega czuł sie zobowiązany do naprawienia więc oddał silnik do serwisu (oczywiscie neiautoryzowanego) , po wizycie w serwisie 1 silnik zaczął trochę odpalaći silnik kolega zwrócił jako naprawiony.Ponieważ to dobry kolega to nikt nie sprawdzał silnikapo roku w kolejnym sezonie na pierwszym wyjeździe na wode silnik nie chciał odpalać ,czasem odpalał z trudnoscią i gasłpojechał po raz kolejny do serwisu serwis nie poradził sobie tzn zwrócili sielnik jako sprawny bo odpala w serwisie na luzie a serwis nie testuje więcej bo nie ma jak jak twierdzi .Chciałem pomóc sąsiadowi oddałem silnik do serwisu w Łodzi kolejny serwis oddał silnik też jako sprawny.. oczywiscie po wyjeździe na wodę silnik odpalał i gasł , nie ciagnął (czy tez bardziej chyba nie popychał) łódki obecnie: silnik odpala , troszke z trudnoscią ale odpala, uszkodzenie objawia sie jak opisuje sąsiad że po właczeniu ciągu silnik krztusi sie i gaśnie na wolnym biegu silnik pracuje jak się przełączy na ciąg gaśnie potem jest z troche czasu problem z odpalenie , po dłuższej chwili znów silnik da sie odpalić i po właczeniu ciągu znów gaśnie po zgaśnięciu nie da sie go odpalić ponownie , trzeba odczekać dłuższą chwile (30-40 minut) silnik był kilkanaście razy czyszczony przez rózne serwisy wiec zakładam ze nie jest to problem brudu w silniku/ gaźniku Edytowane 13 Lutego 2018 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Hm.iskra.paliwo .kompresja.tam bym szukal.czy cewka zasilająca nie popękana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Ja bym zwrócił uwagę jeszcze na kolor pokrywy głowicy, może silnik jest przegrzany lub wypierdzialo uszczelka pod głowica, oczywiście najpierw trzeba zrobić to o czym pisze evin Edytowane 13 Lutego 2018 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Nie pomogę, ale zwróciłem uwagę na to, że silnik był kilka/kilkanaście razy w serwisie (różnych serwisach) !!!Co to za serwisy ???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trebron Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Poszukuje zdjecia wnetrza silnika dokladnie filtra powietrza Yamaha 6-8 km dwusów wersja bez rozrusznika seri K rocznikowo zdaje się po 2002 roku. Pozdrawiam Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławomir Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Hm.iskra.paliwo .kompresja.tam bym szukal.czy cewka zasilająca nie popękana? Dobrze piszesz , ale trzeba zwrócić uwagę na kondensator , odpalać będzie ale przy większych obrotach gubi iskrę . Przechodziłem ten temat , zakupiłem w serwisie Yamahy nowy kondensator + platyny i kłopot znikł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 https://www.ebay.co.uk/itm/Yamaha-8hp-Airbox/173160765846?hash=item28512f9996:g:rTsAAOSwR21Z3KH8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Jak po wrzuceniu biegu się dławi to ja bym najpierw spodzine sprawdzil. Śruba obraca się lekko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarodrozdek76 Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Witam koledzy jaki olej do 15 4ów 2015 na wymiane bo nie wiem co było lane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Jaki silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarodrozdek76 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Yamaha 15 4ów 2015 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) 10W40 - polecam olej MOTUL Edytowane 22 Lutego 2018 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Trebron Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Pytanie z innej mańki ktos uzywał tego oleju do 2T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Jak tcw3 to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 VonJa Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Podpowiedzcie mi koledzy....... oglądałem przed godzinką Yamszkę 2-takt 8HP ( stopa S ) u gościa który prowadzi mały serwis sprzętu wodnego w okolicach jez. Turawskiego. Pod czapą silnika porządeczek, żadnych tłustych plam, suchutko, farba nie odłazi ...sam nawet zadeklarował że pokaże jak wygląda kompresja - po wykręceniu świec i podpięciu manometru na obu garach mieliśmy odczyty rzędu 9,2 na jednym -i 9,5 kg/cm2 (Bar??) -na drugim. Ja z wykształcenia elektronik jestem - nie mechanik, więc średnio mi te wartości coś mówią. Potem odpaliliśmy w beczce silnik ( napompowany gaźnik- 2 szarpnięcia i trzecie energiczne które odpaliło go) zaniepokoiło mnie że na początku przez ok 20sek solidną chmurę dymu puścił z wylotu.Cena powiedzmy powiedzmy że "żadna okazja" ale mój portfel ją ogarnia. Czy po moich informacjach można coś powiedzieć o kondycji silnika ??Wprawdzie celuję w silnik ze stopą L bo wtedy nie muszę przerabiać pawęży w moim DIY katamaranie - ale jak będzie warto dla silnika to przerobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi