Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

można zaoszczędzić nawet 3 i pół  dychy i kupić u "chińczyka" na Aliexpresie  za 10-11 PLN ( w tym przesyłka) ale trzeba 1,5 miesiąca czekać.   https://www.aliexpress.com/item/Hot-Safety-Tether-Lanyard-Motorcycle-Accessories-Universal-Boat-Outboard-Engine-Motor-Kill-Stop-Switch-Motorcycle/32812842475.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.262.OnlpET

...z drugiej strony to należy też kupować w PL bo z podatków i "Mati" na łatanie dziury budżetowej będzie miał i na "pińć set ploos tyż bedzie".... :)

Edytowane przez VonJa
  • Like 1

• 0

Stałem się posiadaczem pierwszego silnika spalinowego. Silnik to Yamaha 8hp 2t z 99r stopa S, rozrusznik. Prześledziłem ten wątek, sporo mi wyjaśnił i mam pytanie o dobór śruby do mojej jednostki pływającej. Mam przy niej śrubę 8 1/2x6 1/2 , jest optymalna czy wymienić na jakąś inną? Łódka to typowa płasko denna, jednoskrupowa konstrukcja o wymiarach 3,5x1,5m o wadze około 70 kg. Pierwsze testy pokazały mi takie prędkości:

1 załogant 70kg+aku15kg - 29km

2 załogantów 70kg i aku15kg -24km

2 załogantów 70 i 115kg i gratów wędkarskich na ~ 60 kg - 19km . Płynięcie na granicy ślizgu, widać że łódka zamiast wyjść na powierzchnię pcha się przez wodę.

W załączonym filmie 2 osoby bez gratów.

• 0

Zakup przez net, w sumie to myślałem że jest i szarpaczka... Znalazłem 7.5x 8 ale sugerowana do max 6hp. Zastanawiam się nad 8.5x7.5 i 8.5x8.5 jako dedykowanych do tej mocy. Chciałbym aby sprawdziła się to o skoku 8.5 ale nie wiem czy nie za bardzo obciąży silnik. 

• 0

Odpowiedz sobie jakim zestawem bedziesz najczęściej pływał. Na te chwilę jakbyś chciał przy tym skrajnym przypadku osiągnąć ślizg to musisz zejść ze skokiem śruby ale wtedy będziesz miał wszystkie prędkości niższe. Ja bym nie ruszał , jak jest za wolno kup 9.9 lub 15

• 0

raczej 7.5x 8.5 to szybka chociaż max to 8.5x8.5

smiesznie ze silnik nie ma recznego startera i trzeba tachac akumulator

Oczywiście że ma rozruch ręczny i elektryczny ale ktoś zdemontował i nakleił śmieszna naklejkę. Tu link do takiej

https://www.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-8-km-krotki-rozrusznik-CID767-IDmCgTV.html

• 0

To i za  szarpaczkę zdało by się rozejrzeć. Najczęściej będę pływał we 2 z gratami, zejście ze skokiem śruby 8.5x6.5 może przyśpieszyć w pełnym obciążeniu? Przy tej mocy silnika na razie pozostanę, chcę tylko wykorzystać jego możliwości. W sumie to można mieć 2 śruby, jedną wędkarską a drugą turystyczną :)

• 0

Drodzy potrzbuje pomocy z naprawą silnika Yamaha mojego sąsiada

gość już stracił nadzieję że odzyska sprawny silnik a jest to osoba starsza i chciałbym mu pomóc

Silnik jest stary 2-sów z 15 lat ma , sąsiad ma już go z 10 lat silnik ma 3,5 KM

odwiedził już ze 3  serwisy przez ostatnie 2 lata

problem jest taki że po pożyczeniu kiedyś silnika "dobremu koledze" wrócił uszkodzony

Niby kolega czuł sie zobowiązany do naprawienia więc oddał silnik do serwisu (oczywiscie neiautoryzowanego) , po wizycie w serwisie 1 silnik zaczął trochę odpalać

i silnik kolega zwrócił jako naprawiony.

Ponieważ to dobry kolega to nikt nie sprawdzał silnika

po roku w kolejnym sezonie na pierwszym wyjeździe na wode silnik nie chciał odpalać ,czasem  odpalał z trudnoscią i gasł

pojechał po raz kolejny do serwisu  serwis nie poradził sobie tzn zwrócili sielnik jako sprawny  bo odpala w serwisie na luzie a serwis nie testuje więcej bo nie ma jak jak twierdzi .

Chciałem pomóc sąsiadowi oddałem silnik do serwisu w Łodzi  kolejny serwis oddał silnik też jako sprawny.. oczywiscie po wyjeździe na wodę silnik odpalał i gasł , nie ciagnął (czy tez bardziej chyba nie popychał)  łódki 

obecnie: silnik odpala , troszke z trudnoscią ale odpala,  uszkodzenie objawia sie jak opisuje sąsiad że po właczeniu ciągu silnik krztusi sie i gaśnie 

na wolnym biegu silnik pracuje jak się przełączy na ciąg gaśnie potem jest z troche czasu problem z odpalenie , po dłuższej chwili znów silnik da sie odpalić  i po właczeniu ciągu znów gaśnie

po zgaśnięciu  nie da sie go odpalić ponownie , trzeba odczekać dłuższą chwile (30-40 minut)

silnik był kilkanaście razy czyszczony przez rózne serwisy wiec zakładam ze nie jest to problem brudu w silniku/ gaźniku

Edytowane przez selk

• 0

Hm.iskra.paliwo .kompresja.tam bym szukal.czy cewka zasilająca nie popękana?

Dobrze piszesz , ale trzeba zwrócić uwagę na kondensator  , odpalać będzie ale przy większych obrotach gubi iskrę . Przechodziłem ten temat , zakupiłem w serwisie Yamahy nowy kondensator + platyny i kłopot znikł 

• 0

Podpowiedzcie mi koledzy....... oglądałem przed godzinką Yamszkę 2-takt 8HP ( stopa S ) u gościa który prowadzi mały serwis sprzętu wodnego w okolicach jez. Turawskiego.  Pod czapą silnika porządeczek, żadnych tłustych plam, suchutko, farba nie odłazi ...sam nawet zadeklarował że pokaże jak wygląda  kompresja  - po wykręceniu świec i podpięciu manometru na obu garach mieliśmy odczyty rzędu 9,2  na jednym -i 9,5 kg/cm(Bar??) -na drugim. Ja z wykształcenia elektronik jestem - nie mechanik, więc średnio mi te wartości coś mówią.  Potem odpaliliśmy w beczce silnik ( napompowany gaźnik- 2 szarpnięcia i trzecie energiczne które odpaliło go) zaniepokoiło mnie że na początku przez ok 20sek solidną chmurę dymu puścił z wylotu.

Cena powiedzmy powiedzmy że "żadna okazja" ale mój portfel ją ogarnia.  Czy po moich informacjach można coś powiedzieć o kondycji silnika ??

Wprawdzie celuję w silnik ze stopą L bo wtedy nie muszę przerabiać pawęży w moim DIY katamaranie - ale jak będzie warto dla silnika to przerobię.