Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem o jakiej seri mówisz P lub K,  Ka sa nowsze po chyba po 2002 roku widac to  tablicze znamionowej .

Silnik w doskonałej kondycji zawsze zapala za pierwszym poćiągnieciem max za drugim.

2T to czasami  kaprysna łąjza mozna zalać swiece  , Ja  robię wpierw  lekkie pociącniecie a za drugim razem energiczne  moze ten  Sprzedawca  ma taka technike ,  a że kopci ;) to zawsze jest  na początku .

Co do plam w 2t  nie masz misy olejowej , czasmi duzo mówi o stanie puszka filtru lub wnetrze czapy okopcone  lub zasmarkane od cofki z karteru w puche .

Najwazniejsze to brak stuków chręstów podobnych do pracy luznego lozyska przy wzrastaniu czy spadaniu obrotów dalej to spodzina i wałek napedowy jezel;i sruba na jałowym obraca się ciezko to znaczy ze jest os nie tak 

co do przełaczania biegów  musza wchodzic bez zgrzytów czy głuchych uderzeń.

• 0

A jak z filtrem paliwa w tych silnikach.

Ori jest mikroskopijny i kosztuje dużo szelestow.

Niby kupiłem zwykły i miałem wpiNać w linie paliwową ale one lubią się ułamać, a nic by mnie tak nie zirytowło na rybach jak zapach bezyny na rękach.

Warto dać prawie stówę za orginalny?

Czy wstawić w jego miejsce zwykłego za 20zł i wymieniać co sezon?

• 0

Daj na koncówki filterka i przewodów smar silikonowy  i  tak wcisnij , dobrze  jakbys miał takie  male klapcążki  idealne na te zaciski na przewodzie 

Co do szelestów ja akurat kupuje zamienniki zewnetrze w serwisach urządzen ogrodniczych tylko nie na siatce albo na pumeksie a na fibrze .

Ostatnio kupłem Tecumsena prawie takie samo ;) też made in Japan .

zdjecie z internetu

post-62630-0-48652900-1519497073_thumb.jpg

Edytowane przez Trebron

• 0
  • 0

Cześć,

Możecie mi coś więcej powiedzieć na temat silnika z pod linka

https://www.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-6-koni-2013-2014-krotka-stopa-s-s-CID767-IDs1SPx.html#6a866b2207

dlaczego biała pokrywa, jaka waga czy to 2 czy 4 suw czy warto za tą cenę go nabyć ?

Proszę o pomoc jestem noga w temacie silników

• 0

A faktycznie :)  nie przeczytałem dokładnie tytułu aukcji, tylko opis poniżej. Waga około 27 kg, jeden cylinder, model Yamaha CMHS 6. Jeżeli moc ci odpowiada t jest to fajny niezbyt ciężki i poręczny silnik, moim zdaniem godny polecenia. Tutaj przy moim gumiaku.

post-67027-0-22954900-1519665705_thumb.jpg

post-67027-0-99789800-1519666353_thumb.jpg

Edytowane przez ramzesso

• 0

Pytania

1 czy silnik 8KM S 2000r. Posiada filtr powietrza? Odkreciłem kopułke w celu sprawdzenia w jakim jest stanie a tam pusto. I zglupialem ma tam być filtr czy nie?

2 facet w sklepiku osiedlowym każe podać mi nr silnika aby zamówić części. Który to jest? Mam takie: 8CMH, 6NO S 021709, 6NO-87 Nic innego nie widzę.

• 0

a to chyba bez "czapy" na silniku pływałeś ??? 

Wracając do filtrów - woda chyba jest najlepszym filtrem - zobaczcie na odkurzacze piorące itp :)

.... a na spokojnej wodzie też szereg razy dostrzec można wszelkie pyłki, balie lato poprzyklejane do tafli. Te same pyłki leżące na chodniku w mieście ...wystarczy przejść koło nich i dalej fruwają w powietrzu.... woda oczyszcza jednym słowem :)

• 0

Witam. Pilnie potrzebuję jakiegoś zestawu naprawczego do szarpanki yamaha 25hp około 1985 rok. Pękł plastikowy "ząb" który zabiera koło zamachowe :( co z tym fantem zrobić i gdzie to kupić?

post-66604-0-02119200-1523214263_thumb.jpeg

post-66604-0-00464200-1523214276_thumb.jpeg

post-66604-0-96957300-1523214390_thumb.jpeg

Edytowane przez Zdrodu88