Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

.

paliwo.jpg

Witam. Kupiłem orginalny filterek wymieniłem zaczęłem pływać i klops. Gasł na dużej prędkości. Okazało się ze pekniety jest ta czarna rurka. To nie jest zaworek zwrotny tylko redukcja. Dziwnie tu mam namieszane wyjście ze złączki 8mm filtr 4mm wejście na gaźniku 7mm...

Jak to powinno być w orginale?

Czy zaworek zwrotny musi być czy wystarczy ten na gruszce?

Na jutro zakładam wężyk 7mm i zwykły filtr za 7zł.

• 0

Skubany ale urwał:)

6G1-24412-01-00 BODY 1

https://m.ebay.com/itm/6g1-24412-01-00-Yamaha/202181128775?epid=1630359505&hash=item2f12ef3247:g:T5oAAOSw5nxaVS0y

Link dla porównania cen Pl i USA :)

A tu chyba link do twojego silnika i wszystkich części.

http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard/2000/8MSHY/parts.html

Próbował bym polatac to, jakiś kruciec LPG dobrać, wkleić, nagwintowac wkręcić nie wiem musiał bym mieć to w rękach...

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Dzięki. :)
Lecę w piątek do osiedlowego sklepiku. Raz w tygodniu ściąga części z NL ceny ma konkurencyjne. Np filtr Yamahy w Raksa 110 u niego 71... Zobaczymy co powie na to.

Pierwsza myśl jak mówisz, szlifować na płasko, wiercić, gwintować, kleić... Ale ten plastik jest porowaty, on strasznie nie lubi być klejony, grzany itp, płynąć ciągle bym myślał o tym...

Edytowane przez Tresor

• 0

Ja bym to uciał na równo i dał coś takiego

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7325161138

Jest tego tak dużo że coś tam by dobral raczej bez problemow, można by jeszcze zastosować teleje gwintowane do naprawy gniazd, przy odrobinie chęci jest to do zrobienia w parę chwil :)

Edytowane przez womaly23

• 0

No i narobiłem kwasu.... A rano miałem pływać.

Ratujcie ludzie, poszukuję nr części, całej pompy lub jakieś rady jak wybrnąć z tematu:

.

Ułamałem króciec od paliwa. Silnik to Yamaha S 2T 8KM z 2000r.

Przepraszam za OT

Co chciałeś łowić w tej chwili w Odrze z łódki? Jakieś klenie i jazie czy raczej szczupłe? Zastanawiam się nad wypłynięciem jutro "z samego rana o 12-tej", szczupłych nie łowię, zostają jazie i klenie. Biorą, warto wieźć łódkę na slip?

Edytowane przez Z.Milewski

• 0
Pisałem chce cały gaźnik.

Zamówiłem w osiedlowym sklepie orginal Yamahy 131zl nie ma krzywdy będzie na czwartek. :)

• Like 1

• 0

Cześć wszystkim,

zauważyłem że w moim silniku Yamaha 2 suw 9,9 km jest nie duży wyciek z pod jednej ze świec . Z mechaniką nie mam nic wspólnego dlatego chciał bym zapytać o co chodzi? Dlaczego tak się dzieje i czy to normalne? Wyciek nie jest duży ale jednak . Poproszę o jakąś opinię w tej sprawie.

• 0

To mi człowieku pomogłeś mógł byś na przyszłość nie skrobać swoich wypocin jak nie masz pojęcia albo nie chcesz merytorycznie pomóc? :D

He no toś Pan się popisał:)

No dobra jeśli coś wycieka to jedynie może być paliwo lub woda, najpierw zmień świece, zwróć uwagę na gwint czy nie jest poszarpany jeśli wszystko jest ok a dalej coś wycieka to opcja dwa to uszczelka pod głowica lub peknieta głowica przy gnieździe świecy. Woda zawsze znajdzie sobie ujście ale gdyby tak było to z kolei dawno silnik byś zatarl - więc obstawiam że wycieka paliwo gniazdem świecy lub o ile na górze masz termostat to może tam gdzieś się skrapla po uszczelce i podcieka pod swiece

Edytowane przez womaly23