kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Jutro rozbiorę jeszcze raz wszystko i sprawdzę tego klina czy nie wypadł. Ale wydaje mi się że pompka pompuje bo te powietrze jest z lekkim ciśnieniem jak przytrzymam palcem dziurkę. Jak się zagrzeje po dwóch, trzech minutach leci para ale też z wyczuwalnym ciśnieniem. Uszczelke pod głowicą raczej można wykluczyć, silnik pracuje ładnie na wolnych obrotach. Termostat??? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Jak zdejmiesz spodzinę wsadz do beczki z wodą. Daj bieg do przodu i zakreć śruba w dobrym kierunku. Woda z pompy powinna tryskać. U mnie leci z otworu kontrolnego nawet w trakcie szarpania linką. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Rozebrałem wszystko jest na swoim miejscu, przedmuchałem rurkę i wyplyw z silnika. Wziąłem strzykawke i wpompowałem przez dziurkę pod silnikiem i wypłynęło wszystko co wtłoczyłem kolumną, a nie rurką. Ona się wykręca jakoś? Są tam uszczelnienia na końcu? Ktoś to wyciągał z kolegów? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 A zrobiłeś jak ci mówiłem,? Krecileś pompką czy woda leci? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tak, kreciłem wałkiem i woda wypływała Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Jeżeli masz wydech przez śrubę, to woda z chłodzenia wraca kolumną i idzie przez wydech. Żeby poleciała z sikacza, to trzeba więcej niż w strzykawce. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Dziś już nie mam czasu, jutro rozbiorę termostat i go wyciągnę. Brakuje mi jednej łopatki więc może coś tam się przytkało. Po dwóch trzech minutach pracy cylinder był gorący, a nawet jak przygazowałem nie sikło wodą Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Ale jak ci brakowało łopatki? W wirniku? Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tak, dlatego wymieniłem na nowy i nie sika po wymianie Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lexi Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 ..nie jestem pewien czy wszystko dobrze zrozumiałem ale jeśli tak to przy składaniu nie trafiłeś rurką idącą od pompy do odpowiedniego otworu (innej rurki) - się zdarza....wywal termostat ..zdejm spodzine ..wyciąg rurkę od chłodzenia z pompy i wpakuj ja w odpowiedni otwór w bloku (sprawdź najpierw czy jest drożna -pod światło)..załóż na drugi koniec rurki waz doprowadzający wodę z kranu-dowiesz się czy masz wszystko drożne...jeśli tak to: nie trafiłeś rurką podczas składania lub źle złożyłeś pompę lub zastosowałeś zły imperier lub zgubiłeś klin ..lub masz niedrożny wlot wody do spodziny..jeśli nie to: może być kilka powodów ale tak czy siak trzeba rozkręcić i czyścić - zakładam ze próbowałeś przeczyścić czymś kanał kontrolno-wylotowy( nie tak dawno w którymś motorze chruścik mi zaklajstrował swoim "domkiem" wylot ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Chyba mam winowajce ;-) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lexi Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 ..pływał kiedyś po słonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Import z Włoch, zadbany, serwisowany, igła (miała być) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lexi Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Import z Włoch, zadbany, serwisowany, igła (miała być) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka...może i zadbany ...tylko nie płukany ...będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Import z Włoch, zadbany, serwisowany, igła (miała być) Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu TapatalkaJak widzę słowo "Igła" w ogłoszeniach to omijam szerokim łukiem W ogłoszeniach samochodowych pojawia się też cudowny i uwielbiany przeze mnie twór - "bezwypadek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Niezły gruz. W przyszłym roku też zdejmę kolumnę bo w niej dziwne glutowate narośla są. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Ile mogłem to drutami przepchałem kanaliki i wydmuchałem,przepłukałem. Jutro poskładam i zaleje do wiadra w którym będę odpalał płyn do płukania układów chłodzenia. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Jak widzę słowo "Igła" w ogłoszeniach to omijam szerokim łukiem W ogłoszeniach samochodowych pojawia się też cudowny i uwielbiany przeze mnie twór - "bezwypadek"a w przyczepach kempingowych - bez przykrych zapachów !!! albo przyjechała na własnych kołach dla mnie te ostatnie to mistrzostwo świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 a w przyczepach kempingowych - bez przykrych zapachów !!! albo przyjechała na własnych kołach dla mnie te ostatnie to mistrzostwo świata Dokladnie: „Samochod w idealnym stanie, można wracać na kołach” [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Damiano Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Spaliny mają wydostawać się tylko przez śrubę, czy też tymi małymi dziurami w spodzinie? Pytam bo przed zdjeciem spodziny dmuchało tylko śrubą a jak zmieniałem wirnik pompy to przy okazji poczyściłem spodzine bo widać było że dawno nikt tam nie zaglądał i tak się zastanawiam czy za bardzo jej nie wyczyściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Damiano Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Jeszcze jedno, czy jest minimalne zanurzenie stopy żeby pompa pociągnęła wode, mam taką sytuacje że nie zawsze zaciągnie, wody mam mniej więcej na wysokości łączenia spodziny ze stopą, zastanawiam się czy pompa może gdzieś mieć nieszczelność, czy jakiś paproch przytyka, czasami pomaga że dmuchne w otwór wylotowy. Coś czuje że czeka mnie ponowne zdejmowanie spodziny, przed wymianą wirnika zaciągała za każdym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Teraz masz mocniejszą pompę, bardziej wydatną to może pchnęła jakiś syf dalej i coś przytkało gdzieś. Jak masz w jakimś wiadrze czy beczce bezpiecznie zanurzyć do płyty kawitacyjnej Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 filser Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Koledzy jakie powinno być ciśnienie na cylindrach w silniku Yamaha 8km 2t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nduro Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 (edytowane) Nie mam takiego silnika nie pomogę, ale najłatwiej pobrać Service manual z sieci i sprawdzić. Np.tu:https://www.911manual.com/download-yamaha-outboard-manuals/ Edytowane 18 Marca 2019 przez Nduro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 6-11 barów robocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi