Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jutro rozbiorę jeszcze raz wszystko i sprawdzę tego klina czy nie wypadł. Ale wydaje mi się że pompka pompuje bo te powietrze jest z lekkim ciśnieniem jak przytrzymam palcem dziurkę. Jak się zagrzeje po dwóch, trzech minutach leci para ale też z wyczuwalnym ciśnieniem. Uszczelke pod głowicą raczej można wykluczyć, silnik pracuje ładnie na wolnych obrotach. Termostat???

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Rozebrałem wszystko jest na swoim miejscu, przedmuchałem rurkę i wyplyw z silnika. Wziąłem strzykawke i wpompowałem przez dziurkę pod silnikiem i wypłynęło wszystko co wtłoczyłem kolumną, a nie rurką. Ona się wykręca jakoś? Są tam uszczelnienia na końcu? Ktoś to wyciągał z kolegów?

• 0

Dziś już nie mam czasu, jutro rozbiorę termostat i go wyciągnę. Brakuje mi jednej łopatki więc może coś tam się przytkało. Po dwóch trzech minutach pracy cylinder był gorący, a nawet jak przygazowałem nie sikło wodą

• 0

..nie jestem pewien czy wszystko dobrze zrozumiałem ale jeśli tak to przy składaniu nie trafiłeś rurką idącą od pompy do odpowiedniego otworu (innej rurki) - się zdarza..

..wywal termostat 

..zdejm spodzine  

..wyciąg rurkę od chłodzenia z pompy i wpakuj ja w odpowiedni otwór w bloku (sprawdź najpierw czy jest drożna -pod światło)

..załóż na drugi koniec rurki waz doprowadzający wodę z kranu

-dowiesz się czy masz wszystko drożne

...jeśli tak to: nie trafiłeś rurką podczas składania lub źle złożyłeś pompę lub zastosowałeś zły imperier lub zgubiłeś klin ..lub masz niedrożny wlot wody do spodziny

..jeśli nie to: może być kilka powodów ale tak czy siak trzeba rozkręcić i czyścić - zakładam ze próbowałeś przeczyścić czymś kanał kontrolno-wylotowy

( nie tak dawno w którymś motorze chruścik mi zaklajstrował swoim "domkiem" wylot  :D )

• Like 1

• 0

Import z Włoch, zadbany, serwisowany, igła (miała być)

Jak widzę słowo "Igła" w ogłoszeniach to omijam szerokim łukiem :)

W ogłoszeniach samochodowych pojawia się też cudowny i uwielbiany przeze mnie twór - "bezwypadek"

• 0

Jak widzę słowo "Igła" w ogłoszeniach to omijam szerokim łukiem :)

W ogłoszeniach samochodowych pojawia się też cudowny i uwielbiany przeze mnie twór - "bezwypadek"

a w przyczepach kempingowych - bez przykrych zapachów !!!  albo przyjechała na własnych kołach  dla mnie te ostatnie to mistrzostwo świata default_hahaha.gif

• 0

a w przyczepach kempingowych - bez przykrych zapachów !!! albo przyjechała na własnych kołach dla mnie te ostatnie to mistrzostwo świata default_hahaha.gif

Dokladnie:

„Samochod w idealnym stanie, można wracać na kołach”

[emoji23]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Spaliny mają wydostawać się tylko przez śrubę, czy też tymi małymi dziurami w spodzinie? Pytam bo przed zdjeciem spodziny dmuchało tylko śrubą a jak zmieniałem wirnik pompy to przy okazji poczyściłem spodzine bo widać było że dawno nikt tam nie zaglądał i tak się zastanawiam czy za bardzo jej nie wyczyściłem.

• 0

Jeszcze jedno, czy jest minimalne zanurzenie stopy żeby pompa pociągnęła wode, mam taką sytuacje że nie zawsze zaciągnie, wody mam mniej więcej na wysokości łączenia spodziny ze stopą, zastanawiam się czy pompa może gdzieś mieć nieszczelność, czy jakiś paproch przytyka, czasami pomaga że dmuchne w otwór wylotowy. Coś czuje że czeka mnie ponowne zdejmowanie spodziny, przed wymianą wirnika zaciągała za każdym razem.

• 0

Teraz masz mocniejszą pompę, bardziej wydatną to może pchnęła jakiś syf dalej i coś przytkało gdzieś. Jak masz w jakimś wiadrze czy beczce bezpiecznie zanurzyć do płyty kawitacyjnej