Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Damiano, tu masz wyraźnie opisane:

7. Statek o długości równej lub mniejszej niż 20 m, inny niż pchacz, holownik i lodołamacz, powinien być wyposażony w gaśnice proszkowe o wielkości napełniania 2 kg. Minimalna liczba gaśnic jest zależna od długości statku i wynosi:

1) do 10 m - (1 + s) gaśnic,
2) powyżej 10 m do 15 m - (2 + s) gaśnic,
3) powyżej 15 m do 20 m - (3 + s) gaśnic,

przy czym "s" oznacza liczbę dodatkowych gaśnic w zależności od mocy silników napędowych i wynosi: jedna gaśnica dla silników o mocy 50-100 kW oraz dodatkowo jedna gaśnica powyżej 100 kW.

8. Dodatkowe gaśnice, o których mowa w ust. 7, powinny być równomiernie rozmieszczone w miejscach widocznych i łatwo dostępnych.
9. Gaśnice powinny być tak rozmieszczone, aby znajdowały się przy każdej zejściówce oraz, w miarę możliwości, w odległości nie większej niż 1 m od stanowiska sternika i 2 m od kuchenki.

Podstawa prawna:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 5 listopada 2010 r.
w sprawie wymagań technicznych i wyposażenia statków żeglugi śródlądowej oraz upoważniania podmiotów do wykonywania przeglądów technicznych statków

Jako ciekawostka - są sytuacje, kiedy statek o napędzie motorowym na wodach śródlądowych gaśnic mieć nie musi, ale jako że to nierozsądne, to nie będę się rozwodził.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Witam

Panowie jest problem...

Posiadam Yamahe 8CM 2T '92 rok. Przy zakupie pięknie paliła i w beczce elegancko wskakiwała na obroty. Praca równiutka...  Dziś chciałem popływać przed rozpoczęciem sezonu żeby sprawdzić co i jak, no i okazuje się, że nie jet tak kolorowo jak było przy odpalaniu w beczce...

Problem wygląda następująco, wielkim problemem jest napompowanie gruszki. Przez ponad 30 minut kombinowaliśmy o co chodzi, aż odkryliśmy, że kiedy gruszka wisi "do góry nogami" dopiero zaczyna robić się twarda (linia paliwowa jest nowa). Zanim dokonaliśmy odkrycia silnik ledwo palił. Po tym jak gruszka zaczęła w miarę działać silnik zacząć palić dobrze. Udało się nam rozgrzać silnik i nawet trochę popływać, ale również nie obyło się bez problemów.

Pływaliśmy na pontonie Kolibri 330 DSL nas dwóch po ok 100kg. Silnik ledwo rozpędzał nas do 10km/h, a tyle robiliśmy na Yamaszce 2.5 km. Pływając samemu nie było lepiej ok 11km/h. Kolejnym problemem jest to, że silnik po wrzuceniu biegu gasł. Dopiero wkręcony na wyższe obroty łapał, ale ostatecznie też po jakimś czasie się dusił i zdychał. Odrobinę pomagało pompowanie gruszką w czasie pracy silnika.

Jeśli ktoś z Was miał podobny problem, proszę o udzielenie wskazówki czym moze być to spowodowanie. 

Pozdrawiam

Marcin

Edit:

Dodam jeszcze, że silnik będąc na luzie, wkręcał się pięknie w obroty, natomiast na biegu nie miał nawet połowy tego co na neutralu. 

Edytowane przez M@rcin.

• 0

@Nduro dzięki za wskazówkę! :) A co może powodować, że gruszka działa tylko w takiej pozycji, oraz to, że zaczyna "mięknąć" po jakimś czasie? Jest to mój pierwszy silnik z zewnętrzną linią paliwową więc nie mam za bardzo doświadczenia, ale coś mi mówi, że nie tak powinno to działać ;)

• 0

Gruszka ma zaworek zwrotny może coś z nim jest nie halo? Po za tym gruszka robi się miękka bo w niej ciśnienia nie ma, jest podciśnienie. Napompujesz jest twarda silnik wypali paliwo i mięknie. Zanim rozbierzesz gaźnik zaglądnij do pompy paliwa, może membrana jest pęknięta i nie ma siły ciągnąć.

• Like 1

• 0

Też bym zaczął jak Tresor radzi od gruszki może miałeś pecha i trafiłeś na wadliwą pamiątke z chin, dwusów jest prostym silnikiem i jeśli nie ma mocy przy obciążeniu to, albo paliwo, albo zapłon???? sprawdź jeszcze kompresję na baniakach, może świece przepalone i dają słabą iskre, nie wykluczone że czeka cie czyszczenie gaźnika, gdyż nie daje wystarczającej dawki paliwa przy otwartej przepustnicy, przyczyn może być więcej ale zaczął bym od najprostszych bo często okazują się najbardziej trafne.

Powodzenia i daj znać jak rozkminisz co było kukułką

• Like 1

• 0

Rozkręcając gaźnik pamiętaj że nie wszystkie śruby możesz wykręcić bo go roztegulujesz i możesz mieć problem z pracą silnika, jeśli już chcesz się za to sam zabrać nie mając większej wiedzy o gaźnikach to radził bym wyktęcając poszczególne śruby liczyć obroty żeby po czyszczeniu wróciły na swoje miejsce.

• 0

Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę. Tak wygląda membrana wyjęta z pompy paliwa.

258a23c87c91bc9373d51d360f6d43f8.jpg

Edit:

Gaźnik w środku czyściutki, zero syfu. pływak nie był zawieszony, dysze drożne.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez M@rcin.
  • Like 1

• 0

..sprawdziłbym drożność odpowietrzenia zbiornika - zakładając oczywistsze ze go odkręciłeś  ;) .....dalej podpiąć inna linie paliwowa (taka do której masz pewność)- ewentualnie przetestować Twoja na silniku kolegi..

Odpowietrznik działa :) I oczywiście odkręciłem go. Sprawa wygląda tak, że w czwartek jadę z silnikiem i linią paliwową na serwis i będziemy radzili co i jak. Panowie, dzięki za cenne wskazówki!

• 0

No i chyba po problemie. Właśnie wróciłem z silnikiem z serwisu. Oprócz uszkodzonej membrany, pojawił się jeszcze jeden problem. Pływak w gaźniku był w bardzo dziwnej pozycji i nie dało się prawidłowo ustawić. Ostatecznie gaźnik i pompa paliwa  zostały wymienione na sprawne. Dodatkowo gaźnik został wyregulowany. Testy w beczce wypadły dobrze, a sobotę chcę przeprowadzić testy na wodzie :) Wszystkie objawy związane z linią paliwową ustąpiły :)

• Like 1

• 0

jako że temat o silnikach Yamaha dostałem taki oto silniczek zdjęcia poniżej. no i mam problem z identyfikacją co to za model rok  itd. ponieważ brak tabliczki albo jakiś magik zamalował tego nie umiem i brak informacji kto kiedy i dlaczego. silnik nie jest kradziony ponieważ był na stanie klubu yachtowego i był jako silnik manewrowy jako rezerwa. podobno jest to 9.9 na pewno 2-suw. potrzebuję jakichś informacji w razie gdyby trzeba było coś naprawić wymienić pompę wody czy inne bzdury. wtedy temat byłby w miarę prosty i jakiś katalog czy instrukcja by się znalazła w necie. do tego jest problem z rączką która jest połamana i jakiś magik połatał to nitami i blachą ryflowaną. ale jeśli będę chciał to zrobić to czy trzeba szukać konkretnie pod ten model silnika i rocznik czy podobne mu sprzedawane w necie części podejdą?

no to garść informacji za nami teraz fotki i liczę że ktoś jednak może pomoże z rozpoznaniem modelu lub podpowie gdzie ewentualnie szukać jakichś numerów zapadowych wybitych na silniku czy coś.

e08d8b0007322d5fmed.jpg

fc1191b61f802d2bmed.jpg

6463118cc4a42050med.jpg

e1728b22fe27e4fcmed.jpg

d4275ba043ea017fmed.jpg

f3ce85711c798746med.jpg

Edytowane przez krakersik