Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam , zapytam tutaj (bo nie znalazłem podobnego tematu) - Mam jedno pytanie - 1. silnik wisi na stojaku - mam włączony bieg "do tyłu" - obracając śrubą mogę obracać tłokami(wałem)  niezależnie od kierunku obracania śrubą.   2. silnik wisi na stojaku - mam włączony  bieg  "do przodu" - kręcąc śrubą  mogę obracać tłokami (wałem) tylko w jednym kierunku (do tyłu - ciąg wsteczny )  jak kręcę do przodu to śruba  "przeskakuje" i nie można obracać wałem - powiedzcie proszę , że to normalne :wacko:

Edytowane przez binio1111

• 0

Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się ze ten silnik to Yamaha 8 CM. Wygląda identycznie jak moja. Co do rocznika, w mojej Yamaszce na czapce jest stempelek z datą produkcji (pokrywa się z kodem na tabliczce znamionowej.

podrzuć mi jakieś fotki i gdzie na czapce ten stempelek będę wdzięczny

• 0

na razie chodzi mi oto żeby jakoś ugryźć temat co to za silnik dlatego tyle pytań itd. czekam jeszcze na jakąś opinię od policji motorowodnej co do kontroli na wodzie z silnikiem bez tabliczki znamionowej z sn. jeszcze czeka mnie rozmowa z obecnym właścicielem czy mogę dobrać się do lakieru i poszukać nalepki pod lakierem i czy przy szukaniu nie uszkodzę jej np. środkiem do zdejmowania lakierów ??

• 0

Za duzo kombinujesz

To tak jak z dwiema muchami które siedziały na kupie. Jedna powiada do drugiej-no i co tak grzebie

Pewnie kupiłes silnik który był antykradziezowo oszpecony za małą kase a ty chcesz dociec jak było

Silnika jeszcze nie kupiłem i wolałbym się ustrzec problemów na wodzie. Silnik pływał w klubie jachtowym i tam nikt niczego nie sprawdzał. Ale ja jako prywatna osoba mogę być skontrolowana i potem tłumacz się wyjaśniaj. Dlatego chciałbym się dowiedzieć co i jak. Czy to takie dziwne? Za małą kasę a i owszem ale wolałbym nawet takiej kwoty nie utopić

• 0

1. to jedz do dilera Yamaha i tam na bank nic nie utopisz

2. jak masz podejrzenie ze pochodzi z przestępstwa( kradziezy) to na Policje

1 nie mam takiej kwoty do wydania

2. nie nie pochodzi z przestępstwa tylko nie chce mieć podczas kontroli dziwnych sytuacji i tłumaczenia dlaczego kto kiedy itp.

Evin jak nie masz nic więcej do powiedzenia w temacie to odpuść sobie

• 0

Wydaje mi się że po to właśnie istnieje ten temat żeby zadawać tego typu pytania, a nie biegać ze wszystkim do serwisu, właśnie tego typu odpowiedzi '' idź do serwisu'' świadczą o tym z jakim ''specjalistą'' mamy doczynienia. Jeśli ktoś zadaje pytanie to z pewnością oczekuje rzetelnej odpowiedzi, osobiście staram się przestrzegać pewnej zasady, jeśli nie mogę pomóc to przynajmniej nie przeszkadzam.

• Like 1

• 0

Krakersik, nie miałem może zbyt wiele kontroli, ale ani razu kontrolujący nie byli zainteresowani tabliczką znamionową, tak więc zastanawiam się nad pewnym rozwiązaniem, ale może on wykazywać znamiona czynu zabronionego????????‍♀️???? jeśli już byś się zdecydował to czekała by cię wizyta na stacji diagnostycznej u znajomego diagnosty z numeratorami????.

• 0

Krakersik, nie miałem może zbyt wiele kontroli, ale ani razu kontrolujący nie byli zainteresowani tabliczką znamionową, tak więc zastanawiam się nad pewnym rozwiązaniem, ale może on wykazywać znamiona czynu zabronionego‍♀ jeśli już byś się zdecydował to czekała by cię wizyta na stacji diagnostycznej u znajomego diagnosty z numeratorami.

sprawę wyjaśnił mi znajomy bosman. sprawa ogarnięta. silniczek w następny weekend testy na wodzie i będzie decyzja. zostało się sprawdzić kompresję i spodzinę. pękniętą rączkę ogarnąłem na olx za 100.