Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Odradzam grzebanie przy składzie mieszanki, to się ustawia fabrycznie , raz na całe życie gaźnika, dlatego jest tak ukryte. Albo zaznacz bardzo dokładnie. Sadzę, że przyczyna niedomagań jest inna (chyba,że ktoś już coś tam pokręcił)

• 0

Hej, generalnie silnik jakoś tam chodzi, ale teraz mam problem bo z otworu rewuzyjnego dmucha para zamiast wody. Więc nie wiem czy silnik w ogóle ma chłodzenie. Jka coś uda mi się podziałać to pochwalę się dla potomnych :) ale cierpliwość powoli mi się kończy...

• 0

Drut i próbować przepchać. Zobaczyć co wyleci. Jak kamień kotłowy, to spróbować z grubsza przepchać, a później płukanka do chłodnic, beczka i praca w obiegu zamkniętym. Możesz też zdjąć termostat i zobaczyć, co tam w kanałach wodnych siedzi. Może silnik ma morską przeszłość?

Edytowane przez psulek

• 0

Koledzy czy ktoś z was monitoruje na bieżąco napięcie ładowania z silnika ? Nie wiem czy to normalne ale u siebie mam 14.4V na obrotach jałowych a jak są wyższe obroty to rośnie powyżej 15V . Nie wiem czy tak ma byc w zaburtowych czy mam walnięty regulator , a właściwie dwa bo już podmienialem

• 0

Koledzy czy ktoś z was monitoruje na bieżąco napięcie ładowania z silnika ? Nie wiem czy to normalne ale u siebie mam 14.4V na obrotach jałowych a jak są wyższe obroty to rośnie powyżej 15V . Nie wiem czy tak ma byc w zaburtowych czy mam walnięty regulator , a właściwie dwa bo już podmienialem

A podmieniałeś sposób pomiaru? Jak patrzysz tylko na echo, to tam różne historie się zdarzają. Kiedyś pływałem z trzema na raz i na każdym było inne napięcie +-0,5v.

• 0

.oże masz malutkie aku? Jaki silnik i jaki akumulator? Przy pełnym zdażało mi się, że skakało do 14,7. Zazwyczaj jest między 13.2 a 14,4 w zależności od stopnia naładowania. Wyżej nie skacze, bo do ładowania ma w sumie 180Ah.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Jak jest tak grubo to zdejmij kolumnę. Wtedy masz wszystko na wierchu. Miał ktoś ostatnio podobnie były zdjęcia. Przedmuchanie nie załatwi sprawy. Trzeba tam wszystko wyczyścić.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ja tak miałem, zrzucałem dekle boczne termostatu i skrobanie z przedmuchiwaniem+druty w kanały.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka