Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja chciałem napisać trochę innego posta.

Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r.

Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej było na Odrze 4 km pod prąd. Dobrze, że na tym odcinku uciąg się znacznie zmniejszył po pracach regulacyjnych. Za każdym razem silnik trafiał do pseudo serwisu, który wymienił mi raz cewkę. Silnik polatał może 3-5mth i znowu wiosła. Tym razem ponoć padły świece, dziwne bo obie na raz. Silnik znów polatał 2-4mth i tydzień temu pod fale znów na wiosłach. Dobrze ze pomimo kilku prób znalazła się jedna załoga, która po koleżeńsku odholowała mnie do portu. Odwdzięczyłem się tym co miałem, czyli dałem kilka przynęt gumowych.

Ogólnie byłem już mega zdołowany. Kurcze w końcu to prawie nowy silnik i nie mogę na nim polegać, co chwile się psuje.

Śledzę na JB kilka wątków min ten. Często w sprawach techniczny udziela się tutaj Kolega @Womaly23.

Nie lubię „obcym” ludziom tyłka zawracać moimi problemami, ale byłem tak zrozpaczony, że wysłałem priva do @Womaly23.

Ku mojemu zdziwieniu Kolega się bardzo zaangażował. W życiu nikt tak się nie zaangażował w mój problem techniczny. Żaden mechanik czy inny sprzedawca w sklepie. Natychmiast dostałem szczegółowe informacje co i jak przejrzeć, czego szukać, jak sprawdzić. Znalazł schematy dzięki którym wiedziałem gdzie co jest i jak powinno wyglądać. Kolega nawet dopytywał sam od siebie po kilku godzinach czy już coś znalazłem. Ogólnie nie udało mi się nic znaleźć, mówię trudno, odsyłam do serwisu. Chciałem założyć czapę i schować silnik a tu nagle okazał mi się taki obraz

79ce734bf9257399b684ab5d830a6694.jpg

Chłopaki w pseudo serwisie niedokładnie połączyli przewody od cewki. Do tego izolacja była odsłonięta i dotykała śruby gdzie są przykręcone masy. Robiło się zwarcie. Natychmiast wysłałem fotę do womaly23 i tez natychmiastowo otrzymałem odpowiedz: „Maciek brawo chyba znalazłeś problem - na 99% to jest przyczyna Twojego problemu”. Dopiero po 2 dniach (czyli dziś) miałem okazje sprawdzić i wszystko poprawić. Po całej akcji podłączyłem paliwo i zniechęcony mówię - a odpalę może zaskoczy - maszyna opaliła od strzała. Natychmiast banan na twarzy.

Dziękuję Ci Kolego Wamaly23, mam wobec Ciebie dług wdzięczności. Może kiedyś będę w stanie się odwdzięczyć.

Pozdro

• Like 13

• 0

Witam Kolegów!

Od niedawna jestem posiadaczem Yamahy 5 . Myślę,że poprzednik robił zbyt bogatą mieszankę bo jest sporo nalotu (woda z olejem)

Na silniku jest podana proporcja 100:1. 

Jakie proporcje stosujecie w swoich silnikach?

Z tego co zasłyszałem to niektórzy robią 75:1, a jeszcze inni 50:1

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

• 0

Woda z olejem to nie jest wynik proporcji mieszanki.

Ja używam wysokiej jakości olejów (żeby się dopalały) w proporcji 1:50-1:70. Na silniku 1:100, ale... te same silniki do krajów mniej eko miały 1:50. Otwarte pozostaje pytanie czy to zabezpieczenie przed gorszym olejem, czy jednak zalecenie inżynierów. A 1:100 to ukłon w stronę czystszych spalin kosztem żywotności (bogatsi sobie kupią nowy) czy jednak tak były projektowane?

IMVHO jeśli warunki nie będą trudne (np płynięcie na wolnych obrotach w trolligu, pchając stosunkowo dużą łajbę) to można lać 1:100.

• 0

"Ja używam wysokiej jakości olejów (żeby się dopalały) w proporcji 1:50-1:70 " wysokiej jakości to jakie?

Typu Sthil lub Makita do dwusuwów zalecają mieszankę 1:50

Jakie oleje stosować najlepiej? Może któreś są bardziej polecane do silników zaburtowych?

• 0

Do silnika zaburtowego lej olej dedykowany marine, jak opisane jest w instrukcji 1:100 to po co wymyślać proch. Nowe Evinrude e tec pływają w pewnych momentach na tak ubogich mieszankach że powinny się zatrzeć od samego myślenia o takich proporcjach.

• 0

Najczęściej stihl, quicksilver z szarą naklejką, kiedyś motula lub yamalube (miałem motocykl 2t, z zasady używam tego co mam).

Omijam wszystkie oleje firm przypadkowych, "do kosiarek", marketowych etc. Kiedyś kupiłem olej 2t niby super i chyba nawet syntetyk i low smoke JMC. Dymiłem jak syrenka na zbyt dużej ilości miksolu. A śmierdziało okrutnie i inaczej niż zwykle 2t.

Na większości olejów jest "proporcje jakie zaleca producent silnika, jeśli brak danych to 1:50".

Żeby sprawdzić czy oleju nie jest za dużo wystarczy zerknąć pod głowicę, albo do kolektora wydechowego. Jeśli jest dużo nagaru to oleju jest za dużo.

Wykapywanie oleju z wydechu to dużo za dużo, albo trzeba robić remont.

• 0

ja kupiłem silniczek yamaha 8hp z 92 i poprzednik lał 1:50 ale do 2t jak odpaliłem na poprzedniej mieszance to była jakaś maskara kłęby dymu i smród. zakupiłem shell marine i jest spoko dymku minimalnie brak smrodu proporcje 1:100. znajomy  bosman podpowiedział mi że do tego rodzaju silników starszych wiekiem ale nieśmiertelnych lepiej kupować benzynę od ruskich a olejem aż tak się nie przejmować

• 0

A nie polecał żeby szukać po szopach polskiej benzyny "zielonej" ? :-D Olej to najważniejszy składnik mieszanki! To on odpowiada za smarowanie, jeśli będzie gówniany i mocno rozcieńczony, a warunki trudne to słaby olej się może poddać i zostaje remont za biliony boliwarów, albo zamiana funkcji silnika z napędowej, na kotwiczną.

Sprzęt z lat 90 czy nawet 80 od współczesnych do kilkunastu (może i kilkudziesięciu) hp różni się najwyżej mniejszym wpływem księgowych.

Lać paliwo ze sprawdzonej stacji, cieszyć się pracą silnika. Jak będzie pewne źródło od ruskich to spoko, jak będzie paliwo mieszane z rozpuszczalnikiem czy innym syfem to bez znaczenia czy będzie ze wschodu czy ze stacji za rogiem. Będzie słabo się spalać.

• Like 3

• 0

Ogłoszenie nie moje.

Jak sprawdzić czy np ta lub inna na pewno ma 15KM? Dodam że kupuje przez internet bez macania.

Pojemność? Waga?

https://www.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-9-9-f-15-km-2-sow-CID767-IDAn0Rf.html

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka