kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej było na Odrze 4 km pod prąd. Dobrze, że na tym odcinku uciąg się znacznie zmniejszył po pracach regulacyjnych. Za każdym razem silnik trafiał do pseudo serwisu, który wymienił mi raz cewkę. Silnik polatał może 3-5mth i znowu wiosła. Tym razem ponoć padły świece, dziwne bo obie na raz. Silnik znów polatał 2-4mth i tydzień temu pod fale znów na wiosłach. Dobrze ze pomimo kilku prób znalazła się jedna załoga, która po koleżeńsku odholowała mnie do portu. Odwdzięczyłem się tym co miałem, czyli dałem kilka przynęt gumowych. Ogólnie byłem już mega zdołowany. Kurcze w końcu to prawie nowy silnik i nie mogę na nim polegać, co chwile się psuje. Śledzę na JB kilka wątków min ten. Często w sprawach techniczny udziela się tutaj Kolega @Womaly23. Nie lubię „obcym” ludziom tyłka zawracać moimi problemami, ale byłem tak zrozpaczony, że wysłałem priva do @Womaly23. Ku mojemu zdziwieniu Kolega się bardzo zaangażował. W życiu nikt tak się nie zaangażował w mój problem techniczny. Żaden mechanik czy inny sprzedawca w sklepie. Natychmiast dostałem szczegółowe informacje co i jak przejrzeć, czego szukać, jak sprawdzić. Znalazł schematy dzięki którym wiedziałem gdzie co jest i jak powinno wyglądać. Kolega nawet dopytywał sam od siebie po kilku godzinach czy już coś znalazłem. Ogólnie nie udało mi się nic znaleźć, mówię trudno, odsyłam do serwisu. Chciałem założyć czapę i schować silnik a tu nagle okazał mi się taki obraz Chłopaki w pseudo serwisie niedokładnie połączyli przewody od cewki. Do tego izolacja była odsłonięta i dotykała śruby gdzie są przykręcone masy. Robiło się zwarcie. Natychmiast wysłałem fotę do womaly23 i tez natychmiastowo otrzymałem odpowiedz: „Maciek brawo chyba znalazłeś problem - na 99% to jest przyczyna Twojego problemu”. Dopiero po 2 dniach (czyli dziś) miałem okazje sprawdzić i wszystko poprawić. Po całej akcji podłączyłem paliwo i zniechęcony mówię - a odpalę może zaskoczy - maszyna opaliła od strzała. Natychmiast banan na twarzy. Dziękuję Ci Kolego Wamaly23, mam wobec Ciebie dług wdzięczności. Może kiedyś będę w stanie się odwdzięczyć. Pozdro 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Miło mi że udało się pomóc 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z.Milewski Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 Bardzo często silniki zaburtowe (jak i inne urządzenia, np. samochody) "psują" się na serwisach. Bylejakość nie jest wyjątkiem i w tym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 W serwisach pracują wymieniacze części a nie mechanicy, po części jest to podyktowane procedurami ale bez przesady nie można dawać się aż tak naciągać. Taki bzdet jak u Maćka w silniku u mojego znajomego zakończyło się pożarem silnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dolot Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Pytanie do kogoś kto posiada silnik f15 i f9,9 jaka jest standardowa śruba w tych silnikach? Edytowane 21 Lipca 2019 przez dolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kwasek Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Witam, czy złączka od linii paliwowej jest taka sama w nowych 6km jak starszych 9.9?Pasuje do 9.9 do parsuna 15 również tyko pytanie czy do nowej 6km będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popek Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Witam,yamaha 20KM 4t przy śrubie 3 9-1/4-10 wkręca się na maksymalne obroty 5600.Jaki są maksymalne obroty dla tego silnika i czy warto założyć mniejszą śrubę ,myślałem o 3 9-1/4x9-1/4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Jak założysz mniejszą to obroty wzrosną. Większy skok - czyli ta druga wartość - zmniejsza obroty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zybi Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Witam Kolegów!Od niedawna jestem posiadaczem Yamahy 5 . Myślę,że poprzednik robił zbyt bogatą mieszankę bo jest sporo nalotu (woda z olejem)Na silniku jest podana proporcja 100:1. Jakie proporcje stosujecie w swoich silnikach?Z tego co zasłyszałem to niektórzy robią 75:1, a jeszcze inni 50:1 Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maniek600 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Tez mnie to ciekawi bo rowniez mam na silniku naklejke 100:1 a poprzednik lał 50:1. Czy mam lać tak jak na naklejce czy tak jak poprzednik? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Woda z olejem to nie jest wynik proporcji mieszanki.Ja używam wysokiej jakości olejów (żeby się dopalały) w proporcji 1:50-1:70. Na silniku 1:100, ale... te same silniki do krajów mniej eko miały 1:50. Otwarte pozostaje pytanie czy to zabezpieczenie przed gorszym olejem, czy jednak zalecenie inżynierów. A 1:100 to ukłon w stronę czystszych spalin kosztem żywotności (bogatsi sobie kupią nowy) czy jednak tak były projektowane?IMVHO jeśli warunki nie będą trudne (np płynięcie na wolnych obrotach w trolligu, pchając stosunkowo dużą łajbę) to można lać 1:100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zybi Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 "Ja używam wysokiej jakości olejów (żeby się dopalały) w proporcji 1:50-1:70 " wysokiej jakości to jakie?Typu Sthil lub Makita do dwusuwów zalecają mieszankę 1:50Jakie oleje stosować najlepiej? Może któreś są bardziej polecane do silników zaburtowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Do silnika zaburtowego lej olej dedykowany marine, jak opisane jest w instrukcji 1:100 to po co wymyślać proch. Nowe Evinrude e tec pływają w pewnych momentach na tak ubogich mieszankach że powinny się zatrzeć od samego myślenia o takich proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Najczęściej stihl, quicksilver z szarą naklejką, kiedyś motula lub yamalube (miałem motocykl 2t, z zasady używam tego co mam).Omijam wszystkie oleje firm przypadkowych, "do kosiarek", marketowych etc. Kiedyś kupiłem olej 2t niby super i chyba nawet syntetyk i low smoke JMC. Dymiłem jak syrenka na zbyt dużej ilości miksolu. A śmierdziało okrutnie i inaczej niż zwykle 2t.Na większości olejów jest "proporcje jakie zaleca producent silnika, jeśli brak danych to 1:50".Żeby sprawdzić czy oleju nie jest za dużo wystarczy zerknąć pod głowicę, albo do kolektora wydechowego. Jeśli jest dużo nagaru to oleju jest za dużo.Wykapywanie oleju z wydechu to dużo za dużo, albo trzeba robić remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zybi Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ogólnie silniczek pyka ładnie, tylko ta ilość oparów olejowychWypalę mieszankę poprzednika i poobserwuję .Pływałem na nim dopiero raz,(kilka godzin) nie dymi nie śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krakersik Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 ja kupiłem silniczek yamaha 8hp z 92 i poprzednik lał 1:50 ale do 2t jak odpaliłem na poprzedniej mieszance to była jakaś maskara kłęby dymu i smród. zakupiłem shell marine i jest spoko dymku minimalnie brak smrodu proporcje 1:100. znajomy bosman podpowiedział mi że do tego rodzaju silników starszych wiekiem ale nieśmiertelnych lepiej kupować benzynę od ruskich a olejem aż tak się nie przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 A nie polecał żeby szukać po szopach polskiej benzyny "zielonej" ? :-D Olej to najważniejszy składnik mieszanki! To on odpowiada za smarowanie, jeśli będzie gówniany i mocno rozcieńczony, a warunki trudne to słaby olej się może poddać i zostaje remont za biliony boliwarów, albo zamiana funkcji silnika z napędowej, na kotwiczną.Sprzęt z lat 90 czy nawet 80 od współczesnych do kilkunastu (może i kilkudziesięciu) hp różni się najwyżej mniejszym wpływem księgowych.Lać paliwo ze sprawdzonej stacji, cieszyć się pracą silnika. Jak będzie pewne źródło od ruskich to spoko, jak będzie paliwo mieszane z rozpuszczalnikiem czy innym syfem to bez znaczenia czy będzie ze wschodu czy ze stacji za rogiem. Będzie słabo się spalać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 generał bryg Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 (edytowane) <...> to nie giełda Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Ogłoszenie nie moje. Jak sprawdzić czy np ta lub inna na pewno ma 15KM? Dodam że kupuje przez internet bez macania. Pojemność? Waga? https://www.olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-yamaha-9-9-f-15-km-2-sow-CID767-IDAn0Rf.html Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Hehe, koleś co sprzedaje to wali w hu,,, jak zorroTo chińczyk z nalepkami Yamaha.to storm lub jakiś klon.napewno nie Yamaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 (edytowane) Urwa. Coś mi wygląd nie pasował. Ile powinna mieć pojemności 9.9 do odblokowania na 15.Waga.Oczywiście tylko 2T Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Września 2019 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Gosć szczególnie świniowaty.w maju miał jamabisi oklejone nalepkami Tohatsu 9.8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Ja się nie znam ale naklejki o jakaś lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiak cast Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Jest opcja na olx zgloszenia ogłoszenia jako fałszywe. Ja to uczyniłem jak jeszcze kilku tak zrobi to może nikogo nie oszuka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Poszło i moje. Walczyć trzeba z takim czymś. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi