Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Yamaha - opinie i porady

kwasik

Pytanie

Silnik Yamaha 3A (Malta)

Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.

1000 zł, czy mniej czy więcej?

pozdr

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Podpowiedźcie coś na temat silnika 9.9 v-max jr ( takie oznaczenie na czapce)rocznik 03 oczywiście 2t jakie powinien mieć ciśnienie i jak sprawdzić czy faktycznie przerobiony na 15 oraz czy ogólnie silnik warty uwagi i na co w szczególności zwrócić uwagę przed zakupem

Pzdr Łukasz

• 0

Sprawdz olej w spodzinie czy nie jest kawa z mlekiem jak nie to odpal w beczce niech podchodzi do przody i w tyl z 20 min i sprawdz jeszcze raz,podniesc i opusc czy lekko idzie skrec pare razy czy jest ok ja bym wziol jeszcze grease gun i przesmarowal jezeli zamiast smaru wypchnie rdzawa wode to znaczy ze nikt tego nie smarowal i tuby pordzewialy

• 0

Witam w temacie.

Mam pytanie wynikające z ciekawości. Czy próbowaliście jakiegoś prostego "patenciku" w kolektorze ssącym, powodującego zawirowanie i lepsze wymieszanie mieszanki paliwowo-powietrznej zaciąganej do cylindra?

Celem tego mieszania było by poprawienie spalania i co za tym - ekonomii, bez istotnego wpływu na moc silnika. Coś tak jak dawniej turbinka Kowalskiego. W tej "turbince" zapamiętałem że między innymi był umieszczony niesymetrycznie pionowy pręcik tuż za gaźnikiem lub w gaźniku za dyszą główną (szczegółów nie pamiętam), powodował on wirowanie słupka paliwa zassanego do gardzieli.

Drugi motyw: Rozmawiałem z właścicielem starawego diesla, magnetyzer (z kasacji pojazdów) założony do tego starego auta, nie spowodował istotnego spadku zużycia oleju napędowego, ale ponoć zmniejszył kopcenie.

• 0

Przejrzałem treści internetowe dotyczące turbinki kowalskiego i wiadome jest że to co było masowo produkowane, było tylko zmienioną częścią oryginalnej turbinki i nie oszczędzało paliwa.

W początku lat 80tych, mieliśmy ponton z silnikiem DE-6. Na dolocie do gaźnika, takim stożku, zamontowaliśmy jakby wirnik. Jakby wirnik, gdyż nie kręcił się, był na stałe, a lekko kręcił wchodzącym do gaźniczka powietrzem. Zamontowanie tego cudeńka powodowało moim zdaniem nieco twardszą pracę i nieco większe obroty. Niestety nie eliminowało to najgorszej wady silnika - trudności z rozruchem.

• 0

Wziąłem się za serwis mojego silnika i przy spuszczaniu oleju ze spodziny znajdowała się w nim woda. Uszczelniacze przy śrubie i wale wyglądają przyzwoicie. Zlokalizowałem dziurkę w harmonijkowej uszczelce znajdującej się na cięgle zmiany biegów. Gdzie mogę ją nabyć wysyłkowo i czy są dostępne schematy części w sieci pozwalające określić jej symbol? Silnik to Yamaha 8hp 2-takt z 99r, model  6GI-S.

post-46032-0-19184900-1585255051_thumb.jpg

Edytowane przez FISH

• 0

Jeżeli puszcza wodę do oleju to na bank nie przez tą gumkę tylko uszvzelniacz pod nią,lub na wałku śrubiy albo na wałku głównym.Najlepiej wymienić wszystkie simeringi.Rozbierz wszystko i pomierz.Ja zamawiałem na alle... za pare złoty znaając wymiary i wymieniłem wszytkie + nowy olej i masz 100% pewności ze bedzie szczelne i na jakiś czas spokój.

• 0

W tej gumie jest pęknięcie 2 mm i przy zmianie biegu na pewno zasysa wodę. Innego uszczelnienia tam nie ma, dalej jest komora z przekładnią. Spróbuję zakleić gumę kropelką, kontrola oleju po pływaniu pozwoli ustalić czy to to. Jeżeli będzie brał wodę zajmę się kompleksową wymianą wszystkich uszczelnień. Myślałem że ten dzings jest dostępny jak np wirnik a tu z zamówieniem trzeba się nakąbinować..

• 0

@Fish jest taki sklep i mają naprawdę sporo różności z gumy i wiele razy mnie poratowali.Nawet uszczelniacz dobrali mi do wirnika Minn Koty,nawet  do starego opryskiwacza. 

Może spróbuj jakoś zmierzyć tą gumę ,zrób fotę i wyślij tylko wcześniej zadzwoń i zapytaj czy w taki sposób są w stanie Ci pomóc.

www.oring.pl  

Byłem kiedyś w serwisie i przyszedł gościu z reklamacją ,że ma dalej wodę w spodzinie mimo ,że wymienili wszystkie uszczelniacze ( cały komplet ori. ) Czy to mogło być to samo o czym tu rozmawiamy?

Przy okazji zapytam jak się robi próbę szczelności spodziny. 

• 0

@MARAS na zamiennik nie ma szans, zbyt specjalistyczna jest ta część. Dmuchnąłem sprężarką przez wlew oleju i tam była nieszczelność. Dziura w tej gumowej harmonijce daje dostęp wodzie do słodzony po cięgle zmiany biegów i więcej uszczelnień tam nie ma. Kolega w serwisie mógł mieć ten sam problem.

• 0

@MARAS na zamiennik nie ma szans, zbyt specjalistyczna jest ta część. Dmuchnąłem sprężarką przez wlew oleju i tam była nieszczelność. Dziura w tej gumowej harmonijce daje dostęp wodzie do słodzony po cięgle zmiany biegów i więcej uszczelnień tam nie ma. Kolega w serwisie mógł mieć ten sam problem.

Tak właśnie skojarzyłem ,że to może własnie tą drogą wodę brać.

Na YT był film z rosjii jak naprawiają silniki zaburtowe i była yamka w 2T  i do spodziny  coś tam założyli czego fabryka nie wymyśliła  i problem zniknął. Szukam od rana i nie mogę tego filmu znaleźć.  

Te ciśnienie to tak +- ile atmosfer  zapodałeś ?

Edytowane przez M a r a s