kwasik Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Silnik Yamaha 3A (Malta) Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.1000 zł, czy mniej czy więcej?pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 1.da radę przerobić na manetke.2.mocy nie da podniesc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pursuit Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Witam Podpowiedźcie coś na temat silnika 9.9 v-max jr ( takie oznaczenie na czapce)rocznik 03 oczywiście 2t jakie powinien mieć ciśnienie i jak sprawdzić czy faktycznie przerobiony na 15 oraz czy ogólnie silnik warty uwagi i na co w szczególności zwrócić uwagę przed zakupemPzdr Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 115-130 psi 8-9.5 bara roznica pomiedzy cylindrami nie wiecej jak 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 8 bar to juz średni stan 9-11 jak ma to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Co jest potrzebne aby w nowym silniku Yamaha 30KM podłączyć sieć nmea2000? Czy w standardzie te silniki maja wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grubyziom Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Silnik yamaha 40 km rumpel długa stopa rocznik 2008 na co zwrócić uwagę aby nie wtopić kasy w gowno . Wizualnie bardzo dobrze wyglada ciśnienie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 walleyee00 Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Olej w spodzinie, sprawdzic jak odpala na zimno , i po rozgrzaniu. Najlepszy test to sie przepłynąć wtedy wszystkie usterki wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Sprawdz olej w spodzinie czy nie jest kawa z mlekiem jak nie to odpal w beczce niech podchodzi do przody i w tyl z 20 min i sprawdz jeszcze raz,podniesc i opusc czy lekko idzie skrec pare razy czy jest ok ja bym wziol jeszcze grease gun i przesmarowal jezeli zamiast smaru wypchnie rdzawa wode to znaczy ze nikt tego nie smarowal i tuby pordzewialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 filippoznan111 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 1.da radę przerobić na manetke.2.mocy nie da podniescDzięki evin za odp.Tak myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam w temacie.Mam pytanie wynikające z ciekawości. Czy próbowaliście jakiegoś prostego "patenciku" w kolektorze ssącym, powodującego zawirowanie i lepsze wymieszanie mieszanki paliwowo-powietrznej zaciąganej do cylindra?Celem tego mieszania było by poprawienie spalania i co za tym - ekonomii, bez istotnego wpływu na moc silnika. Coś tak jak dawniej turbinka Kowalskiego. W tej "turbince" zapamiętałem że między innymi był umieszczony niesymetrycznie pionowy pręcik tuż za gaźnikiem lub w gaźniku za dyszą główną (szczegółów nie pamiętam), powodował on wirowanie słupka paliwa zassanego do gardzieli.Drugi motyw: Rozmawiałem z właścicielem starawego diesla, magnetyzer (z kasacji pojazdów) założony do tego starego auta, nie spowodował istotnego spadku zużycia oleju napędowego, ale ponoć zmniejszył kopcenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Przejrzałem treści internetowe dotyczące turbinki kowalskiego i wiadome jest że to co było masowo produkowane, było tylko zmienioną częścią oryginalnej turbinki i nie oszczędzało paliwa.W początku lat 80tych, mieliśmy ponton z silnikiem DE-6. Na dolocie do gaźnika, takim stożku, zamontowaliśmy jakby wirnik. Jakby wirnik, gdyż nie kręcił się, był na stałe, a lekko kręcił wchodzącym do gaźniczka powietrzem. Zamontowanie tego cudeńka powodowało moim zdaniem nieco twardszą pracę i nieco większe obroty. Niestety nie eliminowało to najgorszej wady silnika - trudności z rozruchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 (edytowane) Wziąłem się za serwis mojego silnika i przy spuszczaniu oleju ze spodziny znajdowała się w nim woda. Uszczelniacze przy śrubie i wale wyglądają przyzwoicie. Zlokalizowałem dziurkę w harmonijkowej uszczelce znajdującej się na cięgle zmiany biegów. Gdzie mogę ją nabyć wysyłkowo i czy są dostępne schematy części w sieci pozwalające określić jej symbol? Silnik to Yamaha 8hp 2-takt z 99r, model 6GI-S. Edytowane 26 Marca 2020 przez FISH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Schemat znajdziesz na boats.nethttps://www.boats.net/catalog/yamaha/outboard-by-year/1999/8mshxTak na szybko, nie jestem pewien czy to twój model. Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 https://en.impex-jp.com/catalogs/outboard.htmlI tu fajne schematy są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Schematy są . Tylko co to za numer 6GI-S który mam na tabliczce, takiego nie widzę tam. Model z rozrusznikiem elektrycznym. Znacie jakiś sklep w którym mogę to kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lexi Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 ..własnie boats.net - tam raczej kupisz ale ja bym się zastanowił czy to tylko ta gumka Ci jest potrzebna.Wydaje mi się ze poniżej tej gumki powinien być jeszcze idzie jakiś uszczelniacz i to on przecieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tato1 Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 https://www.boats.net/product/yamaha/6G1-44147-00-00 Pewnie szukasz tej części. Zadwoń do serwisu yamahy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Jeżeli puszcza wodę do oleju to na bank nie przez tą gumkę tylko uszvzelniacz pod nią,lub na wałku śrubiy albo na wałku głównym.Najlepiej wymienić wszystkie simeringi.Rozbierz wszystko i pomierz.Ja zamawiałem na alle... za pare złoty znaając wymiary i wymieniłem wszytkie + nowy olej i masz 100% pewności ze bedzie szczelne i na jakiś czas spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 A serwisie zapłacisz kupe kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 W tej gumie jest pęknięcie 2 mm i przy zmianie biegu na pewno zasysa wodę. Innego uszczelnienia tam nie ma, dalej jest komora z przekładnią. Spróbuję zakleić gumę kropelką, kontrola oleju po pływaniu pozwoli ustalić czy to to. Jeżeli będzie brał wodę zajmę się kompleksową wymianą wszystkich uszczelnień. Myślałem że ten dzings jest dostępny jak np wirnik a tu z zamówieniem trzeba się nakąbinować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 @Fish jest taki sklep i mają naprawdę sporo różności z gumy i wiele razy mnie poratowali.Nawet uszczelniacz dobrali mi do wirnika Minn Koty,nawet do starego opryskiwacza. Może spróbuj jakoś zmierzyć tą gumę ,zrób fotę i wyślij tylko wcześniej zadzwoń i zapytaj czy w taki sposób są w stanie Ci pomóc. www.oring.pl Byłem kiedyś w serwisie i przyszedł gościu z reklamacją ,że ma dalej wodę w spodzinie mimo ,że wymienili wszystkie uszczelniacze ( cały komplet ori. ) Czy to mogło być to samo o czym tu rozmawiamy? Przy okazji zapytam jak się robi próbę szczelności spodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popek Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Przerabiał ktoś Yamaha 20km 4t na 25km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Przerabiał ktoś Yamaha 20km 4t na 25km?A da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 @MARAS na zamiennik nie ma szans, zbyt specjalistyczna jest ta część. Dmuchnąłem sprężarką przez wlew oleju i tam była nieszczelność. Dziura w tej gumowej harmonijce daje dostęp wodzie do słodzony po cięgle zmiany biegów i więcej uszczelnień tam nie ma. Kolega w serwisie mógł mieć ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) @MARAS na zamiennik nie ma szans, zbyt specjalistyczna jest ta część. Dmuchnąłem sprężarką przez wlew oleju i tam była nieszczelność. Dziura w tej gumowej harmonijce daje dostęp wodzie do słodzony po cięgle zmiany biegów i więcej uszczelnień tam nie ma. Kolega w serwisie mógł mieć ten sam problem.Tak właśnie skojarzyłem ,że to może własnie tą drogą wodę brać.Na YT był film z rosjii jak naprawiają silniki zaburtowe i była yamka w 2T i do spodziny coś tam założyli czego fabryka nie wymyśliła i problem zniknął. Szukam od rana i nie mogę tego filmu znaleźć. Te ciśnienie to tak +- ile atmosfer zapodałeś ? Edytowane 29 Marca 2020 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kwasik
Silnik Yamaha 3A (Malta)
Ile jest wart taki silniczek ( 2,2 kW, 1,5 litrowy baczek)kilkuletni, mało używany, w bardzo dobrym stanie? Mam okazję kupić, zarówno ja jak i ten kto chce sprzedać mamy mętne pojęcia o jego aktualnej wartości.
1000 zł, czy mniej czy więcej?
pozdr
Top użytkownicy dla tego pytania
154
108
100
88
Popularne dni
12 Lip
28
1 Sie
27
4 Sie
23
20 Lis
22
Top użytkownicy dla tego pytania
womaly23 154 odpowiedzi
psulek 108 odpowiedzi
Tresor 100 odpowiedzi
evin 88 odpowiedzi
Popularne dni
12 Lip 2013
28 odpowiedzi
1 Sie 2024
27 odpowiedzi
4 Sie 2024
23 odpowiedzi
20 Lis 2015
22 odpowiedzi
Popularne posty
Hermano
A ja chciałem napisać trochę innego posta. Mam silnik Yamaha f8SMHA z 2014 r. Jak tylko go kupiłem to miałem problem z zapłonem. Średnio co 5 wypadów wracałem do slipu na wiosłach. Najgorzej był
womaly23
Miło mi że udało się pomóc
kotwitz
Teraz płynie jak trzeba Klin może okazać się zbędny jeśli po wyjściu w slizg musisz dużo trymować, zależy jaki kąt ma pawęż. Ustaw silnik maksymalnie w dół, daj manetke do końca, jak łódka położy się
Opublikowane grafiki
2330 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi